Τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση Novartis αποφάσισε χθες η Ολομέλεια της Βουλής σε μια μαραθώνια συζήτηση εν μέσω ενός κλίματος εκρηκτικού, πόλωσης, σφοδρών αντιπαραθέσεων και ανταλλαγών βαρύτατων χαρακτηρισμών.

Με ένα δριμύτατο κατηγορώ κατά της κυβέρνησης, την οποία κατήγγειλαν για σκευωρία και μεθόδευση της διαδικασίας εις βάρος τους, οι δέκα φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι στην υπόθεση Νovartis, όχι μόνο δεν αποδέχθηκαν καμία από τις κατηγορίες που αναφέρουν οι «προστατευόμενοι μάρτυρες», αλλά επιχειρηματολόγησαν κατά του κατηγορητηρίου επιχειρώντας να το καταρρίψουν πλήρως.  

 

Περίπτωση Κουρουμπλή

Η Νέα Δημοκρατία από το πρωί είχε επιχειρήσει να βάλει στο κάδρο και τον κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή που προστατεύτηκε από την πρόταση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την σύσταση της Προανακριτικής Επιτροπής, με τον Νίνο Δένδια να αναζητεί την 11η κάλπη που θα αφορούσε τον υπουργό και τον Μάκη Βορίδη να κάνει λόγο για επιχείρηση συγκάλυψης από την κυβέρνηση.

Λίγο αργότερα ο υπουργός, Παναγιώτης Κουρουμπλής σε δηλώσεις του στο περιστύλιο της Βουλής διευκρίνιζε ότι το θέμα του δεν έχει να κάνει με την υπόθεση Novartis και απολογούμενος ανέφερε ότι ο ίδιος ως υπουργός Υγείας είχε τελικά εκδώσει δελτίο Τιμών των Φαρμάκων, αλλά με … ολίγη καθυστέρηση λόγω της εμπλοκής της Τρόικας και την κόντρα που είχε η κυβέρνηση με την τρόικα εκείνη την εποχή.  

 

Σκευωρία

Για προσπάθεια αποπροσανατολισμού και σκευωρίας κατήγγειλαν την κυβέρνηση οι 10 φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι στην υπόθεση Novartis και κυρίως στάθηκαν στο ατεκμηρίωτο των καταθέσεων της δικογραφίας.

Το βαρύ, από το πρωί, κλίμα στη Βουλή, η οποία μετατράπηκε σε «δικαστήριο», το οποίο όμως αποκάλυψε ότι στη δικογραφία υπάρχουν σοβαρές αδυναμίες και καταθέσεις που δεν συγκροτούν κατηγορητήριο, κορυφώθηκε και κατά τις τοποθετήσεις των εμπλεκομένων που αποδόμησαν όλοι τους τις εναντίον τους  αναφορές των καταγγελιών των μαρτύρων.  

Σύγκρουση κορυφής

Η μεγάλη ταπείνωση όμως για την κυβέρνηση και τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην υπόθεση Novartis επισφραγίστηκε και από την στάση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δεν κατάφερε ούτε ο ίδιος να στηρίξει το κατηγορητήριο που η κυβέρνησή του υποστήριζε αρχικά με σθένος.

Η αντιπαράθεση δεν ήταν επί της ουσίας και η ομιλία του πρωθυπουργού κινήθηκε στα επίπεδα εντυπωσιασμού, χωρίς όπως συνηθίζει να βγάλει αυτή τη φορά, άσους από το μανίκι του. Η συζήτηση κινήθηκε όπως ήταν αναμενόμενο σε ακραία επίπεδα πόλωσης, ωστόσο υπήρχε κοινή αντίληψη από όλους ότι πρέπει να συσταθεί η Προανακριτική Επιτροπή Το ενδιαφέρον ωστόσο εστιάστηκε στην αντιπαράθεση κορυφής μεταξύ του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που εμφανίστηκε πιο υποτονικός επιχειρώντας με τον λόγο του να ρίξει τους τόνους και με ψυχραιμία ανέπτυξε τα επιχειρήματά του, έκανε επίθεση εφ’ όλης της ύλης στον πρωθυπουργό.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να ανεβάσει μεν τους τόνους, ωστόσο επιχειρηματολογώντας γενικά για το σκάνδαλο Novartis στο χώρο του φαρμάκου και όχι σε πολιτικό επίπεδο. Ωστόσο κατηγόρησε την αντιπολίτευση για προσπάθεια τρομοκρατίας των μαρτύρων.