Ο ρόλος του σχολείου και των εκπαιδευτικών στην πρόληψη, αναγνώριση και αντιμετώπιση της χρήσης ψυχοτρόπων ουσιών στα σχολεία, συζητήθηκαν στη διάρκεια της ημερίδας «Σχολείο, τοπική κοινωνία και ναρκωτικά», που διοργάνωσε το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τις Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου Κορυδαλλού.

Στόχος της ημερίδας είναι η ανάπτυξη τοπικών δικτύων για την πρόληψη, αναγνώριση και αντιμετώπιση της χρήσης ψυχοτρόπων ουσιών στα σχολεία. Στη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα έρευνας ανάμεσα σε χρήστες και πρώην χρήστες, ενώ οι ομιλητές αναφέρθηκαν αναλυτικά στο ρόλο της οικογένειας, των Συλλόγων Γονέων, των ομάδων μαθητών και στην κοινωνική διαχείριση αυτού του δύσκολα αντιμετωπίσιμου κοινωνικού προβλήματος.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών Ελευθερία Κωτσίδου μετέφερε τον χαιρετισμό του Δημάρχου Σταύρου Κασιμάτη και ανέφερε, μεταξύ άλλων ότι «τα ναρκωτικά δεν είναι φαινόμενο ενός άλλου κόσμου, είναι μια ασθένεια του δικού μας και οφείλουμε να την αντιμετωπίσουμε, χωρίς προκατάληψη, χωρίς ντροπή, με αγάπη και ετοιμότητα, ειδικά όταν πρόκειται για περιπτώσεις που πιθανά παρουσιάζονται στα σχολεία μας».

Τόνισε επίσης ότι ο Δήμος Κορυδαλλού, μέσα από τις Κοινωνικές Υπηρεσίες, το τμήμα Παιδείας, τον Οργανισμό Άθλησης και Πολιτισμού, κάθε δράση και δραστηριότητα του, αποτελούν ένα πλέγμα προστασίας, ένα δίχτυ διεξόδου και ασφάλειας για τους νέους και συνολικά την κοινωνία. Την ημερίδα συντόνισε ο ειδικός συνεργάτης του αναπληρωτή γεν. γραμματέα Υγείας Γιάννης Κηπουρός και μίλησαν: ο δρ. Παναγιώτης Κουτρουβίδης, εκπαιδευτικός, επιστημονικός συνεργάτης του Υπουργείου Υγείας σε θέματα εξαρτήσεων, Κυρατσώ Σκοδρογιάννη, κοινωνική λειτουργός- υπεύθυνη του ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ και ο Άγγελος Σπυρόπουλος, ψυχολόγος, Κοινωνικές Υπηρεσίες Δήμου Κορυδαλλού.

Παρεμβάσεις έκαναν ο Σπύρος Τσαρδάκας, εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας, ο Πρόεδρος της Β’ ΕΛΜΕ Νίκος Κατσούλης και η Πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Κορυδαλλού Άννα Τζαβαλή. Την ημερίδα παρακολούθησαν εκπαιδευτικοί, γονείς και στελέχη των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου. Παραβρέθηκαν επίσης η βουλευτής Θεόδωρα Μεγαλοοικονόμου, η Αντιδήμαρχος Μαρία Διακάτου, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Άθλησης και Πολιτισμού, οι Εντεταλμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι Παύλος Γερακάρης, Γρηγόρης Γουρδομιχάλης, Γιώργος Μακρυνός, Λαμπρινή Μάνου, Δημήτρης Χριστοφορίδης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Γιώργος Βιδάλης και εκπρόσωπος της Μητροπόλεως Γ.Ο.Χ. Πειραιώς και Σαλαμίνος.