Στο πλαίσιο των αποκριάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Πειραιά, παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών, συμμετείχαν στο αποκριάτικο εργαστήριο κατασκευής μασκών, στη  Δημοτική Πινακοθήκη,  με τη συνεργασία του σωματείου «Διόνυσος». Τα παιδιά φορώντας τις αποκριάτικες στολές τους,  κατασκεύασαν  εντυπωσιακές μάσκες, με τη βοήθεια της κυρίας Αθηνάς Πάνου, Μουσειολόγου στη Δημοτική Πινακοθήκη και της κυρίας Μαργαρίτας  Βέργου,  Προέδρου του σωματείου «Διόνυσος» .

Η εκδήλωση  πλαισιώθηκε  από αποκριάτικα τραγούδια.

Να σημειωθεί ότι παρόμοια εκδήλωση στη Δημοτική Πινακοθήκη, με τη συμμετοχή μαθητών της πόλης, οι οποίοι έφτιαξαν πρωτότυπες αποκριάτικες μάσκες, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018. 

Η κα Αθηνά Πάνου Μουσειολόγος στη Δημοτική Πινακοθήκη, δήλωσε : «Η εκδήλωση είναι στο πλαίσιο της αποκριάτικης ατμόσφαιρας που έχουμε δημιουργήσει στη Δημοτική Πινακοθήκη. Προσπαθούμε να το κάνουμε θεσμό. Ήδη έχουμε ξεκινήσει από πέρυσι να κάνουμε  αποκριάτικες κατασκευές και είτε με σχολεία είτε την τελευταία ημέρα των αποκριών καλούμε  τους πολίτες του Πειραιά να συμμετέχουν  σε αυτήν τη δράση».

Η κα Μαργαρίτα Βέργου, Πρόεδρος του σωματείου «Διόνυσος», σημείωσε : «Φέτος, είχαμε τη χαρά και την τιμή να συνδιοργανώσουμε με τη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, στο πλαίσιο των αποκριάτικων δραστηριοτήτων του Δήμου, μια εκδήλωση εδώ, στη Δημοτική Πινακοθήκη, για παιδιά με κατασκευή μάσκας. Εδώ, δεν μιλάμε για μία απλή χαρτοκοπτική, αλλά θέλουμε να δείξουμε στα παιδιά πως με ένα καλούπι και γυψόγαζα μπορούμε να στήσουμε μία καλή μάσκα, την οποία στη συνέχεια να τη χρησιμοποιήσουμε και με χειροτεχνία, με αυτοκόλλητα, με οποιοδήποτε σχέδιο θέλει το κάθε παιδί να τη φιλοτεχνήσει και να μπορέσει να τη στολίσει στο σπίτι του.

Η εκδήλωση επίσης, περιλαμβάνει και ένα «ταξίδι» στην ιστορία της μάσκας, ξεκινώντας από το περίφημο αρχαίο ελληνικό προσωπείο, από τη λατρεία του Διονύσου και καταλήγουμε στα σημερινά υπέροχα έθιμα που διατηρούνται στη χώρα μας, όπως αυτό της Νάουσας.

Τα παιδιά συμμετέχουν με πάρα πολύ αγάπη. Δραστηριοποιούνται, ασχολούνται ενεργά, βάζουν όλη τους την τέχνη και ελπίζουμε να έχουμε ένα υπέροχο αποτέλεσμα».