Στις φυλακές Κορυδαλλού έχει μεταβεί εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης προκειμένου να ενημερωθεί και να μετάσχει στις διαπραγματεύσεις με τους κρατούμενους που διαμαρτύρονται για τη μεταγωγή συγκρατουμένου τους στις φυλακές της Λάρισας.

Παράλληλα το υπουργείο Δικαιοσύνης υπογραμμίζει ότι «όλα τα κλειδιά των θυρών των φυλακών βρίσκονται στα χέρια των σωφρονιστικών υπαλλήλων και όχι των κρατουμένων».

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ομάδα κρατουμένων που αυτοπροσδιορίζονται ως «πολιτικοί κρατούμενοι του υπογείου» ανήρτησαν ανακοίνωση σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, την οποία συνυπογράφει και ο καταδικασμένος για την υπόθεση της 17Ν, Δημήτρης Κουφοντίνας.

Η ανακοίνωση αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «συμπαραστεκόμαστε στη διαμαρτυρία των κρατουμένων στις ανδρικές φυλακές. Ο αυταρχισμός του υπουργείου δικαιοσύνης δε θα περάσει!».

Το χρονικό 

Νωρίτερα σήμερα το πρωί, αναστάτωση επικράτησε στις φυλακές Κορυδαλλού, με αφορμή την μεταγωγή του Κωνσταντίνου Γιατζόγλου, η οποία έγινε με χρήση βίας από άντρες των ΕΚΑΜ, όπως καταγγέλλουν κρατούμενοι.

Η κατάσταση βρέθηκε εκτός ελέγχου στις Α και Δ πτέρυγες, όπου βρίσκονται και μέλη των «Πυρήνων της Φωτιάς», καθώς οι κρατούμενοι κατέλαβαν τους κοινόχρηστους χώρους, ενώ προκάλεσαν ζημιές σε πόρτες και άνοιξαν κελιά.

Ο Κωνσταντίνος Γιατζόγλου, που βρίσκεται σε απεργία πείνας και κατηγορείται για την υπόθεση με το τρομοδέμα στον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, μετήχθη βιαίως νωρίς το πρωί από το κελί του στον Κορυδαλλό, σύμφωνα με μήνυμα - ανάρτηση συγκρατούμενών του σε γνωστό ιστότοπο αντιεξουσιαστικού περιεχομένου.

«Ο Κωνσταντίνος Γιαγτζόγλου αντιστάθηκε όσο μπορούσε και τότε τα ΕΚΑΜ και άλλοι κουκουλοφόροι ένστολοι όρμησαν στο κελί του και τον χτύπησαν. Στη συνέχεια του φόρεσαν χειροπέδες και τον  πήραν σηκωτό με τη βία βγάζοντας τον έξω από την ακτίνα σε ημιλιπόθυμη κατάσταση. Η πτέρυγα της φυλακής ήταν κλειδωμένη εκείνη τη στιγμή και οι κρατούμενοι κοπανούσαν τις πόρτες και έβριζαν τους μπάτσους. Μέχρι στιγμής η φυλακή δεν έχει ανοίξει και οι κρατούμενοι παραμένουν κλειδωμένοι», αναφέρει η σχετική ανάρτηση που έγινε στις 7:15 το πρωί. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την μεταγωγή, επικράτησε ένταση και σημειώθηκαν μικροεπεισόδια, καθώς οι κρατούμενοι άρχισαν να προκαλούν ζημιές. 

Εκ μέρους του υπουργείου Δικαιοσύνης, επιβεβαιώνεται ότι υπάρχει «ζήτημα» στις φυλακές Κορυδαλλού, χωρίς να ανακοινώνονται προς το παρόν περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο 29χρονος είχε μεταχθεί από τις φυλακές Λάρισας, στις φυλακές Κορυδαλλού στο πλαίσιο διεξαγωγής δίκης που θα πραγματοποιούνταν την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα για παλαιότερη υπόθεση, η οποία αφορούσε μεταφορά εκρηκτικών σε σακίδια στο κέντρο της Αθήνας. Ωστόσο, η δίκη αναβλήθηκε και ο Κ. Γιατζόγλου προχώρησε σε απεργία πείνας με αίτημα την παραμονή του στις φυλακές Κορυδαλλού.

Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, τα ΕΚΑΜ μπήκαν στο κελί του Κ. Γιατζόγλου για να τον μεταφέρουν με αποτέλεσμα κρατούμενοι να αντιδράσουν φωνάζοντας συνθήματα, ενώ επισημαίνουν πλέον η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί.