Διμερή συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα έχει η Άνγκελα Μέρκελ στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης Δωρητών "Supporting Syria and the Region" στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην ατζέντα της συνάντησης βρέθηκε τόσο η διαδικασία της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος αλλά και το προσφυγικό. Μετά τη συνάντηση ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του στάθηκε στην  ανάγκη μιας πιο μακροπρόθεσμης στρατηγικής προσέγγισης, εστιασμένης στην αποτελεσματική και ανθρώπινη διαχείριση των προσφυγικών ροών. Όπως είπε, χρειάζεται "μια απάντηση που να εστιάζει στη συνεργασία και τη βοήθεια προς τις χώρες που συνορεύουν με τη Συρία, και σηκώνουν ένα τεράστιο βάρος εκατομμυρίων προσφύγων", ενώ τόνισε ότι "πρέπει να εργαστούμε για ένα ισχυρό πρόγραμμα επανεγκατάστασης στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες".

Επισήμανε ακόμη ότι "θα πρέπει να ασκηθεί πίεση για πολιτική διευθέτηση της συριακής σύγκρουσης που θα τερματίσει τις επιθέσεις εναντίον των αμάχων και θα αντιμετωπίζει την τρομοκρατία - μια διευθέτηση που θα δημιουργεί συνθήκες για συμφιλίωση και για επιστροφή των Σύρων στα σπίτια τους".

Τετ α τετ Τσίπρα-Μέρκελ στο Λονδίνο - Κεντρική Εικόνα

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει βιώσει από πρώτο χέρι τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης και παρ' όλα αυτά, σε αντίθεση με άλλους, επιμένει να αντιμετωπίζει την πρόκληση με ανθρωπισμό.

Ειδικότερα ανέφερε ότι από τον Ιούλιο η χώρα έχει αντιμετωπίσει ροές περισσότερων από 900.000 ανθρώπων, από τους οποίους περίπου 500.000 είναι Σύροι.
 
Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι το κόστος διαχείρισης αυτών των ροών είναι τεράστιο, ενώ υπογράμμισε πως το Λιμενικό έχει σώσει πάνω από 150.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

"Δεν μπορούμε να σπρώχνουμε τους ανθρώπους από χώρα σε χώρα, σαν η διαχείρισή τους να είναι ευθύνη κάποιου άλλου". σημείωσε και συνέχισε: 

"Αναρωτιέμαι, τι θα είχε συμβεί σε εκατομμύρια Σύρων, αν η Τουρκία, η Ιορδανία και ο Λίβανος, αποφάσιζαν να υψώσουν τείχη. Ή αν όλη η Ευρώπη είχε πει: Οι πρόσφυγες δεν είναι ευπρόσδεκτοι εδώ. Το τι συμβαίνει στη Μεσόγειο δεν είναι δικό μας πρόβλημα".