ην αναβάθμιση της επετείου της Γ’ Εθνοσυνέλευσης της Τροιζήνας και την καθιέρωση της ως Εθνική τοπική εορτή του Δήμου Τροιζηνίας – Μεθάνων, ψήφισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Τροιζηνίας – Μεθάνων. 

Το θέμα εισηγήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Αντιδήμαρχος Σπύρος Καρνέζης και το αίτημα θα διαβιβαστεί στο Υπουργείο Εσωτερικών προς έγκριση.

Σύμφωνα με την εισήγηση του κ. Καρνέζη, η καθιέρωση μιας τέτοιας εορτής  θα βοηθήσει πολλαπλώς στην πνευματική καλλιέργεια των κατοίκων, θα εδραιώσει και θα διασφαλίσει ένα σημαντικό  ιστορικό γεγονός.
Συγχρόνως θα αναβαθμίσει τις εορταστικές εκδηλώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος του Δήμου Τροιζηνίας – Μεθάνων είναι να καθιερωθεί ο εορτασμός της επετείου, την τελευταία Κυριακή του Μαΐου.

Η Γ’ Εθνοσυνέλευση (Τροιζήνα 1827)

Οι εργασίες της Γ’ Εθνοσυνέλευσης (που έγιναν σε λεμονόκηπο) είχαν οριστεί για την 1/9/1826 στο Ναύπλιο. Αλλά επειδή εκεί γίνονταν συχνά ταραχές (η Κυβέρνηση είχε αναγκαστεί να εδρεύει στο Μπούρτζι Ναυπλίου) και η Εθνοσυνέλευση δεν θα μπορούσε να διεξαγάγει τις εργασίες της με ησυχία, όρισαν σαν τόπο συνάντησης τον Πόρο. Όμως, οι αντιπρόσωποι του ‘Εθνους δεν πήγαν, γιατί διαφωνούσαν ως προς τον τόπο.

Η επιτροπή τους κάλεσε για δεύτερη φορά, αλλά και πάλι δεν πήγαν. Τους κάλεσε στην Αίγινα, και στην Ερμιόνη, αλλά ούτε εκεί πήγαν.
Τελικά, μετά από πολλές διαφωνίες, ορίστηκε σαν τόπος συγκέντρωσης η Τροιζήνα, για τις 19 Μαρτίου 1827 . Πράγματι, στις 19 Μαρτίου 1827, άρχισαν στην Τροιζήνα, οι εργασίες της Γ’ Εθνοσυνέλευσης (των αντιπροσώπων των τότε ελεύθερων περιοχών) με πρόεδρο το Γεώργιο Σισίνη, γραμματέα το Ν. Σπηλιάδη, και φρούραρχο το Νικήτα Σταματελόπουλο.

Στους 168 αντιπροσώπους που πήραν μέρος στην Γ’ Εθνοσυνέλευση, 10 ήταν ιερωμένοι.

Κατά τη διάρκεια της Εθνοσυνέλευσης, στην Εκκλησιαστική Επιτροπή που είχε συσταθεί, υπεβλήθη (9/4/1827) «Σχέδιο οργάνωσης της Εκκλησίας».
Εισηγητές ήταν οι αρχιερείς Κορίνθου Κύριλλος, Ανδρούσης Ιωσήφ, Τριπόλεως Δανιήλ, Βρεσθένης Θεοδώρητος, και ο Ρέοντος Διονύσιος. Το Σχέδιο, που προέβλεπε Ιερά Σύνοδο πενταμελή ή επταμελή, παρ ότι κρίθηκε χρήσιμο, δεν ψηφίστηκε.

Η ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ KΑΠOΔΙΣTPIA

Η Εθνοσυνέλευση επέλεξε στις 3 Απριλίου Κυβερνήτη της Ελλάδας, τον Ιωάννη Καποδίστρια, και παράλληλα όρισε μια τριμελή Επιτροπή, την Αντι-Κυβερνητική, για να τον αναπληρώνει έως ότου αυτός έρθει στην Ελλάδα, και αναλάβει την εξουσία. Την επιτροπή αποτελούσαν οι, Γ. Μαυρομιχάλης, Ιωάν. Μακρής-Μηλαϊτης και Ιωαν. Νάκου. Κάθε προηγούμενη επιτροπή έπαυε να ισχύει.

Επίσης η Εθνοσυνέλευση ανέθεσε, την αρχηγία των ναυτικών δυνάμεων στον ναύαρχο Κόχραν, και της ξηράς στον λόρδο Τζώρτζ.
Παράλληλα ψήφισε νέο σύνταγμα, «το σύνταγμα της Τροιζήνας» και εξέλεξε πρόεδρο της Βουλής το Νικόλαο Ρενιέρη.
 

Η ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Μία ημέρα πριν από τη λήξη των εργασιών της, δηλαδή την 4/5/1827, η Εθνοσυνέλευση με το ΙΗ’ ψήφισμα, όρισε σαν έδρα της Κυβέρνησης και της Βουλής, το Ναύπλιο.

Οι εργασίες της έληξαν στις 5 Μαϊου, αφού υπογράφτηκαν τα σχετικά ψηφίσματα.

Μετά τη λήξη των εργασιών, η Αντικυβερνητική Επιτροπή, συνεδρίασε στον Πόρο, και όρισε τους Γραμματείς της Επικρατείας, δηλαδή τους υπουργούς: Γ. Γλαράκη Εξωτερικών, Α. Λόντο Εσωτερικών και Αστυνομίας, Γ. Μαυρομάτη Οικονομίας, Ανδρέα Μεταξά Πολεμικών, Γερ. Κώπα Παιδείας και Δικαίου, και προσωρινά των Ναυτικών τον Γ. Γλαράκη.

Παράλληλα, διαβιβάστηκε το ψήφισμα εκλογής του Κυβερνήτη, με ημερομηνία 6 Απριλίου 1827, στον Καποδίστρια, που το έλαβε ενώ βρισκόταν καθ’ οδόν προς τη Ρωσία.

Το ψήφισμα έφερε τις υπογραφές των 168 πληρεξουσίων (Κολοκοτρώνη και άλλων), οι οποίοι τον συνέχαιραν, και τον παρακαλούσαν να έλθει το ταχύτερο.

Η Αντικυβερνητική επιτροπή διοικούσε από 3 Απριλίου 1827 από τον Πόρο, μέχρι τέλος Ιουνίου, οπότε ηρέμησαν τα πνεύματα στο Ναύπλιο.
Μετά εγκαταστάθηκε εκεί μέχρι που παρέδωσε την εξουσία στον πρώτο Κυβερνήτη την Ελλάδας, την 8/1/1828.

Το χειρόγραφο της Γ’ Εθνοσυνέλευσης της Τροιζήνας φυλάσσεται στο Μουσείο Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ, στην Πάτρα.

Την ημερομηνία της Εθνοσυνέλευσης έγραψε σε πλάκα ο Γέρος του Μωριά, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.
Αυτή βρέθηκε στη σχισμή του κορμού ενός δένδρου, κάπου προς το Βίδι.
Λέγεται ότι ο Θ. Κολοκοτρώνης άφησε με τον τρόπο αυτό εντολή να χτιστεί ναός.

Ο χώρος της Τροιζήνας όπου πραγματοποιήθηκε η Γ΄ Εθνοσυνέλευση το 1827, κηρύχθηκε ιστορικός τόπος και χώρος ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους (ΦΕΚ 839/28-08-74).

Στην Τροιζήνα δημιούργησε ο Καποδίστριας (διάταγμα της 3ης Φεβρουαρίου 1828) το στρατόπεδο των Ελληνικών Δυνάμεων της εποχής του, οργανώθηκαν οι χιλιαρχίες.
Τις πολεμικές σημαίες επέδωσε ο ίδιος ο Καποδίστριας.
Από εκεί ξεκίνησαν τα στρατεύματα του Καποδίστρια με επικεφαλής τον Δημήτριο Καλλέργη και πήγαν στην Πλάκα του Πόρου για να καταστείλουν την επανάσταση του Ανδρέα Μιαούλη.

Στον Πόρο δημιούργησε Επιμελητήριο ανεφοδιασμού.

Μεταξύ των άλλων, μ ένα ψήφισμά της, η Εθνοσυνέλευση, ανακήρυξε τον Αδαμάντιο Κοραή «ΑΞΙΟΝ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ» .
Δείτε τι γράφει στα απομνημονεύματά του ο Μακρυγιάννης.

ΟΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ

Στις 23 Απριλίου του 1827,ενώ η Εθνοσυνέλευση είχε διακόψει τις εργασίες της, και οι κάτοικοι στην Τροιζήνα και τον Πόρο, γιόρταζαν τον Άγιο Γεώργιο, ήρθε η πολύ θλιβερή είδηση:

«ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ».

Μετά την είδηση του θανάτου του πολέμαρχου, οι πληρεξούσιοι στην Εθνοσυνέλευση, οι προύχοντες και πολύς κόσμος, συγκεντρώθηκαν στην παραλία του Γαλατά και του Πόρου, για να παραβρεθούν στην κηδεία του ηρωικού αγωνιστή, που ετοιμαζόταν με εντολή της Αντικυβερνητικής Επιτροπής.

Γιατί η προσωρινή Κυβέρνηση της χώρας, σε συνεννόηση με την Εθνοσυνέλευση, αποφάσισε να τον κηδεύσει στον Πόρο, όπως γράφει ο Ν. Δραγούμης.

Αλλά αυτό δεν έγινε, γιατί ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, πεθαίνοντας, είχε εκφράσει την επιθυμία να γίνει η κηδεία του στον Άγιο Δημήτριο Σαλαμίνας και να τον θάψουν εκεί. Πράγμα που έγινε.

Η δε Κυβέρνηση περιορίστηκε να κάνει άλλη τελετή στον Πόρο, χωρίς το νεκρό, όπου εκφώνησε ανεπανάληπτο επικήδειο ο Σπυρίδων Τρικούπης.

 

Πηγή:saronicmagazine.com