Στον ανακαινισμένο χώρο του κτηρίου της οδού Ελ. Βενιζέλου 123, στεγάζεται μία από τις σημαντικές δομές αλληλεγγύης του Δήμου Κερατσινίου- Δραπετσώνας. Πρόκειται για το Κοινωνικό Φαρμακείο, το οποίο εντάσσεται στην πολύπλευρη κοινωνική πολιτική της Δημοτικής Αρχής και ήρθε για να καλύψει ένα μεγάλο κενό της πόλης που υπήρχε στον χώρο των κοινωνικών δράσεων και παρεμβάσεων. Το site μας επισκέφτηκε τον χώρο και είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τους εργαζόμενους.    

Σε μια περίοδο που είναι περισσότερο από ποτέ άλλοτε αναγκαία η έμπρακτη συμπαράσταση στους ανθρώπους εκείνους που δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση, ο Δήμος Κερατσινίου- Δραπετσώνας επεκτείνει το κοινωνικό δίχτυ προστασίας και βρίσκεται στο πλευρό όσων το χρειάζονται, στηρίζοντας τη συλλογική προσπάθεια για μια αξιοπρεπή ζωή.

Στο πλευρό των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων

Σε αυτό το πλαίσιο, λειτουργεί από τον περασμένο Νοέμβριο το Κοινωνικό Φαρμακείο, το οποίο όπως μας ενημέρωσαν η φαρμακοποιός και η κοινωνική λειτουργός του «απευθύνεται σε όλους τους μόνιμους κατοίκους του Δήμου μας που βρίσκονται σε κατάσταση πλήρους οικονομικής αδυναμίας και δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσουν την απαραίτητη για την υγεία των ίδιων, φαρμακευτική αγωγή». Παράλληλα, όπως επισήμαναν οι ίδιες, «οι ωφελούμενοι του κοινωνικού φαρμακείου ανήκουν στις εξής ευάλωτες κοινωνικές ομάδες: Ανασφάλιστοι και μακροχρόνια άνεργοι, άστεγοι, μοναχικά άτομα μη αυτοεξυπηρετούμενα, ομάδες υψηλού κινδύνου, μετανάστες, μονογονεϊκές οικογένειες, ΑΜΕΑ και οικογένειες με ανήλικα τέκνα ή προστατευόμενα μέλη». Αυτή τη στιγμή, όπως τόνισαν οι δύο εργαζόμενες, δεκάδες είναι οι πολίτες που εξυπηρετούνται, ενώ ο κατάλογος των ανθρώπων που επιθυμούν να λαμβάνουν φαρμακευτικό υλικό, μεγαλώνει μέρα με την ημέρα.

Φαρμακευτικό υλικό

Το Κοινωνικό Φαρμακείο προσφέρει χωρίς καμιά απολύτως οικονομική επιβάρυνση για τους προσερχόμενους, φάρμακα, τα οποία προέρχονται αποκλειστικά από δωρεές και χορηγίες πολιτών, συλλόγων, φορέων, φαρμακείων, εταιρειών κ.λπ. Όπως ανέφεραν οι εργαζόμενες της κοινωνικής δομής, «το Φαρμακείο μας δέχεται και προϊόντα που λήγουν προσεχώς αρκεί να υπάρχει ένα διάστημα τουλάχιστον 4 μηνών πριν τη λήξη, ώστε να μπορέσουν να διατεθούν στους ωφελούμενους. Επίσης, αξιοποιούνται προϊόντα με κατεστραμμένη συσκευασία ή άλλο πρόβλημα που το καθιστά μη εμπορεύσιμο αρκεί το περιεχόμενο να παραμένει άθικτο και ασφαλές για κατανάλωση». Για τον λόγο αυτό καλούν όσου έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν φαρμακευτικό υλικό. 

Στοιχεία Επικοινωνίας

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές μπορεί κανείς να απευθύνεται στα τηλέφωνα 210- 4630 704.

Για πληροφορίες διαθεσιμότητας φαρμάκων στο: 210-4631610.