Στον θεσμό της θάλασσας και της ναυτοσύνης "Ποσειδώνια" αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, και στην ακαταλληλότητα του Εκθεσιακού Κέντρου του Ο.Λ.Π. στον Άγιο Νικόλαο (Παγόδα) έπειτα από τον εγκέλαδο του 1999 να φιλοξενεί εκθέσεις.

Τα "Ποσειδώνια" ξεκίνησαν δεκαετίες πριν από τον Πειραιά και καθιερώθηκαν ως τη μεγαλύτερη διεθνή ναυτιλιακή έκθεση, έχοντας την στήριξη των εφοπλιστικών ενώσεων και των φορέων της πόλης. 

Πριν από 15 χρόνια όμως κρίθηκε ακατάλληλο, λόγω των σεισμών του 1999 και από τότε κάθε δύο χρόνια η έκθεση διεξάγεται σε άλλους εκθεσιακούς χώρους εκτός Πειραιά, όπως το παλαιό αεροδρόμιο στο Ελληνική ή στο αεροδρόμιο των Σπάτων.

Οι παράγοντες της ναυτιλίας συνεχίζουν να στηρίζουν την έκθεση, ενώ το ίδιο κάνουν οι τοπικοί φορείς του Πειραιά, που προσδοκούν κάποια στιγμή τα Ποσειδώνια να επιστρέψουν στην πόλη με το Μεγάλο Λιμάνι. 

Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε εφικτό στην φετινή έκθεση, καθώς τα Ποσειδώνια 2016 θα πραγματοποιηθούν από τις 6 έως τις 10 Ιουνίου στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo, δίπλα στο Αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος", στα Σπάτα.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Δήμαρχος, κ. Μώραλης:

"Είναι μια δύσκολη υπόθεση η επιστροφή των Ποσειδωνίων στην πόλη του Πειραιά. Είναι όμως μια δική μας υπόσχεση προεκλογική. Να πω για πρώτη φορά ότι - τώρα που φαίνεται να ολοκληρώνεται η σύμβαση παραχώρησης του λιμανιού - μία πρόταση μου προς τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ,  με τον οποίο κυρίως εμείς είχαμε την επαφή σε σχέση με την εξέλιξη στο λιμάνι και λιγότερο με την Κυβέρνηση, στο επενδυτικό του πρόγραμμα ο ανάδοχος που θα αναλάβει, η δική μου γραπτή πρόταση προς τον κ. Πιτσιόρλα, είναι να δημιουργηθεί ένα Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο στον Πειραιά, τέτοιο που να μπορούμε να έχουμε την επιστροφή των Ποσειδωνίων.

Δεν μπορούσε να μπει στις ανελαστικές επενδύσεις, για όποιον έχει δει τη σύμβαση παραχώρησης, είναι άλλες οι προτεραιότητες, όμως υπάρχει ένα σημαντικό χρηματικό ποσό για το οποίο θα κληθεί ο νέος χρήστης του λιμανιού να επενδύσει αφού διαβουλευθεί με τους Δήμους, όπως λέει τουλάχιστον η σύμβαση παραχώρησης. Θα επιμείνουμε γιατί ο Δήμος Πειραιά δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει ένα τέτοιο κέντρο με τις προδιαγραφές που θέλει ο κ. Βώκος, και λογικό είναι, για να επιστρέψουν τα Ποσειδώνια στον Πειραιά. Έχουμε συζητήσει μαζί του κατ΄ επανάληψη. Οι προδιαγραφές ενός τέτοιου εκθεσιακού κέντρου, δεν μπορεί να τις καλύψει ο Δήμος Πειραιά και δεν είναι επιλέξιμα από τα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ. 

Άρα έχουμε μια σκέψη, μήπως με τους νέους χρήστες του λιμανιού έρθουμε σε συνεννόηση και μια από τις επενδύσεις τους η οποία δεν είναι μόνο τα Ποσειδώνια, να είναι και ένα μικρό συνεδριακό κέντρο το οποίο θα είχε ενδεχομένως καλύτερο αποτέλεσμα για την πόλη μας. Τα Ποσειδώνια αν θέλετε είναι το σημειολογικό, αλλά το να είχαμε ένα Συνεδριακό Κέντρο 1.000 ατόμων, να μπορούσαμε να φέρνουμε συνεχόμενα συνέδρια στον Πειραιά, να δουλεύουν και κάποια ξενοδοχεία, να δουλεύουν τα μαγαζιά η εστίαση κλπ, θα ήταν ιδιαιτέρως σημαντικό".