Σε λάθος απέδωσε τη σύλληψη των Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής, προσθέτοντας επίσης ότι ελληνικές και τουρκικές αρχές βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία παράλληλα χαρακτήρισε συνομωσιολογικά τα σενάρια που θέλουν τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς να ανταλλάσσονται με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα. 

"Βρισκόμαστε σε επαφή με τις τουρκικές Αρχές και αναμένουμε την άμεση επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Ελλάδα", ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενώ σημείωσε ότι ήδη ο αρχηγός ΓΕΣ κ. Αποστολάκης συνομίλησε σε καλό κλίμα με τον Τούρκο ομόλογό του και, όπως είπε, "αναμένουμε τις τυπικές διαδικασίες για την επιστροφή τους".

Σε ερώτηση για τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν στην Τουρκία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι λόγω κακοκαιρίας μπήκαν στην Τουρκία. "Σύμφωνα με τις τυπικές νομικές διαδικασίες στην Τουρκία, οι δύο στρατιωτικοί θα δικαστούν για παράνομη είσοδο στη χώρα.

Διαβάστε επίσης: Τι γράφουν τα τουρκικά ΜΜΕ για τη σύλληψη των Ελλήνων στρατιωτικών

Παίρνοντας αφορμή από την είδηση για διαβίβαση στοιχείων από τις γερμανικές εισαγγελικές αρχές στις αντίστοιχες ελληνικές, για μίζες στο έργο του μετρό, την περίοδο 2003- 2007, αλλά και άλλες αντίστοιχες ειδήσεις (σκάνδαλο Novartis, κατάθεση του πρώην υπευθύνου οικονομικών του ΠΑΣΟΚ κ. Αυγερινού κ.α.), ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών:

«Το πολιτικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι οι ανεξέλεγκτες πρακτικές διαφθοράς που αναπτύχθηκαν στην χώρα τις προηγούμενες δεκαετίες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό και προετοίμασαν το έδαφος για την μεγάλη κρίση του 2009-2010».

Ως εκ τούτου, συμπέρανε ο Δ. Τζανακόπουλος, «πάει λοιπόν πάρα πολύ η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ της Siemens, της Νοβάρτις, των εξοπλιστικών, των υπερκοστολογημένων δημοσίων έργων και των θαλασσοδανείων ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που είχαν κάνει κανόνα "την πρακτική της βαλίτσας" να κάνουν μαθήματα ηθικής στην σημερινή κυβέρνηση. Τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και η κ. Γεννηματά οφείλουν σήμερα κιόλας αντί να κουνάνε το δάχτυλο παριστάνοντας τους ηθικά άμεμπτους να αναλάβουν την ευθύνη τους και με ταπεινότητα να ζητήσουν τουλάχιστον μια συγγνώμη από τον ελληνικό λαό».