Ομιλείτε… γαλλικά; Οι «ερυθρόλευκοι» που τα κατέχουν, έδειξαν στα Περιβόλια των Χανίων ότι τα ομιλούν… φαρσί! Οι γαλλόφωνοι ανέλαβαν δράση, σκόραραν τρία απ’ τα τέσσερα γκολ του Ολυμπιακού και οδήγησαν την ομάδα τους σε θριαμβευτικό πέρασμα απ’ την Κρήτη (με 0-4), το οποίο κρατάει τους Πειραιώτες ζωντανούς στη μάχη διεκδίκησης του τίτλου, εφόσον ασφαλώς επιστραφούν από την Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ οι τρεις βαθμοί που τους έχουν αφαιρεθεί… 

ΜΕ ΣΙΣΕ, ΜΑΡΤΙΝΣ ΚΑΙ… ΤΕΤΡΑΔΑ 

Ο Όσκαρ Γκαρθία επανέφερε την… καλή τετράδα μπροστά, με τον Μάριν στα δεξιά της μεσοεπιθετικής γραμμής, τον Μιραλάς στα αριστερά και τον Φορτούνη πίσω από τον Ανσαριφάρντ. Ο Μάρτινς ήταν ο παρτενέρ του Ρομαό στον άξονα της μεσαίας γραμμής, μόλις στη δεύτερη συμμετοχή του Πορτογάλου στην αρχική ενδεκάδα στη φετινή Superleague, ενώ οι Ελαμπντελαουί, Μποτία, Σισέ και Κούτρης συνέθεσαν την αμυντική γραμμή μπροστά από τον Προτό. Ο Γιάννης Χατζηνικολάου, στον αντίποδα, επέλεξε ένα πολύ «σφιχτό» σχήμα, με τρεις κεντρικούς αμυντικούς (Στάμου, Καρυπίδη, Ντικαμονά) σε διάταξη 5-3-2. Τα σχέδιά του, ωστόσο, να κρατήσει το μηδέν πήγαν γρήγορα περίπατο. 

ΓΚΟΛ ΑΝΑ ΔΕΚΑ ΛΕΠΤΑ, ΠΡΩΤΟ ΓΙΑ ΜΙΡΑΛΑΣ, ΡΟΜΑΟ 

Αυτή τη φορά ο Ολυμπιακός βρήκε γρήγορο γκολ. Μόλις στο 14’, ο Μιραλάς ύψωσε ωραία για τον Κούτρη, ενώ η άμυνα του Πλατανιά έβγαινε από τα καρέ της, ο αριστερός μπακ των «ερυθρολεύκων» γύρισε παράλληλα, ο Μάριν βρήκε ελάχιστα την μπάλα με το τακουνάκι και ο Ρομαό με προβολή άνοιξε το σκορ και σημείωσε το πρώτο δικό του στο τρέχον πρωτάθλημα (0-1). Από ακόμα ομορφότερο συνδυασμό προήλθε και το 0-2, που ουσιαστικά παρέδωσε ολοκληρωτικά το τιμόνι του ματς στους Πειραιώτες: ο Φορτούνης συνδυάστηκε με τον Μάριν και έπαιξε εξαιρετικά κάθετα για τον Ανσαριφάρντ, το πλασέ του Ιρανού απέκρουσε ο Κλιάιτς, αλλά στην επαναφορά ο Μάριν ήταν εκεί για να πλασάρει σε κενή εστία στο 24’. Κι επειδή οι «ερυθρόλευκοι» πήραν φόρα και… ανά δέκα λεπτά έβρισκαν δίχτυα, στο 35’ ήταν η σειρά του Κέβιν Μιραλάς να σκοράρει το πρώτο του γκολ μετά την επιστροφή του στον Ολυμπιακό: ο ίδιος «χόρεψε» τον Μάλσα που τον ανέτρεψε και ο Βέλγος από την άσπρη βούλα διαμόρφωσε το 0-3! 

ΚΙ ΑΛΛΟΣ… ΓΑΛΛΟΦΩΝΟΣ 

Στην επιστροφή από την ανάπαυλα, ο Χατζηνικολάου έριξε Πατράλη και Κοροβέση στο ματς, αντί των Δημούτσου και Στάμου, αλλά ο Ολυμπιακός ήταν εκείνος που απείλησε ξανά: στο 52’ ο Ελαμπντελαουί έπιασε το δυνατό σουτ μέσα απ’ την περιοχή, με τον Κλιάιτς να αποκρούει. Στο 58’, ωστόσο, ο Σέρβος γκολκίπερ δεν μπόρεσε να κάνει το παραμικρό στην κοντινή κεφαλιά του προωθημένου Σισέ, από σέντρα ακριβείας του Ελαμπντελαουί (0-4). Ένα ακόμη γκολ από… γαλλόφωνο, το οποίο ο Σενεγαλέζος στόπερ έσπευσε να το αφιερώσει στον Φρανσουά Μοδέστο, που καθόταν δίπλα από τον πάγκο της ομάδας. Ο Ολυμπιακός απείλησε ξανά με τον Μάριν λίγο αργότερα (σουτ άστοχο απ’ το ύψος της μικρής περιοχής), στο 69’ ο Προτό απέκρουσε σε κόρνερ δυνατό σουτ του Πατράλη μέσα απ’ την περιοχή, είχε μία εξαιρετική αντίδραση και σε προσπάθεια του Κοροβέση στις καθυστερήσεις και με τους «ερυθρολεύκους» να ρίχνουν ταχύτητα στο τελευταίο εικοσάλεπτο, το 0-4 δεν άλλαξε έως το φινάλε. 

Διαιτητής: Τζοβάρας (Φθιώτιδας).

Βοηθοί: Βεργέτης (Αρκαδίας) – Πυλαρινός (Ζακύνθου). 

 

ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ (Γ. Χατζηνικολάου): Κλιάιτς – Στάμου (46’ Πατράλης), Καρυπίδης, Ντικαμονά, Ουές, Πλιάτσικας (71’ Παπανικολάου) – Δημούτσος (46’ Κοροβέσης), Μάλσα, Νίλι – Ενσικουλού, Κασάλιτσα. 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Όσκαρ Γκαρθία): Προτό – Ελαμπντελαουί, Μποτία, Σισέ, Κούτρης – Ρομαό, Μάρτινς (66’ Ζιλέ) – Φορτούνης (62’ Σεμπά), Μάριν, Μιραλάς (75’ Τζούρτζεβιτς) – Ανσαριφάρντ.

 

Ο MVP 

Με την απόδοση των «ερυθρολεύκων» να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, αρκετοί θα μπορούσαν δυνητικά να κερδίσουν το βραβείο του πολυτιμότερου. Για λόγους ουσίας, αλλά και… ηθικού, μπορεί να απονεμηθεί στον Κέβιν Μιραλάς: έχοντας ακούσει τα μύρια όσα απ’ την ημέρα που επέστρεψε, μπόρεσε μόλις τώρα να βρει το πρώτο του γκολ, σε φάση (πέναλτι) που δημιούργησε και εκτέλεσε ο ίδιος, ενώ απ’ το δικό του πόδι ξεκίνησε και το πρώτο γκολ, με το έξυπνο «σκάψιμο» προς τον Κούτρη, που αποδιοργάνωσε την άμυνα του Πλατανιά.

 ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 

Η αποφασιστικότητα με την οποία μπήκε ο Ολυμπιακός στο γήπεδο. Εντάξει, η δυναμική του Πλατανιά δεν συγκρίνεται με καμία από τους πρόσφατους αντιπάλους των «ερυθρολεύκων», ωστόσο όταν οι τελευταίοι δίνουν τον τόνο και μάλιστα με τρόπο επιτακτικό, δύσκολα μπορεί οποιοσδήποτε να υψώσει ανάστημα. Αυτό ακριβώς έκανε ο Ολυμπιακός στα Περιβόλια και «καθάρισε» το ματς στο άψε-σβήσε.

 Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ 

Για να τεθεί πιο σωστά, το… μοτίβο του αγώνα ήταν ο πλουραλισμός στη δημιουργία και στην εκτέλεση από πλευράς Ολυμπιακού. Μία ομάδα που αναζητούσε διακαώς την παραγωγή φάσεων από τους ποιοτικούς παίκτες του άξονά της, στα Χανιά έπαιξε πολύ απ’ τα πλάγια και έτσι βρήκε τρία απ’ τα τέσσερα γκολ. Κούτρης και Ελαμπντελαουί «έφτιαξαν» δύο τέρματα, για έναν Ολυμπιακό που ολοκλήρωσε το ματς με 11 τελικές προσπάθειες, οι 9 προς την εστία. 

ΔΕΝ ΑΡΕΣΕ 

Κάποιος θα μπορούσε να σταθεί στην στιγμιαία διαφωνία Μιραλάς και Ανσαριφάρντ για την εκτέλεση του πέναλτι που κέρδισε ο Βέλγος, επειδή ακριβώς είναι κάτι που έχει ξανασυμβεί φέτος. Ο Κέβιν ήθελε σαν τρελός το πρώτο του γκολ, ο Καρίμ επιθυμεί να βγει πρώτος σκόρερ και ήταν λογικό να το συζητήσουν. Θα ήταν άδικο, ωστόσο, να σταθεί κάποιος σ’ αυτό το διάλογο, διότι τον έκαναν σε πολύ χαμηλούς τόνους και μάλιστα ο Ιρανός έσπευσε να συγχαρεί τον Βέλγο για το εύστοχο πέναλτι. Και μόνο όμως που χρειάζεται να… σκαλίσουμε όσα έγιναν στο ματς για να βρεθεί κάτι, δείχνει ότι δεν υπήρξε καμία ιδιαίτερη ανορθογραφία στην απόδοση του Ολυμπιακού. 

Ο ΚΟΟΥΤΣ 

Αυτή τη φορά ο Όσκαρ Γκαρθία έκανε ξανά αλλαγές στην άμυνα (επιστροφή Σισέ, Κούτρη στην ενδεκάδα) και στο δίδυμο των κεντρικών χαφ, με την είσοδο του Μάρτινς στην ενδεκάδα, αλλά η επαναφορά της τετράδας των Φορτούνη, Μάριν, Μιραλάς και Ανσαριφάρντ στην μπροστινή γραμμή έπειτα από ένα μήνα, αποδείχθηκε ευεργετική. Στην πορεία του ματς, με το σκορ να μην προκαλεί καμία ανησυχία, ο Καταλανός έκανε απλώς διαχείριση. Έδωσε χρόνο συμμετοχής στον ξεχασμένο Σεμπά, αντικατέστησε τον Μάρτινς με τον Ζιλέ και για ένα τεταρτάκι χρησιμοποίησε μαζί Ανσαριφάρντ-Τζούρτζεβιτς, με τον Σέρβο να παίρνει τη θέση του Μιραλάς

Ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ 

Πολύ εύκολο μεσημεράκι για τον Τζοβάρα. Το ματς δεν είχε σοβαρές φάσεις που τέθηκαν σε αμφισβήτηση, το πέναλτι ήταν καθαρό και ο ρέφερι απ’ τη Φθιώτιδα ούτε καν ίδρωσε. «Κιτρίνισε» τους Κασάλιτσα (53’) και Μποτία (67’).