Θέλω να δηλώσω δημοσίως ότι η διάταξη του Υπουργείου Παιδείας που πρόκειται να ψηφιστεί την Δευτέρα 26.2.2018, για ένταξη στην υποχρεωτική εκπαίδευση των παιδιών 4 ετών, είναι απαράδεκτη. Με την εφαρμογή της, όλα τα παιδιά από 4 ετών και πάνω θα πρέπει να γράφονται υποχρεωτικά στα Νηπιαγωγεία (Υπουργείο Παιδείας) και δεν θα μπορούν πλέον να γράφονται στους Παιδικούς Σταθμούς (Δήμοι). Δεν είμαι ειδικός να εκφράσω επί της αρχής γνώμη για την «πάγια θέση της αριστεράς για υποχρεωτική εκπαίδευση από τα 4 έτη» (έτσι μού εξηγήθηκε η επιμονή της κυβέρνησης στη συγκεκριμένη διάταξη), αλλά ακόμη και αν είναι σωστή, η εφαρμογή της προϋποθέτει μακροχρόνια προετοιμασία και όχι δογματισμούς και περιφρόνηση της κοινής λογικής.

Εξηγώ με απλά λόγια το γιατί, παίρνοντας σαν παράδειγμα τον Παιδικό Σταθμό του Πόρου, όπου σήμερα είναι γραμμένα 35 παιδάκια:
• Τα 18 από τα 35 παιδιά θα έπρεπε να γραφτούν στο Νηπιαγωγείο, με αποτέλεσμα στον Παιδικό Σταθμό να μείνουν μόλις 17. Αυτό θα είχε ως συνέπεια να χαθούν δύο θέσεις εργασίας (κάτω από 25 παιδιά δεν δικαιολογείται 3η και 4η θέση βρεφονηπιοκόμου). Επίσης, στο διώροφο κτήριο που στεγάζεται ο Παιδικός μας Σταθμός οι μισές αίθουσες θα έμεναν άδειες, ενώ τουαλέτες, παιδικά παιχνίδια, αυλή κτλ που είναι σχεδιασμένες να επαρκούν έως και για 70 παιδιά θα περίσσευαν. Στον Παιδικό Σταθμό υπάρχει επίσης καθαρίστρια και μαγείρισσα πλήρους απασχόλησης, ενώ παρέχονται μεσημεριανά γεύματα στα παιδιά και οι γονείς μπορούν να τα παραλάβουν μέχρι τις 15:00 το μεσημέρι. 
• Από την άλλη, στα 2 (συστεγαζόμενα) Νηπιαγωγεία του Πόρου, όπου σήμερα είναι γραμμένα περίπου 50 παιδιά χωρισμένα σε δύο τάξεις με μία Νηπιαγωγό στην κάθε μία, ο αριθμός των παιδιών θα αυξανόταν περίπου στα 70. Επομένως, θα ήταν αναγκαία η δημιουργία μιας ακόμα τάξης (άραγε σε ποια αίθουσα;) και η άμεση τοποθέτηση μιας ακόμα Νηπιαγωγού από το Υπουργείο. Τα 70 παιδιά θα συνωστίζονταν πλέον σε μια μικρή αυλή, θα χρησιμοποιούσαν μόλις 4 τουαλέτες, δεν θα έτρωγαν μεσημεριανό φαγητό, δεν θα είχαν καθαρίστρια πλήρους ωραρίου και θα αναχωρούσαν στις 12:45, όταν και τελειώνει το ωράριο, ενώ στο ολοήμερο Νηπιαγωγείο που λειτουργεί μέχρι το μεσημέρι (χωρίς παροχή γεύματος), θα υπήρχε μη – διαχειρίσιμος συνωστισμός. 
• Μια ακόμα σημαντικότατη πτυχή: το 50% περίπου των δαπανών που απαιτούνται για την λειτουργία του Παιδικού Σταθμού, καλύπτεται από ευρωπαϊκή χρηματοδότηση του Δήμου μας μέσω ΕΣΠΑ. Τα έξοδα λειτουργίας των Νηπιαγωγείων όμως δεν επιδοτούνται, αλλά καλύπτονται από το Υπουργείο Παιδείας. Δηλαδή, αντί ως χώρα να εξελίσσουμε τους τρόπους μέσω των οποίων αξιοποιούμε τις διαθέσιμες ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, κάνουμε ακριβώς το αντίθετο: ανακαλύπτουμε πατέντες για να χάσουμε ακόμα και τις χρηματοδοτήσεις που έχουμε, επιβαρύνοντας έτσι τον κρατικό Προϋπολογισμό.

Προσωπική μου άποψη είναι ότι τα συγκεκριμένα σχέδια είναι τόσο πολύ εσφαλμένα που δεν θα μπορέσουν να υλοποιηθούν. Αν τα παραπάνω ισχύουν στον Πόρο, φανταστείτε τι ισχύει αθροιστικά για όλους τους Δήμους και όλα τα Νηπιαγωγεία της χώρας. Η εφαρμογή της διάταξης θα ήταν καταστροφή!

Τέλος, ενημερώνω ότι, παρότι συμφωνούμε απολύτως με τις θέσεις και τις ενέργειες της ΚΕΔΕ αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, δεν θα κλείσουμε τον Παιδικό την Δευτέρα 26.2.2018 (όπως προτρέπει η ΚΕΔΕ να κάνουν όλοι οι Δήμοι σε ένδειξη διαμαρτυρίας), καθώς ήδη τον κλείσαμε για τον ίδιο λόγο στις 20.2.2018 και δεν θέλουμε να δυσκολέψουμε για δεύτερη φορά σε μία βδομάδα τους γονείς κρατώντας τον εκ νέου κλειστό.