Θέση για τις κινήσεις... πανικού της Κυβέρνησης σχετικά με το προσφυγικό πήρε ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, εκφράζοντας τόσο τη δυσαρέσκειά του για την ανικανότητα των αρμοδίων να διαχειριστούν ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, όσο και τον φόβο του για τις κοινωνικές - ανθρωπιστικές διαστάσεις που έχει λάβει το πρόβλημα αυτό.

Ο κ. Μώραλης "κρούει τον κώδωνα του κινδύνου" στην Κυβέρνηση για τον Γολγοθά των προσφύγων και των μεταναστών, οι οποίοι θαλασσοδέρνονται στο Αιγαίο με ελάχιστες πιθανότητες επιβίωσης, όπως και για την υποβάθμιση της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά από τη δημιουργία "αποθήκης ψυχών" στο Σχιστό.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Δημάρχου Πειραιά:

"Δυστυχώς τους τελευταίους μήνες γινόμαστε μάρτυρες μια ζοφερής πραγματικότητας. Βλέπουμε κάθε μέρα να χάνονται ζωές, να χάνονται παιδικές ψυχές και να ξεκληρίζονται οικογένειες, οι οποίες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν βίαια την πατρίδα τους για μια καλύτερη ζωή. Οι ακρίτες νησιώτες κυρίως και όλοι οι Έλληνες που έχουμε βιώσει την προσφυγιά και τον ξεριζωμό, προσπαθούμε με κάθε τρόπο και παρά τις δυσκολίες που έχουμε ως χώρα, να βοηθήσουμε  αυτούς τους ανθρώπους. Σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να είμαστε όλοι παρόντες. Θα πρέπει οι Δήμαρχοι και η Τοπική Αυτοδιοίκηση να συνδράμουμε ο καθένας στο μέτρο των δυνατοτήτων του. Δεν είναι λύση το μακριά από εμάς και όπου θέλει.

Όμως την ίδια στιγμή είναι σημαντικό η Κυβέρνηση από την πλευρά της να διαβουλεύεται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και να μην λαμβάνει μονομερώς αποφάσεις, όπως συνέβη με το στρατόπεδο στο Σχιστό. Προσωπικά πιστεύω ότι είναι μια προσπάθεια προς την επίλυση του προβλήματος, αφού το στρατόπεδο είναι εκτός του αστικού ιστού, όμως δεν θα πρέπει ένας τέτοιος χώρος να φιλοξενήσει περισσότερα άτομα από αυτά που μπορεί.

Το θέμα δεν είναι μόνο λειτουργικό είναι κυρίως ανθρωπιστικό, αφού θα απαιτηθεί και η ανάλογή ιατρική φροντίδα και μέριμνα. Είναι ανάγκη το συντομότερο δυνατό να υπάρξει συνεννόηση και διαβούλευση όλων των εμπλεκόμενων με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, προκειμένου αφενός να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους, αφετέρου να μην διαταραχθεί η ζωή των πόλεων μας".