Ακόμη πιο ανήσυχη και προβληματισμένη είναι η αξιωματική αντιπολίτευση για τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης, μετά την ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Ο μακρινός ορίζοντας ίσως και ενός έτους που μπορεί να φτάσει η περιπέτεια για τους στρατιώτες ενέτεινε το κλίμα της αβεβαιότητας.

Η Πειραιώς άφησε αιχμές για κακή εκτίμηση της κατάστασης. «Από την αρχική εκτίμηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δ. Τζανακόπουλου ότι "δεν υπάρχει ανησυχία για την υπόθεση και εκτός απροόπτου θα λήξει σύντομα", μέχρι το "δεν ξέρουμε πότε θα γυρίσουν πίσω" του Ν. Κοτζιά υπάρχει τετάστια απόσταση» τόνισαν κομματικές πηγές. Επισήμαναν την πολυήμερη «εξαφάνιση» του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου για τον οποίο έθεσαν το ερώτημα αν το Μαξίμου ήταν αυτό που τον κράτησε μακριά, δεδομένου ότι η παράνομη είσοδος στρατιωτικών σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη είναι θέμα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, που περιοδεύει σε Σύμη και Ρόδο, κάλεσε τους αρμόδιους υπουργούς, «έστω και με καθυστέρηση, να πράξουν όλα όσα πρέπει, για να τελειώσει εδώ η ανεπίτρεπτη ομηρία τους». 

«Είναι προφανές ότι υποτίμησε το περιστατικό, όπως υποτίμησε και τη διαρκώς κλιμακούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά και στην Κύπρο» δήλωσε για την κυβέρνηση.

Παρά την κριτική που έχει ασκήσει ο πρόεδρος της ΝΔ στον πρωθυπουργό ότι τίναξε στον αέρα την εθνική συναίνεση και συνεννόηση, κράτησε χαμηλούς τόνους. «Σε ανάλογες προκλήσεις οι Έλληνες είμαστε πάντα ενωμένοι - το έχουμε αποδείξει στη μακρά ιστορία μας» δήλωσε. «Και κανείς δεν πρέπει να έχει την παραμικρή αμφιβολία ότι αν χρειαστεί έχουμε την αποφασιστικότητα, τα διεθνή ερείσματα αλλά και την ισχύ να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας συμφέροντα».

Περιέγραψε μια εξαιρετικά δύσκολη γεωπολιτική συγκυρία: «Έχουμε απέναντί μας μια Τουρκία η οποία εκφράζει μια έντονη νευρικότητα και τολμώ να πω επιθετικότητα, την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση, με ενότητα αλλά και με στιβαρότητα» δήλωσε. « Θέλω να πιστεύω ότι σύντομα θα δοθεί λύση σε αυτή την περιπέτεια, ώστε να μπορούμε να προχωρήσουμε και να κοιτάξουμε μπροστά ένα καινούργιο πλαίσιο ελληνο-τουρκικών σχέσεων».

 

 
 
Ερώτηση στην Κομισιόν
Κατεπείγουσα ερώτηση προς της Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε η ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ σχετικά με τη συμπεριφορά της Τουρκίας στην υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η εν λόγω υπόθεση λαμβάνει κρίσιμες διαστάσεις, καθώς δεν επιλύθηκε άμεσα δια της διοικητικής οδού, όπως κατ' επανάληψη έχει συμβεί στο παρελθόν.

Ζήτησε την παρέμβαση της Κομισιόν για άμεση επιστροφή των Ελλήνων, δοθέντος ότι η υπόθεση αφορά κράτος-μέλος της Ε.Ε. και ευρωπαϊκά σύνορα. Επίσης ζήτησε να πληροφορηθεί εάν η εξέλιξη της υπόθεσης συνάδει με τις επιβεβλημένες σχέσεις καλής γειτονίας που καλείται να σέβεται η Τουρκία ως υποψήφια προς ένταξη χώρα.

Καμμένος - Παπαδόπουλος
Στο μεταξύ διαστάσεις παίρνει η υπόθεση πώλησης από το υπουργείο Άμυνας πολεμικού εξοπλισμού στη Σαουδική Αραβία μέσω του φερόμενου ως μεσάζοντα Βασιλείου Παπαδόπουλου. Επειδή υπάρχει εμπλοκή του υπουργού Άμυνας η δικογραφία ήρθε στη Βουλή. Η δικαιοσύνη απέστειλε στη συνέχεια και την κατάθεση του Β. Παπαδόπουλου η οποία άναψε πολιτικές φωτιές.

«Όσα φέρεται να δήλωσε στην κατάθεσή του ο μεσάζων Βασίλης Παπαδόπουλος αφήνουν απολύτως έκθετο τόσο τον υπουργό Άμυνας όσο και τον πρωθυπουργό, ο οποίος τον κάλυψε από το βήμα της Βουλής» ανέφεραν κομματικές πηγές της ΝΔ

Επισημαίνουν ότι ο Παπαδόπουλος ομολογεί, μεταξύ άλλων, ότι δεν κατέθεσε ποτέ τα πιστοποιητικά τελικού χρήστη που ήταν αναγκαία για να ολοκληρωθεί νόμιμα η πώληση των βλημάτων. Ακόμη, παραδέχεται ότι είχε συναντήσει με τον κ. Καμμένο για να διερευνήσει την πιθανότητα αγοράς στρατιωτικού υλικού, ενώ επικοινώνησε στη συνέχεια μαζί του και με sms για να τον προειδοποιήσει σχετικά με το ενδεχόμενο εμπλοκής της υπόθεσης λόγω της επίσκεψης των πραγματικών εκπροσώπων της Σαουδικής Αραβίας.

«Ύστερα από όλα αυτά, ο κ. Καμμένος οφείλει να απαντήσει στο αυτονόητο» τόνισαν οι πηγές. «Αν επιμένει στην άποψη του ότι με τον Παπαδόπουλο "δεν είχε καμία σχέση" και ότι η επιχειρούμενη πώληση των βλημάτων έγινε νόμιμα και χωρίς μεσάζοντες».

56.000 ευρώ για τον υιό Παπαγγελόπουλου
Για «αναίσχυντο πελατειακό πάρτι» κατηγόρησε η ΝΔ την κυβέρνηση με αφορμή τη ρουσφετολογική, όπως την χαρακτηρίζει, πρόσληψη του γιου του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στα ΕΛΠΕ. Η κριτική της εστιάζεται στο γεγονός ότι ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ φροντίζει όχι για το γενικό καλό αλλά των ημετέρων. Η ΝΔ επισημαίνει ότι την ώρα που χιλιάδες νέοι επιστήμονες αναγκάζονται να μεταναστεύσουν, καθώς αδυνατούν να βρουν εργασία στην Ελλάδα, και η πλειοψηφία των εργαζομένων συντηρεί την οικογένειά της με πενιχρούς μισθούς, η κυβέρνηση προχωρά σε αθρόες προσλήψεις συγγενών και φίλων.

«Τελευταίο κρούσμα, η πρόσληψη του υιού του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης κ. Παπαγγελόπουλου στη νομική υπηρεσία των ΕΛΠΕ και μάλιστα με αποδοχές 56.000 ευρώ ετησίως. Οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που ήρθαν στην εξουσία δεσμευόμενοι δήθεν να αποκαταστήσουν την αξιοκρατία, έχουν στήσει ένα αναίσχυντο πελατειακό πάρτι, στέλνοντας το λογαριασμό στους πολίτες» τονίζεται στην ανακοίνωση. 

Πηγή: parapolitika.gr