Στα άκρα οδηγείται η σύγκρουση αγροτών και Κυβέρνησης με φόντο τον γενικό αναβρασμό της κοινωνίας που αντιδρά στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Όσο οι αγρότες σκληραίνουν την στάση τους και ενισχύουν τα μπλόκα τους, η Κυβέρνηση ποντάρει στην έλλειψη εσωτερικής ανοχής μεταξύ των μπλόκων των αγροτών και στην κόπωση από τις κινητοποιήσεις τους.

Πάντως το κλίμα στα μπλόκα είναι εξαιρετικά αρνητικό για την Κυβέρνηση, κάτι που αυξάνει την πίεση στους βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. της επαρχίας. Παρά τους πολιτικούς και επικοινωνιακούς χειρισμούς της είναι αμφίβολο εάν θα πετύχει την αποδυνάμωση των μπλόκων καθώς το "κοκτέιλ", φορολογικών, ασφαλιστικών και αύξησης του κόστους παραγωγής εξοντώνει την μικρή αγροτική παραγωγή.

Νωρίτερα χθες, οι εκπρόσωποι 37 μπλόκων από όλη την Ελλάδα που συμμετείχαν στην σύσκεψη που συγκάλεσε η Πανελλαδική Επιτροπή των μπλόκων στη Νίκαια είχαν αποφασίσει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ενώ απάντησαν ότι για να ανταποκριθούν στην πρόσκληση του Πρωθυπουργού για διάλογο, θα πρέπει προηγουμένως να αποσυρθούν οι προτάσεις για το ασφαλιστικό και το φορολογικό και να ξεκινήσει διάλογος από μηδενική βάση, τόσο για τα θέματα αυτά, όσο και για το κόστος παραγωγής. Σε κάθε περίπτωση ζητούν συγκεκριμένες απαντήσεις από την Κυβέρνηση, σε συγκεκριμένα ερωτήματα, που αφορούν τον κλάδο τους προκειμένου να υπάρξει διάλογος.

Όπως επεσήμανε σε δηλώσεις του ο Βαγγέλης Μπούτας, οι αποκλεισμοί θα συνεχιστούν καθώς ο αγώνας είναι μονόδρομος και αφορά στην επιβίωση τους. Στις προθέσεις τους είναι το διάστημα των αποκλεισμών της Εθνικής Οδού να αυξηθεί σε εξάωρα ημερησίως, σύμφωνα με αποφάσεις των τοπικών μπλόκων. Θα προσπαθήσουν δε οι αποκλεισμοί στα διάφορα σημεία να γίνονται συντονισμένα και κατά τις ίδιες ώρες.

Οι αγρότες επιδιώκουν πέρα από την κλιμάκωση τον συντονισμό με άλλες κοινωνικές δυνάμεις στην κατεύθυνση  τη συγκρότησης ενός λαϊκού μετώπου. Στο πλαίσιο αυτό θα συμμετέχουν δυναμικά και σε ευρύτερες απεργιακές κινητοποιήσεις όπως η γενική απεργία της 4ης Φεβρουαρίου.

Οι αγρότες που συμμετείχαν στη σύσκεψη της Νίκαιας απηύθυναν κάλεσμα συμμετοχής και στα άλλα μπλόκα, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός του αγώνα, στη βάση όμως του πλαισίου των αιτημάτων που έχει ήδη καθορίσει η Πανελλαδική Επιτροπή των μπλόκων.

Την στάση αυτή τήρησαν  οι αγρότες των Τεμπών και στην διάσκεψη στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης από την οποία αποχώρησαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους στα μπλόκα και να μην συναντηθούν με τον Αλέξη Τσίπρα εάν δεν αποσυρθεί εντελώς το νομοσχέδιο.

Ο εκπρόσωπός τους Παναγιώτης Καλογιάννης αμέσως μετά δήλωσε ότι οι αγρότες θα παραμείνουν στους δρόμους, χωρίς να βιάζονται, ενώ δεν αποκλείεται και επ' αόριστον αποκλεισμός του Εθνικού Οδικού δικτύου.

Την ίδια ώρα, πάντως χιλιάδες τρακτέρ παραμένουν παραταγμένα στα μπλόκα που έχουν στηθεί σε όλη τη χώρα ενώ συνεχίζονται οι συνεννοήσεις σε τοπικό επίπεδο για τον αποτελεσματικότερο συντονισμό τους.