Πέντε ματς χωρίς νίκη ήταν πολλά. Και κατά πώς φαίνεται, θίχτηκε και ο εγωισμός των παικτών του Ολυμπιακού, οι οποίοι παρά το γεγονός ότι έπαιζαν μπροστά σε κενό φόντο, προσέφεραν ένα επιθετικό ρεσιτάλ (με 26 τελικές προσπάθειες, οι 14 στην εστία), σκόραραν μόλις μία φορά, με τον Οτζίτζα-Οφόε, αυτή όμως ήταν αρκετή για να τους χαρίσει τη νίκη με 1-0 και να τους στείλει με θετική ψυχολογία στην Τούμπα. Εκεί, όπου στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ θα τα παίξουν όλα για όλα…

ΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ 11ΑΔΑ

Συγκριτικά με τον αγώνα στο Περιστέρι, ο (επανακάμψας στον «ερυθρόλευκο» πάγκο) Όσκαρ Γκαρθία επέλεξε τα ίδια πρόσωπα με την αναγκαστική εξαίρεση της επιστράτευσης του Οτζίτζα-Οφόε αντί του απόντος Φορτούνη. Ελαμπντελαουί, Μποτία, Νικολάου, Χατζισαφί ήταν η τετράδα μπροστά από τον Προτό, Ζιλέ και Ταχτσίδης οι δύο κεντρικοί χαφ και μαζί με τον Βέλγο, ο Μιραλάς (αριστερά) με τον Μάριν (δεξιά) συνέθεσαν την τριπλέτα πίσω από τον Ανσαριφάρντ. Απέναντί τους, ο Πανιώνιος με σημαντικές ελλείψεις, σε 4-2-3-1 διάταξη κι εκείνος, με τον Μπραχίμι πίσω από τον «φουνταριστό Νίλσεν.

ΕΙΧΕ ΦΑΣΕΙΣ,ΟΧΙ ΡΥΘΜΟ

Από το ξεκίνημα ο Ολυμπιακός ανέλαβε τον έλεγχο και πλησίασε στο άνοιγμα του σκορ στο 6’: από μπαλιά ακριβείας του Ταχτσίδη στην πλάτη της άμυνας ο Ανσαριφάρντ «τσίμπησε» και πέρασε τον Κότνικ, αλλά από αρκετά πλάγια δεν κατάφερε να βρει εστία στο πλασέ που επιχείρησε. Οι «ερυθρόλευκοι», με κατοχή μπάλας που υπερέβαινε το 70%, προσπαθούσαν πότε απ’ τα πλάγια και πότε απ’ τον άξονα να βρουν πεδίο δράσης και στο 22’ απείλησαν ξανά, με τον Οτζίτζα να ελίσσεται ανάμεσα σε τρεις παίκτες και να πλασάρει απ’ το σημείο του πέναλτι, στέλνοντας την μπάλα πάνω απ’ τα δοκάρια. Σ’ αυτό το διάστημα ο Πανιώνιος περιοριζόταν αποκλειστικά σε παθητικό ρόλο, μέχρι το 30ό λεπτό: ο Λάμπρου έγινε δέκτης βαθιάς μπαλιάς στη μικρή περιοχή, κοντρόλαρε σωστά και εκτέλεσε με τη μία, με τον Χατζισαφί να βάζει σωτήρια την προβολή…

Με εξαίρεση τη συγκεκριμένη… απόπειρα τελικής προσπάθειας, ο Ολυμπιακός ήλεγχε με άνεση το ματς, τον ρυθμό όμως που θα του επέτρεπε να δημιουργεί με συνέπεια φάσεις μπροστά από την εστία του Κότνικ τον βρήκε στα τελειώματα του πρώτου μέρους. Το μακρινό σουτ του Μάριν στο 38’ δεν ανησύχησε τον γκολκίπερ του Πανιωνίου, ένα ακόμη του Γερμανού μέσα από την περιοχή αυτή τη φορά στο 39’ ήταν άστοχο, όπως και η κεφαλιά του Νικολάου στο 45’, μετά τη σέντρα του Μιραλάς.

ΟΡΜΗ ΚΑΙ… ΟΤΖΙΤΖΑ

Με την έναρξη του δευτέρου μέρους ο Ολυμπιακός απείλησε ξανά, με τον Μάριν να τεστάρει πάλι από μακριά τον Κότνικ και να τον βρίσκει σε ετοιμότητα στο 47’. Ένα λεπτό αργότερα, τα δίχτυα του Πανιωνίου κουνήθηκαν: ο Ταχτσίδης διόρθωσε δικό του λάθος, κλέβοντας την μπάλα, η άμυνα των φιλοξενούμενων βρέθηκε σε ανισορροπία και από την κάθετη του διεθνούς χαφ, ο Οτζίτζα δεν δυσκολεύτηκε να πλασάρει εύστοχα (1-0)! Οι «ερυθρόλευκοι», με συνεχή πίεση ψηλά και μεγάλη διάθεση, δυσχέραιναν πολύ την προσπάθεια των αντιπάλων τους να κρατήσουν μπάλα, αλλά τη μία φορά που εκείνοι βρήκαν ανοιχτά μέτρα (στο 52’), χρειάστηκε η εντυπωσιακή εκτίναξη του Προτό, στο μακρινό, καλοζυγισμένο σουτ του Σαραμαντά, για να διατηρήσουν οι γηπεδούχοι το προβάδισμα…

Στο 55’ ο Οτζίτζα έπαιξε κάθετα, ο Ανσαριφάρντ υπό πίεση μπόρεσε να πλασάρει, αλλά ο εξερχόμενος Κότνικ απέκρουσε απλώνοντας το κορμί του. Στο 56’ ο Μιχάλης Γρηγορίου έριξε στον αγωνιστικό χώρο Σπιριντόνοβιτς και Μακρύλλο (αντί Μπραχίμι και Μασούρα), μετατρέποντας τη διάταξη της ομάδας του σε 4-3-3. Η πρώτη κίνηση του Όσκαρ Γκαρθία ήρθε στο 65’, με τον Ανδρούτσο αντί του Μάριν, για να κλείσει ο Πανιώνιος τις αλλαγές του στο 70’, με την είσοδο του Παπαγεωργίου αντί του Πινιώτη και τη νέα τροποποίηση του σχηματισμού σε 4-4-2.

ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΗΣΕ Ο ΚΟΤΝΙΚ

Στο 74’ ο Τζούρτζεβιτς πήρε τη θέση του Καρίμ Ανσαριφάρντ, ο οποίος δευτερόλεπτα νωρίτερα έχασε τεράστια ευκαιρία να κλειδώσει το «τρίποντο»: ο Ταχτσίδης είδε το «κόψιμο» του Ελαμπντελαουί στην περιοχή και του πάσαρε κάθετα την μπάλα, εκείνος με τη μία βρήκε τον Ιρανό, το πλασέ του οποίου απέκρουσε από κοντά ο Κότνικ. Αλλά και ο Σέρβος, στην πρώτη του απόπειρα, δεν ήταν πιο αποτελεσματικός: ο Μιραλάς τον βρήκε στην περιοχή, εκείνος έφερε όμορφα την μπάλα μπροστά του, όμως το πλασέ του αποκρούστηκε από τον Κότνικ. Ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να βρει το δεύτερο γκολ και σαφώς αδικείται από το εύρος του σκορ, όμως το «τρίποντο» είναι αυτό που μετράει στο τέλος της βραδιάς. Έπειτα από πέντε άσχημα αποτελέσματα οι «ερυθρόλευκοι» επέστρεψαν στις νίκες…

Διαιτητής: Νεοφυτιάδης (Κορίνθου).

Βοηθοί: Καρσιώτης (Κορινθίας) – Παλαμίας (Λακωνίας).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Όσκαρ Γκαρθία): Προτό – Ελαμπντελαουί, Μποτία, Νικολάου, Χατζισαφί – Ταχτσίδης, Ζιλέ – Οτζίτζα (85’ Μάρτινς), Μάριν (65’ Ανδρούτσος), Μιραλάς – Ανσαριφάρντ (74’ Τζούρτζεβιτς).

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (Μ. Γρηγορίου): Κότνικ – Βλάχος, Σαραμαντάς, Γκιοατά, Σταυρόπουλος – Πινιώτης (70’ Παπαγεωργίου), Σαντάνα – Μπραχίμι (56’ Σπιριντόνοβιτς), Λάμπρου, Μασούρας (56’ Μακρύλλος) – Νίλσεν.

Ο MVP

Ο Βάντις Οτζίτζα-Οφόε ήταν ο σκόρερ που έκρινε την αναμέτρηση κι ως εκ τούτου, σχεδόν… νομοτελειακά, ανακηρύσσεται και πολυτιμότερος. Δεν ήταν, όμως, μονάχα το γκολ. Πολλές απ’ τις μεγάλες ευκαιρίες του Ολυμπιακού προήλθαν από τα πόδια του, είτε σε επίπεδο δημιουργίας είτε εκτέλεσης, γεγονός που επιβεβαιώνει αυτό που όλοι γνωρίζουν: ο Βέλγος διαθέτει ποιότητα και χαρακτηριστικά, τα οποία δύσκολα συναντάς στη Superleague και το μεγάλο κακό διάστημα που είχε στη σεζόν (λόγω τραυματισμού και όχι μόνο…) στοίχισε στους Πειραιώτες.

ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ

Το γρήγορο γκολ που σημείωσε ο Ολυμπιακός στην εκκίνηση του δευτέρου ημιχρόνου. Ένα ματς σαν κι αυτό, μπροστά σε άδειες κερκίδες και με αντίπαλο που αμυνόταν μαζικά, δεν ήθελε και πολύ για να «στραβώσει», ιδιαιτέρως εάν ο χρόνος κυλούσε και οι «ερυθρόλευκοι» κυριεύονταν από άγχος. Ο Ταχτσίδης βρήκε τον τρόπο να «ξεκλειδώσει» την άμυνα των φιλοξενούμενων και ο Οτζίτζα έδωσε τη λύση, αξιοποιώντας την ασίστ του συμπαίκτη του…

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Η… συνεισφορά του Σίλβιο Προτό στην επιστροφή της ομάδας του στις νίκες. Ο Βέλγος τερματοφύλακας ήταν θεατής σε ολόκληρη την αναμέτρηση, αλλά τη μία και μοναδική φορά που χρειάστηκε να επέμβει, το έκανε με επιτυχία και με τρόπο εντυπωσιακό. Η εκτίναξή του στο σουτ του Σαραμαντά, ο οποίος σημάδευε «παράθυρο», ήταν δίχως άλλο καθοριστική, μιας και δεν επέτρεψε στον Πανιώνιο να ισοφαρίσει, λίγα μόλις λεπτά αφότου είχε δεχθεί το γκολ. Και ήταν ακόμη πιο σημαντικό ότι δεν ήρθε η ισοφάριση, σ’ ένα ματς όπου ο Ολυμπιακός δημιουργούσε, αλλά και έχανε τις ευκαιρίες με το… τσουβάλι.

ΔΕΝ ΑΡΕΣΕ

Η αναποτελεσματικότητα των νικητών. Σ’ ένα ματς όπου είχαν πάνω από δύο ντουζίνες τελικές φάσεις και την ίδια στιγμή απειλήθηκαν ελάχιστα από τον αντίπαλό τους, δεν υπάρχουν πολλά για να τους ψέξει κάποιος. Εκτός από το γεγονός ότι ένα παιχνίδι που ήταν για θριαμβευτικό σκορ, τελικώς δεν… κουνήθηκε από το 1-0. Εννοείται ότι ο Ολυμπιακός δεν έπαιξε μόνος του και θα πρέπει να πιστωθεί credit τόσο στον Κότνικ όσο και στον εξαιρετικό Γκιοατά, η ουσία όμως δεν αλλάζει.

Ο ΚΟΟΥΤΣ

Ο Γκαρθία επανήλθε στον πάγκο του Ολυμπιακού και δείχνει να καταλήγει στα πρόσωπα, που θέλει «δέσει» μαζί στην ενδεκάδα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα δώσει ευκαιρίες στους υπόλοιπους του ρόστερ. Το έδειξε και κόντρα στον Πανιώνιο, όπου εκτός από τη… συνήθη αλλαγή του Ανσαριφάρντ με τον Τζούρτζεβιτς, χρόνο συμμετοχής πήρε τόσο ο Ανδρούτσος όσο και ο Μάρτινς. Πέρα απ’ τους παίκτες, ωστόσο, ο Ολυμπιακός «έβγαλε» στοιχεία που θέλει να εφαρμόσει ο Καταλανός (λ.χ. η αδιάκοπη πίεση στην μπάλα, σε όλα τα μήκη και πλάτη του αγωνιστικού χώρου), ενώ εκδηλώθηκαν και κάποιες κομπίνες στις στατικές φάσεις που έχουν δουλευτεί στο Ρέντη.