Μονόδρομος είναι για τους αγρότες, όπως δηλώνουν οι ίδιοι, οι περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, καθώς η Κυβέρνηση δεν λαμβάνει σοβαρά το αίτημά τους για απόσυρση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό. Οι αγρότες, έχοντας ωστόσο στο πλευρό τους κι άλλες κοινωνικές ομάδες, προσανατολίζονται τώρα σε 24ωρους αποκλεισμούς δρόμων τουλάχιστον σε 62 μπλόκα σε όλη την Ελλάδα, που θα ξεκινήσουν από το Σάββατο.

Την ίδια στιγμή οι αντιδράσεις, η κοινωνική δυσαρέσκεια και οι πιέσεις από την Τρόικα αυξάνονται για την Κυβέρνηση, όπως άλλωστε και τα μέτωπα που έχουν προκληθεί τόσο στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο, όσο και στο εξωτερικό, καθώς τώρα προκαλούνται και αντιδράσεις από το βουλγαρικό Υπουργείο Εξωτερικών για τα αγροτικά μπλόκα στα σύνορα.

Ειδικότερα, όσον αφορά την περαιτέρω κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποίησεων, οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν απόψε το βράδυ στην νέα γενική συνέλευση των μελών του μπλόκου.

Κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν σήμερα και σε άλλα σημεία της χώρας. Συγκεκριμένα, οι αγρότες που βρίσκονται στο μπλόκο του Κεφαλόβρυσου στην Αιτωλοακαρνανία, πραγματοποιήσουν από τις 10:30 το πρωί μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας και κατάληψη του ΟΠΕΚΕΠΕ Μεσολογγίου, ενώ στις 5:00 το απόγευμα, θα αποκλείσουν για πέντε ώρες την Εθνική Οδό Αντιρρίου - Ιωαννίνων. Το Σάββατο, όπως ανακοίνωσαν, θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους με 24ωρο αποκλεισμό του κόμβου Κεφαλόβρυσου από τις 12:00 το μεσημέρι, έως και τις 12:00 το μεσημέρι της Κυριακής.

Λίγο μετά τις 10:00 το βράδυ της Πέμπτης άνοιξαν οι εθνικές οδοί Αντιρρίου - Ιωαννίνων, στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου, Πατρών - Αθηνών, στο ύψος του Αιγίου και Πατρών - Πύργου, στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας, όπου νωρίτερα οι αγρότες είχαν προχωρήσει σε αποκλεισμούς, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων τους.

Επίσης, άνοιξε η παλαιά εθνική οδός Αθηνών - Κορίνθου στον Ισθμό κι επιτρέπεται η διέλευση των ΙΧ επιβατικών αυτοκινήτων. Τα φορτηγά πάντως δεν περνούσαν παραμένοντας στην άκρη του δρόμου, ενώ η κυκλοφορία στην Αθηνών - Κορίνθου διεξάγεται μέσω μικρής παράκαμψης, από τον Ισθμό στο Καλαμάκι κι ως την είσοδο των Αγίων Θεοδώρων όπου επανακάμπτουν στην νέα εθνική οδό.

Τα μεσάνυχτα οι αγρότες άνοιξαν και τον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου - Τρίπολης στο ύψος των διοδίων Νεστάνης, που κρατούσαν κλειστό από το απόγευμα της Τετάρτης.

24ωρος αποκλεισμός σε 62 μπλόκα το Σάββατο

Εξάλλου, τον 24ωρο αποκλεισμό των εθνικών οδών, αεροδρομίων, τελωνείων και λιμανιών της χώρας, από το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου στις 12 το μεσημέρι, αποφάσισε - μεταξύ άλλων - η πολύωρη συνάντηση που συγκάλεσε την Τετάρτη στην Κατερίνη, η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων.

Στη συνάντηση, που διήρκησε έξι ώρες, συμμετείχαν εκπρόσωποι από 62 μπλόκα της χώρας, όπως επισήμανε ο επικεφαλής της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων, Χρήστος Γκόντιας.

Παράλληλα, οι συμμετέχοντες στη συνάντηση, σφράγισαν εκ νέου το πάγιο αίτημα των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα, για άμεση ανάκληση των προσχεδίων νόμου για το ασφαλιστικό και το φορολογικό και συνάντηση και διάλογο με τον πρωθυπουργό. Επιπλέον, κάλεσαν εκ νέου τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων της χώρας να πάρουν ξεκάθαρη θέση "για μη ψήφιση και απόρριψη των μέτρων που προωθούνται".

Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση της Κατερίνης ομόφωνα συμφώνησαν να συνεχίσουν απαρέγκλιτα την αρχική προσπάθεια "για πλήρη ενοποίηση και ενιαίας κατεύθυνσης του αγώνα όλων των μπλόκων", ενώ συστάθηκε επιτροπή, που θα παραστεί στη συνάντηση της Νίκαιας, την προσεχή Κυριακή, καθώς και όπου αλλού χρειαστεί.

 

Αντιδράσεις βουλγαρικού ΥΠ.ΕΞ. για τα μπλόκα στα σύνορα

Την επίσημη αντίδραση της Σόφιας προκάλεσε το κλείσιμο των ελληνοβουλγαρικών συνόρων από τους αγρότες με μπλόκα στους μεθοριακούς σταθμούς του Προμαχώνα, της Εξοχής, Νυμφαίας και Ορμενίου.Με επιστολή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας ζητάει την αρωγή της για την επίλυση του προβλήματος το γρηγορότερο δυνατό.

Στην επιστολή κατηγορείται η Ελλάδα ότι "απέτυχε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, σε ό,τι αφορά τις θεμελιώδεις ελευθερίες στην ΕΕ, όπως η ελεύθερη κυκλοφορία ανθρώπων και αγαθών μεταξύ κρατών μελών".

Εξάλλου, το βουλγάρικο ΥΠ.ΕΞ. εξέδωσε οδηγία προς τους πολίτες της χώρας που ταξιδεύουν στην Ελλάδα να αποφεύγουν τις οδικές αρτηρίες, όπου λειτουργούν μπλόκα αγροτών.