Η 8η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, παραμένει μέρα προβληματισμού για την ενίσχυση του ρόλου της γυναίκας σε όλους τους τομείς. Γιατί, παρά τα βήματα που έχουν γίνει με την συμμετοχή των γυναικών στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή, δεν έχουν εκλείψει βαθιά ριζωμένες αντιλήψεις και διακρίσεις σε βάρος τους, ενώ η πολύχρονη οικονομική κρίση έχει επιτείνει τις ανισότητες, αναφέρει σε δήλωση του με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ο Δήμαρχος Κορυδαλλού Σταύρος Κασιμάτης.

Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Κορυδαλλού Σταύρος Κασιμάτης : «Οι γυναίκες είναι τα μεγάλα θύματα των χαμηλών αμοιβών, της ανασφάλιστης εργασίας και των υψηλών ποσοστών ανεργίας. Οι νέες γενιές γυναικών, αν και διαθέτουν το υψηλότερο από ποτέ μορφωτικό επίπεδο, αναγκάζονται να κάνουν εκπτώσεις στα όνειρα τους. Ο ρόλος της μητρότητας δοκιμάζεται επιπλέον, αφού οι κοινωνικές παροχές έχουν περιοριστεί δραματικά.

Στις δύσκολες αυτές συνθήκες, η αυτοδιοίκηση είναι ο θεσμός που στηρίζει εμπράκτως τη γυναίκα στους πολλαπλούς της ρόλους με δομές, όπως οι Παιδικοί Σταθμοί, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Απαιτούνται όμως πολλά περισσότερα από την πολιτεία, τόσο για τη διατήρηση κατακτήσεων, όσο και για την ενίσχυση του ρόλου της, ώστε να διευκολύνουν την ενεργό συμμετοχή της στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Συμμετοχή που μπορεί να συμβάλλει σε αλλαγές με κοινωνική ευαισθησία, τόλμη και όραμα για μια καλύτερη κοινωνία».

«Στον Δήμο Κορυδαλλού αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες και τα εμπόδια που συναντούν οι γυναίκες, γι΄ αυτό έχουμε ενεργοποιήσει την Επιτροπή Ισότητας, στην οποία μετέχουν όλες οι δημοτικές παρατάξεις και εκπρόσωποι όλων των μαζικών φορέων. Στόχος μας η ευαισθητοποίηση, η διαρκής ενημέρωση και επιμόρφωση σε θέματα δικαιωμάτων και συμμετοχής», αναφέρει η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος για θέματα Ισότητας Λαμπρινή Μάνου.

Εκδήλωση «Γυναίκες των παραμυθιών» από την Επιτροπή Ισότητας του Δήμου

Εξάλλου, μετά το επιτυχημένο διήμερο σεμινάριο για την ενθάρρυνση των γυναικών στην ανάληψη θέσεων πολιτικής ευθύνης που οργάνωσε η Επιτροπή Ισότητας του Δήμου με το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας, συνεχίζονται οι δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης γυναικών και ανδρών, με μία βραδιά αφιερωμένη στην αποτύπωση της γυναίκας στο λαϊκό παραμύθι. «Γυναίκες των παραμυθιών», αφηγητής ο ιστορητής, συγγραφέας, παιδαγωγός και μελετητής της προφορικής λογοτεχνίας και παράδοσης, Στέλιος Πελασγός.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή την 8η Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, την Κυριακή 11 Μαρτίου 2018 και ώρα 18.30, στην θεατρική σκηνή «Γκαράζ» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου, Γρ. Λαμπράκη και Καρυταίνης και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Στα βήματα της παράδοσης των γιαγιάδων μας, μέσα στον αφηγηματικό λόγο, ζωντανεύουν οι γυναικείες μορφές, τα γυναικεία κατορθώματα, τα γυναικεία πάθη και τα παθήματα. Πρόσωπα αγαπημένα αλλά και μισητά, βασιλοπούλες και μάγισσες, νεράιδες και δράκαινες, συνθέτουν όλη εκείνη την γοητευτική και συνάμα διδακτική ατμόσφαιρα του παραμυθιού ως προφορική αξία γνώσης.

Ο Δρ. Στέλιος Πελασγός ξεκίνησε την αναβίωση της τέχνης της παραδοσιακής προφορικής λογοτεχνίας και αφήγησης στην χώρα μας. Έχει την καλλιτεχνική διεύθυνση του Διεθνούς Φεστιβάλ Αφήγησης και τεχνών του Λόγου του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης καθώς και του Διεθνούς Φεστιβάλ "Κάτω από τα δέντρα…" του Δήμου Μουρεσίου Πηλίου. Την τέχνη του, όπως μας λέει, την κληρονόμησε από την γιαγιά του, την Ελευσίνια Δήμητρα. Την καλλιέργησε σπουδάζοντας στην Ελλάδα και την Ευρώπη και δημιουργώντας στα τέσσερα μονοπάτια των σύγχρονων προφορικών αφηγητών: την λογοτεχνία, το (σωματικό) θέατρο, την παιδαγωγική και την ψυχοθεραπεία.