Το θέμα της ασφάλειας και της καταπολέμησης της εγκληματικότητας είναι ένα από τα βασικότερα ζητήματα που απασχολούν στην καθημερινότητα τους το σύνολο των πολιτών αυτής της χώρας. Ταυτόχρονα έχουμε όλοι, λίγο πολύ, διαπιστώσει ότι στην κοινή γνώμη έχουν δημιουργηθεί και επικρατήσει σε σημαντικό βαθμό ψευδείς απόψεις και στρεβλώσεις σχετικά με την πορεία της εγκληματικότητας στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σε σύγκριση με την πρόσφατη διακυβέρνηση των Σαμαρά και Βενιζέλου. Ας κάνουμε λοιπόν μια προσπάθεια με απλά ερωτήματα να απαντήσουμε σε όλα όσα ψευδώς και σκόπιμα μας σερβίρουν τόσο καιρό οι κυβερνώντες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ  (Σημείωση: τα στοιχεία που παραθέτω σε πίνακες προέρχονται από επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας.) :

Ερώτημα 1ο: Μειώθηκε ή αυξήθηκε η εγκληματικότητα επί Τσίπρα και Καμμένου?

Από το 2012 ως το 2014 παρατηρείται κατά τη διακυβέρνηση Σαμαρά μεγάλη πτώση σε αριθμό δραστών τόσο Ελλήνων όσο και αλλοδαπών. Μάλιστα στο επίπεδο των αλλοδαπών δραστών παρατηρείται πολύ μεγαλύτερη πτώση και αυτό λέει πολλά για τον τρόπο χειρισμού του προσφυγικού και των λαθρομεταναστών την εποχή εκείνη. Αντίθετα παρατηρείται μικρότερη μεν, αλλά πτώση στον αριθμό των Ελλήνων δραστών, σημείο που αποδεικνύει ότι η αναχαίτιση της οικονομικής κρίσης είχε ήδη αρχίσει να επιδρά στη μείωση της εγκληματικότητας. Αντίθετα τα τελευταία χρόνια με τη παρούσα κυβέρνηση Τσίπρα και Καμμένου η εξέλιξη λόγω κυρίως της επιδείνωσης της οικονομικής δυνατότητας των πολιτών και της κακής διαχείρισης του προσφυγικού ήταν αρνητική και προς τις δυο ομάδες δραστών. (Πίνακας 1)

Συμπέρασμα 1ο: Μείωση πλήθους Ελλήνων και αλλοδαπών δραστών επί Ν.Δ  και Σαμαρά. Αύξηση εγκληματικότητας το 2016 επί Σύριζα και Ανέλ.

Ερώτημα 2ο: Τι έγινε με την εγκληματικότητα στην χώρα μας συγκριτικά επί Σαμαρά και τι επί Τσίπρα? Η ύφεση έπαιξε ρόλο στην πορεία της εγκληματικότητας?

Το 2014 με Σαμαρά η Ελλάδα είχε για πρώτη φορά θετικό ρυθμό ανάπτυξης με αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,4%, ενώ ταυτόχρονα με τη βελτίωση του οικονομικού επιπέδου είχαμε μείωση των πάσης φύσεως παραβάσεων και το 2012 και το 2013 και το 2014. Από το 2015 όπου με την περήφανη διαπραγμάτευση Τσίπρα-Βαρουφάκη, τα capital control και ότι ακολούθησε, παρατηρείται εκ νέου έκρηξη παραβατικότητας και εγκληματικότητας με εντυπωσιακό τρόπο.  (Πίνακας 2)

Συμπέρασμα 2ο: Αυξητικός ρυθμός μεταβολής συνολικών παραβάσεων επί Σύριζα έναντι αρνητικών ρυθμών μεταβολής επί Ν.Δ. Περαιτέρω, διαφαίνεται ότι η ανάσχεση της οικονομικής συστολής σχετίζεται με πτώση στο πλήθος των παραβάσεων. Ωστόσο, η οικονομική ύφεση και οι ευρύτερες πολιτικές των ετών 2015-2016 επέφεραν αύξηση στις παραβάσεις. Αυτό το στοιχείο ενισχύει τις επισημάνσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την εγκληματικότητα (είχε γίνει σχετική αντιπαράθεση στη Βουλή στις 3 Νοεμβρίου 2017).

 

Ερώτημα 3ο: Για την αύξηση της εγκληματικότητας φταίνε οι αλλοδαποί ή η οικονομική κρίση?

Οι συνεχιζόμενες δυσμενείς οικονομικές συνθήκες έχουν αυξήσει το ποσοστό των Ελλήνων δραστών επί του συνόλου, έναντι του ποσοστού των αλλοδαπών. Πριν από την οικονομική κρίση οι αριθμοί ήταν αντίστροφοι υπέρ των αλλοδαπών. Από το 2010 και μετά και όσο εισχωρούσε η κρίση μέσα στον κοινωνικό ιστό της χώρας, έγινε αυτή η πλήρης αντιστροφή, και πλέον η παραβατικότητα έχει 7 στους 10  Έλληνες δράστες έναντι ποσοστού 40% προ μνημονίων. Είναι σαφές ότι η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών επέφερε το συγκεκριμένο αποτέλεσμα . Το εύρημα αυτό ενισχύει την άποψη ότι οι συνθήκες που βιώνουν τα άτομα είναι σημαντικότερος δείκτης ροπής προς την εγκληματικότητα έναντι των φυλετικών χαρακτηριστικών. Ωστόσο, το 2016 έχει αρχίσει ξανά μια αντίστροφη τάση, πιθανώς λόγω του προηγούμενου προσφυγικού - μεταναστευτικού κύματος. Κατά συνέπεια, έχουν εισέλθει αλλοδαποί άνθρωποι οι οποίοι είτε εγκληματούν για να εξασφαλίζουν τα προς το ζην, είτε εγκληματικά στοιχεία έχουν παρεισφρήσει στο σώμα των προσφύγων. Και στις δύο περιπτώσεις υπεύθυνη είναι η σημερινή κυβέρνηση Τσίπρα και Καμμένου. Ωστόσο η υπεροχή των Ελλήνων δραστών έναντι των αλλοδαπών παραμένει συντριπτική. (πίνακες 3 και 4)

Συμπέρασμα 3ο: Δεν ευθύνονται οι αλλοδαποί για την εγκληματικότητα, φταίνε οι διαρκώς επιδεινούμενες οικονομικές συνθήκες που βιώνουν τα άτομα (Έλληνες και αλλοδαποί). Όπως εσχάτως αποδείχθηκε φταίει επίσης η ανεπαρκής διαχείριση του πρόσφατου μεταναστευτικού κύματος από την παρούσα κυβέρνηση.

Ερώτημα 4ο: Η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση και η συρρίκνωση του ΑΕΠ επιδρούν στο θέμα της ασφάλειας των πολιτών και την εγκληματικότητα και με ποιο τρόπο?

Το πρόβλημα των υλικών στερήσεων ήταν έντονο επί διακυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, όμως αυτές συνεχίσθηκαν και επιδεινώθηκαν ακόμη περισσότερο επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, με ότι μεσολάβησε με το τρίτο μνημόνιο. Δεδομένων επίσης των ευνοϊκών συγκυριών των τελευταίων 2 ετών, οι οποίες αποτυπώνονται τα τελευταία χρόνια στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον (π.χ. χαμηλές τιμές πετρελαίου, πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και άνοδος χρηματιστηρίων), η συνεχιζόμενη χειροτέρευση της οικονομικής πραγματικότητας που βιώνουν οι πολίτες οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη διακυβέρνηση Σύριζα της εν λόγω περιόδου και των πολιτικών επιλογών της να αυξήσει τη φορολογία και να μην εστιάσει στη ανάπτυξη και την επενδυτική δραστηριότητα. Αυτό προεξοφλεί πως όταν αντιστραφούν οι διεθνείς ευνοϊκές συγκυρίες, εκτιμάται ότι η κατάσταση θα χειροτερεύσει δραματικά. Η επιδείνωση λοιπόν των οικονομικών συνθηκών σε μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού έφερε και αύξηση της παραβατικότητας και εγκληματικότητας. (πίνακες 4 και 5)

Συμπέρασμα 4ο: Σαφώς συνέβαλε δραματικά η οικονομική κρίση στην αύξηση της παραβατικότητας. Δεν θα μειώσουμε ποτέ ουσιαστικά την εγκληματικότητα και δε θα εμπεδωθεί αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες αν δε βελτιωθούν οι οικονομικές συνθήκες. Με τη συγκεκριμένη κυβέρνηση Τσίπρα και τις πολιτικές της, αυτό δε θα συμβεί ποτέ.

 Είναι καιρός να δούμε την αλήθεια με θάρρος, για να αντιμετωπίσουμε σωστά τη διαμορφωμένη κατάσταση. Να βγούμε από πάσης φύσεως ιδεοληψίες που δε μας επιτρέπουν να πάρουμε σωστές αποφάσεις. Για την εγκληματικότητα δεν φταίνε οι πρόσφυγες, ούτε βέβαια μπορεί να ευσταθεί ο ισχυρισμός πως φταίνε μόνο αυτοί. Ευθύνονται σε σημαντικότερο βαθμό οι Έλληνες πολίτες. Άνθρωποι που εξαθλιώνονται οικονομικά θα γίνουν δυστυχώς περισσότερο παραβατικοί, όσο εντείνεται και παρατείνεται η οικονομική δυσπραγία τους, είτε ζουν εδώ είτε βρέθηκαν να ζουν εδώ, είτε είναι Έλληνες είτε αλλοδαποί. Η ανέχεια και η εξαθλίωση φέρνει το έγκλημα, όχι η φυλή ή η καταγωγή του εγκληματία.

Βελτίωση στην εγκληματικότητα χωρίς βελτίωση της οικονομικής ζωής στη χώρα να μην ονειρευόμαστε. Χωρίς δουλειές, χωρίς ποιότητα ζωής, χωρίς παιδεία και καλύτερο ψυχολογικό και οικονομικό κλίμα δεν μπορούμε να μιλάμε σοβαρά για ασφάλεια των πολιτών. Βελτίωση όμως και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης χρειάζονται και οι πρόσφυγες και οι μετανάστες. Η ήδη επιβαρυμένη κατάσταση τους σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα φιλοξενίας είναι πιθανό σιγά σιγά να τους εκτρέψει σε εγκληματικές δραστηριότητες.

Η επιδείνωση της εγκληματικότητας στη χώρα μας έχει ονοματεπώνυμο: οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και οι πολιτικές τους. Η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά παρά τις δυσμενείς συνθήκες, είχε ανοίξει δρόμο στην ανάπτυξη της οικονομίας και την μείωση της παραβατικότητας. Όσα δραματικά και εγκληματικά μεσολάβησαν μετά την εκλογή Τσίπρα τα τρία τελευταία χρόνια μας έφεραν και στον τομέα αυτό σε πολύ δυσχερέστερη θέση.

Κατά την προσφιλή δικαιολογία των κυβερνώντων μας: ήταν δίκαιο και έγινε Πράξη!…..

ΛΙΒΑΝΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

 ΙΑΤΡΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΝΟΔΕ Β’ ΠΕΙΡΑΙΑ