Τη στήριξή του στο σημερινό συλλαλητήριο για την υπεράσπιση του ονόματος της Μακεδονίας εξέφρασε από άμβωνος ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, όπου τέλεσε αρχιερατική θεία λειτουργία στον ιερό ναό του αγίου Δημητρίου κατά της χρήσης του όρου Μακεδονία, παρά την αντίθεση του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

Το Συλλείτουργο τελέστηκε με την παρότρυνση του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, για την διατήρηση της ειρήνης και την απόδοση δικαιοσύνης στην πατρίδα μας, σχετικά με την Ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Στην Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, παρουσία πλήθος κόσμου και των αρχών της πόλεως.

Επίσης συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Βρυούλων Παντελεήμων, Μιλήτου Απόστολος, Βεροίας Παντελεήμων, Ξάνθης Παντελεήμων, Σερρών Θεολόγος, Ζιχνών Ιερόθεος, Κοζάνης Παύλος, Ιερισού Θεόκλητος, Μαρωνείας Παντελήμων, Κίτορυς Γεώργιος και Καβάλας Στέφανος.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα της Μακεδονίας, το οποίο κατά περιόδους έρχεται και μεγαλύνεται.

"Δεν θα πολιτικολογήσω, αλλά εκείνο που με ενδιαφέρει ως Επίσκοπο της περιοχής, είναι ποιο είναι το θέμα αυτό; πως μπορούμε οι έλληνες να βοήθησουμε σε αυτή την υπόθεση; Τόσο αυτή η Σύναξη όσο και η άλλη συγκέντρωση που θα γίνει στον Λευκό Πύργο για την υπεράσπιση των δικαιών μας, με κέντρο τη Μακεδονία των Ελλήνων 
έχει σαν σκοπό να διατρανώσει στην παγκόσμια κοινή γνώμη την πανεθνική μας διακήρυξη ότι δεν χαρίζουμε σε κανέναν το ιστορικό, το υπέροχο, το ένδοξο όνομα Μακεδονία" τόνισε χαρακτηριστηκά ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος.

Επίσης ο Παναγιώτατος πρόσθεσε: "Αυτό το όνομα που στολίζει την υποστασιακή, πανεθνική συνείδηση των Ελλήνων, που ξεκινάει πριν από 3.000 χρόνια στον Ιερό τούτο τόπο! Αυτό το όνομα που κράτησαν υπερήφανα, ο Φίλιππος, ο Αλέξανδρος, ο Αριστοτέλης και οι λοιποί Έλληνες διανοούμενοι, και οι καλλιτέχνες, και στρατιωτικοί, και επιστήμονες, και απλοί άνθρωποι πατριώτες, μεγάλες μορφές των Αγίων και Μαρτύρων των χριστιανικών χρόνων, και η άλλη μεγάλη σειρά των βυζαντινών αυτοκρατόρων και αξιωματούχων μέχρι τον 15ο αιώνα μ.χ.. Και όταν Ακόμη η μαύρη σκλαβιά από τις ορδές των Τούρκων κατακτητών του Ισλάμ αυτό το όνομα Μακεδονία των Ελλήνων κράτησε ανόθευτο τον ελληνικό και και Χριστιανικό χαρακτήρα της περιοχής αυτής. Το όνομα που άναψε τους καημούς των Ελλήνων μακεδόνων, έτσι ώστε ενισχυμένοι και από τους κρητικούς και τους μωραΐτες, και τους νησιώτες πατριώτες να χαρίσουν τελικά με τους μακεδονομάχους προγόνους μας, την ανεξαρτησία και την υπαγωγή της Ελλάδας μας, στην ελευθερία και την αξιοπρέπεια".

"Διαδηλώστε αδέλφια μου, Έλληνες Μακεδόνες, σε γη και θάλασσα σε γνωστούς και αγνώστους, σε τηλεοράσεις και ραδιόφωνα, σε Ευρωπαίους και Αμερικανούς, σε Ρώσους και Ασιάτες, στα ανοιχτά πελάγη και στα πλάτη του ουρανού την μεγάλη αλήθεια, την μαρτυρία της ιστορίας, το τραγούδι των φονευθέντων ηρώων μας, τους ψαλμούς των μοναστηριών, της ιστορίας του αληθέστατο μήνυμα! Ότι, δηλαδή η Μακεδονία ήταν και είναι πατρίδα και λίκνο των Ελλήνων, και όπου Μακεδονία ίσον Ελλάδα και όπου Ελλάδα ίσον Μακεδονία" - ανέφερε σε άλλο σημείο ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης.

Ο Παναγιώτατος αφού αναφέρθηκε στην ιστορία της ελληνικότητας της Μακεδονίας, έκανε λόγο για σατανικά σχέδια με σκοπό την διάσπαση και αποδυνάμωση της Ελλάδας.

"Λέμε ένα ξεκάθαρο ΟΧΙ στην χώρα των Σκοπίων, αλλά κυρίως ένα ΟΧΙ στην κυβερνητική ηγεσία των Σκοπίων, διότι δεν έχουμε τίποτε εναντίον του λαού της χώρας αυτής. Το ΟΧΙ των Ελλήνων είναι μία διαγραφή της ηγεσίας των Σκοπίων, που απεδείχθησαν τόσον αγνώμονες έναντι της Ελλάδος για την τόση μεγάλη υπηρεσία που τους προσέφερε σε χρήματα, σε επιχειρήσεις, σε τράπεζες, σε τουρισμό, σε λιμενικές εξυπηρέτησης, και σε εισαγωγή τεχνολογίας" ανέφερε με στεντορεία φωνή ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Άνθιμος υπογράμμισε: "Ρωτάμε λοιπόν την ηγεσία αλλά και το λαό των Σκοπίων: γνωρίζετε ότι το μακεδνόν έθνος κατά τον Ηρόδοτο ήταν το αρχαιότερο όνομα του δωρικού φύλου του ελληνικού έθνους μεταξύ Ολύμπου και Όσσας; Γνωρίζετε ότι μακεδνόν έθνος ήταν οι Δωριείς στην Πελοπόνησσο; Δεν το γνωρίζετε; Αλλά πως να το γνωρίζετε...αφού τότε ήσασταν ανύπαρκτοι ιστορικά και εθνολογικά."

Στην συνέχεια ομίλησε ο Μητροπολίτες Βεροίας κ. Παντελεήμων ο οποίος εκ μέρους όλων των Σεβασμιωτάτων Αγίων Αδελφών, εξέφρασε τις ολόθερμες ευχαριστίες προς τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο για την πρόσκληση να συλλειτουργήσουν σήμερα στον ιστορικό ναό του Αγίου Δημητρίου.

"Ήρθαμε να ενώσουμε μαζί σας, τη θέση μας, και τη φωνή μας, προς τον Παντοκράτορα Κύριο, και προς τον Μεγαλομάρτυρα Άγιο Δημήτριο για να προστατεύσουν για μία ακόμη φορά τη Μακεδονία μας στην κρίσιμη αυτή στιγμή που διακυβεύεταιτο όνομα της, και η ταυτότητά της" τόνισε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Βεροίας