Ιδιαίτερα επικριτική με την στάση της κυβέρνησης απέναντι στο Σκοπιανό, εμφανίστηκε η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία μάλιστα κατήγγειλε ότι η εικόνα που παρουσιάζει η κυβέρνηση είναι «εικόνα τσίρκου». Ωστόσο, βέλη της έστρεψε η Ντόρα Μπακογιάννη και προς τον Νίκο Κοτζιά, αλλά και τον Πάνο Καμμένο, σημειώνοντας ότι τα δύσκολα εθνικά θέματα δεν πρέπει να τα διαχειρίζονται άνθρωποι που δεν έχουν σοβαρότητα.

Η κ. Μπακογιάννη, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, κατήγγειλε ότι «η  κυβέρνηση πολώνει κατά τρόπο ακραίο το πολιτικό σκηνικό.

Ο τρόπος που λειτουργεί για άλλη μια φορά δείχνει ότι δεν ζητάει ούτε καν το μίνιμουμ της συνεννόησης για τα βασικά θέματα αυτής της χώρας. Ποτέ δεν συνέβαινε αυτό. Πάντα η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση συνομιλούσαν για τα εθνικά θέματα.

Δεν υπήρξε καμία στιγμή ούτε την ώρα που αποφασιζόντουσαν θέματα σημαντικά ή μη που να μην υπήρχαν κανάλια επικοινωνίας. Την τακτική αυτή την τήρησαν οι κ.κ. Παπανδρέου, Πάγκαλος και δεν ξέρω και κανέναν πρωθυπουργό που να μην το επιδίωκε».  

Σκοπιανό

Αναφορικά με το Σκοπιανό και τους χειρισμούς της κυβέρνησης η κ. Μπακογιάννης υπογράμμισε πως «Η εικόνα της κυβέρνησης είναι εικόνα Τσίρκου. Το Σκοπιανό είναι σοβαρό θέμα που δεν μπορούν να το χειρίζονται άνθρωποι που δεν έχουν καμία σοβαρότητα» και δήλωσε ξεκάθαρα ότι αναφέρθηκε στους κ.κ. Καμμένο και  Κοτζιά. Συμπλήρωσε φυσικά: «Για το θέμα αυτό δεν έχουμε καμία ενημέρωση και για το τι πραγματικά μπαίνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Δεν είναι τιμητικό να μαθαίνουμε τι συμφωνήθηκε από τα σκοπιανά ή τα αλβανικά μέσα. Καμία χώρα δεν μπορεί να πάει μπροστά αν το πολιτικό της σύστημα δεν συζητάει για τέτοια θέματα. Είμαστε αντίπαλα κόμματα, δεν είμαστε εχθροί».  

 
Novartis  

Για την υπόθεση  Novartis η κ. Μπακογιάννη τόνισε πως «η ΝΔ είναι υπέρ της προανακριτικής επιτροπής και θα ψηφίσουμε «ΝΑΙ». Ωστόσο, είναι θεσμικό πραξικόπημα οι δέκα κάλπες για την υπόθεση. Όταν υπάρχει κατηγορητήριο στήνονται οι κάλπες. Σήμερα δεν υπάρχει κατηγορητήριο. Άρα για ποιο λόγο με καλείτε να ψηφίσω. Δεν ξέρω τι θα κάνει η ΝΔ, εάν φύγει τελικά ή όχι. Εκτιμώ ότι δεν μπορούμε να δεχθούμε μια τέτοια διαδικασία. Αυτό επιβαρύνει το κλίμα. Δεν πρέπει να γίνει Κούγκι η Βουλή.  

Για τις καταγγελίες των εμπλεκομένων στην υπόθεση και την καταγγελία τους ότι πρόκειται για σκευωρία με ενορχηστρωτή τον πρωθυπουργό η κ. Μπακογιάννη εκτίμησε: «Υπάρχει άνθρωπος σήμερα που παρακολουθεί την ιστορία και να μπορεί να πει ότι η κυβέρνηση δεν έχει βάλει το χεράκι της; Πώς είναι δυνατόν να γνωρίζουν στελέχη της κυβέρνησης τόσες λεπτομέρειες για την υπόθεση ενώ κανονικά απαγορεύεται;».  

Για το νόμο Περί Ευθύνης Υπουργών η κ. Μπακογιάννη εκτίμησε πως θα πρέπει να αλλάξει άμεσα, αλλά αυτό πρέπει να γίνει μέσα από το Σύνταγμα. «Στην περίπτωση αυτή και με το νόμο αυτό ο αθώος δεν μπορεί να αποδείξει την αθωότητά του και το «λαμόγιο» μπορεί να κρυφτεί.  

Τέλος, για τους «προστατευόμενους μάρτυρες» και την ενδεχόμενη κατάθεσή τους στη Βουλή η κ. Μπακογιάννη τόνισε: «Οι μάρτυρες πρέπει να έρθουν να καταθέσουν στην Βουλή. Να βρεθεί ένας τρόπος και να μπορέσουν να καταθέσουν».