Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς πήραν ευθέως θέση για τα συλλαλητήρια που άρχισαν για το σκοπιανό. «Όλα καλά προς το παρόν, όλα καλά» απάντησε ο πρώην πρωθυπουργός σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων προσερχόμενος στην εκδήλωση στη μνήμη του ιστορικού στελέχους της ΝΔ Γιάννη Κεφαλογιάννη.

Είχε προηγηθεί η συνάντηση του με τους εκπροσώπους των Παμμακεδονικών Ενώσεων οι οποίοι δήλωσαν ευχαριστημένοι από τις «ξεκάθαρες απόψεις» του πρώην πρωθυπουργού για το μακεδονικό και οι οποίες εδράζονται στο 1992 όταν δεν δέχθηκε να υπάρχει ο όρος Μακεδονία στην ονομασία των Σκοπίων όπως είναι και το αίτημα των συλλαλητηρίων.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ήταν ο μόνος αρχηγός κόμματος που δεν συμμετείχε στο συλλαλητήριο αλλά  έκανε δήλωση αμέσως μετά λέγοντας χαρακτηριστικά ότι σέβεται και συμμερίζεται την λαϊκή ευαισθησία για το εθνικό θέμα. Στους βουλευτές του κόμματος του έδωσε το ελεύθερο να πράξουν ότι επιθυμούν αναφορικά με την παρουσία τους στο συλλαλητήριο Θεσσαλονίκης αν και στην αρχή είχε ενστάσεις.

Την Τετάρτη θα συνεδριάσει η Πολιτική Επιτροπή και ο Κυρ.Μητσοτάκης θα τοποθετηθεί για το σκοπιανό. Η γραμμή του δεν αλλάζει. Ο πρωθυπουργός επέλεξε να κάνει μυστική διαπραγμάτευση, έχουν ήδη δρομολογηθεί διαδικαδίες και εκ των υστέρων δεν μπορεί να ζητάει συναίνεση, όπως τονίζουν κομματικές πηγές. Δεν υπάρχει πεδίο συζήτησης για τη ΝΔ, εάν ο Κ.Τσίπρας δεν εμφανίσει μία και ενιαία πρόταση με τον κυβερνητικό του εταίρο Κ.Καμμένο.

«Η δεδηλωμένη ξέρετε δεν είναι α-λα καρτ», τόνισε η Κ.Σπυράκη (Σκάι). Στην κριτική που δέχεται ο πρόεδρος της ΝΔ ότι σέρνεται από την ακροδεξιά, η Πειραιώς απαντάει ότι η κυβέρνηση με τέτοιες αναφορές προσβάλλει τους Έλληνες που εκφράζουν ευαισθησίες για ένα εθνικό θέμα και αγνοεί τις ανησυχίες τους. «Η έκφραση των πολιτών στο συλλαλητήριο είναι και εκδήλωση αντίθεσης στην πολιτική της κυβέρνησης και στον χειρισμό που γίνεται για το εθνικό θέμα» δήλωσε η εκπρόσωπος της ΝΔ Μαρία Σπυράκη (Σκάι). «Δεν είναι τα ακραία στοιχεία που χαρακτήρισαν αυτή τη μεγάλη λαϊκή διαμαρτυρία, ούτε οι χιλιάδες άνθρωποι που κατέβηκαν εκεί και διαμαρτυρήθηκαν ήταν ακροδεξιοί» τόνισε.  

Η εκτίμηση είναι ότι η κυβέρνηση εγκλωβίστηκε στον λάθος χειρισμό που έκανε  στο θέμα της διαπραγμάτευσης της ονομασίας της ΠΓΔΜ, η οποία δεν φαίνεται να καταλήγει σε θετική για τα εθνικά συμφέροντα λύση.  Σοβαρές αιχμές άφησε εκ νέου η Πειραιώς για τις δηλώσεις Νίμιτς. Ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ αποκάλεσε Μακεδόνες τους Σκοπιανούς και τόνισε ότι αγωνίζεται για την ταυτότητα τους. «Υπερέβη κατά πολύ τα όρια της εντολής του» δήλωσε η κυρία Σπυράκη.

«Θα ήθελα να θυμίσω ότι ο κ. Νίμιτς έχει εντολή να εργαστεί για το όνομα και για το εύρος της χρήσης του. Ως εκ τούτου, οτιδήποτε άλλο λέει είναι έξω από τα όρια της εντολής του», τόνισε. Πρόσθεσε μάλιστα ότι όταν ο κ.Νίμιτς θα έρθει στην Αθήνα θα έχει την ευκαιρία να δει και τις δύο όψεις της κυβέρνησης, και αυτή που λέει "ναι" στον συμβιβασμό, τον κ. Κοτζιά, και αυτή που λέει " όχι" στον όρο Μακεδονία, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Δεξιο κόμμα

Η Πειραιώς δεν ανησυχεί πάντως ότι μπορεί να δημιουργηθεί ένα νέο κόμμα πατριωτικό στα δεξιά της, λόγω των συλλαλητηρίων.

Αλλά όποιος θέλει είναι ελεύθερος να το κάνει και να κριθεί από τους ψηφοφόρους, διαμηνύει η Πειραιώς. 

Πηγή:parapolitika.gr