Με καθυστέρηση 30 ετών, αναπτύσσεται το µπάσκετ στον Γαλατά, στον Πόρο και στην Τροιζηνία, χάρη στην κατασκευή του κλειστού γηπέδου στα Μέθανα.

Συµπληρώθηκαν 30 χρόνια από το καλοκαίρι του 1987, όπου µια ολόκληρη χώρα… µολύνθηκε από τον «ιό» του µπάσκετ. Ο Γκάλης, ο Γιαννάκης, ο Χριστοδούλου και η παρέα τους, µε τα κατορθώµατά τους, µετέδωσαν για τα καλά στην ελληνική κοινωνία την «επιδηµία» της καλαθοσφαίρισης, η οποία ρίζωσε σε κάθε γειτονιά της Ελλάδας.

Από τότε τα ανοιχτά συνοικιακά γήπεδα γέµισαν µε νέα παιδιά, δηµιουργώντας διαφορετικές γενιές ταλαντούχων αθλητών, που κατέκτησαν παγκόσµιες και πανευρωπαϊκές πρωτιές, τόσο σε εθνικό όσο και σε διασυλλογικό επίπεδο. Την ώρα όµως που µια ολόκληρη χώρα παρήγε αθλητές καλαθοσφαίρισης, ο Πόρος και η Τροιζηνία περιορίζονταν στο «αλανιάρικο» µπάσκετ, µε τα ταλέντα της περιοχής να χάνονται στο πέρασµα του χρόνου, δίχως υποδοµές, δίχως ευκαιρίες και καθοδήγηση. Το απαραίτητο τρίπτυχο δηλαδή που θα δηµιουργούσε τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη του µπάσκετ στην περιοχή.

Μόνο στα Μέθανα ξεκίνησε µια προσπάθεια το 1985 από τον Ναυτικό Όµιλο Μεθάνων, µε το πρώτο παιχνίδι του να γίνεται στο ανοιχτό γήπεδο του Προγυµναστηρίου του Πόρου. Αργότερα η οµάδα µπάσκετ συµµετείχε µε το καταστατικό του Πολιτιστικού Συλλόγου, µέχρι που έγινε ο ΑΠΟ Μέθανα, µε πρωτοβουλία του Σπύρου Σκούρτη, κάτω από την καθοδήγηση του οποίου ανέβηκε στην Α1 ΕΣΚΑΚ. ∆υστυχώς όµως, λόγω έλλειψης κλειστού γυµναστηρίου στην περιοχή και διαφόρων άλλων συγκυριών, η οµάδα αγωνιζόταν µέχρι πρότινος µακριά από τον τόπο, στον οποίο θα µπορούσε να δηµιουργήσει έναν πυρήνα φιλάθλων και να δώσει κίνητρο στους νέους να ασχοληθούν µε το µπάσκετ. Σήµερα η οµάδα των Μεθάνων αγωνίζεται στην Α ΕΣΚΑΚ.

To 1985 πρωτοβουλία του Σάββα Αθανασίου δημιουργήθηκε ο Ναυταθλητικός Όμιλος Μεθάνων και η ομάδα μπάσκετ που έπαιξε το πρώτο παιχνίδι στο ανοικτό του Πόρου και κέρδισε με ένα πόντο τη ΓΕΑ. Παίκτες της πρώτης ομάδας (η φωτογραφία είναι από το Προγυμναστήριο του Πόρου πριν από το πρώτο παιχνίδι) ήταν ο Σάββας Αθανασίου, Πέτρος Λάκκος, Γιώργος Παυλής, Σταμάτης Πάλλης, Γιώργος Αθανασίου, Δημήτρης Μπομπέτσης, Γηραλάξης, Μυλωνάκης, Κουκουρέμπας, Μητρόπουλος, κλπ. Λόγω έλλειψης γηπέδου η ομάδα αδρανοποιήθηκε. Αργότερα έγινε ο ΑΠΟ Μέθανα που τα τελευταία χρόνια υποστηρίζεται από τον Στάθη Παπαϊωάννου. Σήμερα η ομάδα παίζει στη Β κατηγορία της ΕΣΚΑΚ και αγωνίζεται για την άνοδο της στην πρώτη κατηγορία. Ο ΝΟ Μεθάνων είχε και εφηβική ομάδα που αγωνίστηκε στο αντίστοιχο πρωτάθλημα. Με προσπάθειες της πρώτης ομάδας έγινε και το πρώτο ανοικτό γήπεδο στη μαρίνα ( επί Νομάρχη Ανδρέα Φούρα που επιχορήγησε το γήπεδο με 500.000 δρχ), αλλά και το δεύτερο στον Άγιο Νικόλαο, επί υπουργίας Γιώργου Λιάνη, μετά μεσολάβηση του Χάρη Πασβαντίδη.

Η υποδομή

Το καλοκαίρι του 2016 ήρθε η ώρα της ανάπτυξης για το µπάσκετ στον Πόρο και στην ευρύτερη Τροιζηνία, µε την κατασκευή του κλειστού γηπέδου µπάσκετ στη Λουτρόπολη των Μεθάνων. να πραγµατικό στολίδι, 250 θέσεων, που καλείται να γίνει η στέγη του µπάσκετ, του βόλεϊ και του χάντµπολ για την περιοχή. Με την κατασκευή του γηπέδου αφυπνίστηκαν τα µπασκετικά ένστικτα των Τροιζηνίων και δηµιουργήθηκε άµεσα η «µήτρα» παραγωγής ταλαντούχων καλαθοσφαιριστών από τον Πόρο και την Τροιζηνία. Το όνοµα της οµάδας: ΤΡΟΙΖΗΝΙΑΚΟΣ BC!

Οι ευκαιρίες

Λίγους µήνες µετά την έναρξη λειτουργίας του κλειστού γηπέδου Μεθάνων, κάποιοι γονείς και φίλοι του µπάσκετ, έχοντας στο πλευρό τους έναν Τροιζήνιο παλαίµαχο, διεθνή µπασκετοµπολίστα, προσέγγισαν τη διοίκηση του Α.Σ. Τροιζηνιακού και εντάχθηκαν στο καταστατικό του σωµατείου, δηµιουργώντας τµήµατα µπάσκετ ανδρών, εφήβων και παίδων. Η οµάδα του Τροιζηνιακού BC αγωνίζεται σήµερα στην Α κατηγορία ΕΣΚΑΚ και αντιµετωπίζει οµάδες από την Αργολίδα, την Κορινθία και την Κυνουρία.

Η καθοδήγηση

Με τη δηµιουργία του τµήµατος µπάσκετ, ξεκίνησε «σαφάρι» στα ανοιχτά γήπεδα της περιοχής, ώστε να εντοπιστούν τα ταλέντα που θα πλαισίωναν τα τµήµατα. Σκάουτερ σε αυτή την προσπάθεια, ο Τροιζήνιος ∆ηµήτρης Σαµπάνης. Ο παλαίµαχος µπασκετµπολίστας ξεκίνησε την καριέρα του από τον Ολυµπιακό το 1978, σε ηλικία µόλις 17 ετών. Στην οµάδα του Πειραιά παρέµεινε µέχρι το 1988, και µάλιστα κατάφερε να κατακτήσει το Κύπελλο Ελλάδας το 1980. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο ∆ηµήτρης Σαµπάνης έφτασε µε τους «ερυθρόλευκους» στη φάση των του Κυπέλλου Κόρατς το 1987, ενώ έχει πραγµατοποιήσει εννέα συµµετοχές µε την Εθνική οµάδα των Εφήβων και τέσσερις συµµετοχές µε την Εθνική Ανδρών.

Οι στόχοι

Η οµάδα του Τροιζηνιακού BC διανύει φέτος µόλις τη δεύτερη αγωνιστική της χρονιά. Οι στόχοι των παραγόντων και του προπονητή παραµένουν ρεαλιστικοί. «∆εν στοχεύουµε στην άνοδο κατηγορίας. Επιθυµούµε να δώσουµε κίνητρο στα παιδιά της περιοχής να ασχοληθούν, σε ανταγωνιστικό επίπεδο, µε το µπάσκετ» δηλώνει ο πρόεδρος του τµήµατος µπάσκετ ∆ηµήτρης Μακρογιάννης. «Με την οµάδα θέλουµε να αγωνίζονται αποκλειστικά παιδιά από τον Γαλατά, τον Πόρο και την Τροιζηνία. Προς αυτή την κατεύθυνση, έχουµε δηµιουργήσει και τµήµατα Παίδων και Εφήβων. Μάλιστα, κάποιοι έφηβοι αθλητές µας αγωνίζονται µε την οµάδα των Ανδρών, αποκοµίζοντας πολύτιµες εµπειρίες από ανώτερο επίπεδο».
Η ομάδα ανδρών

Αιχµή του δόρατος του Τροιζηνιακού BC αποτελεί η οµάδα µπάσκετ Ανδρών. Η οµάδα αποτελείται κυρίως από τα παιδιά που µεγάλωσαν παίζοντας ατελείωτες ώρες µπάσκετ στα ανοιχτά γήπεδα της περιοχής. Πρόκειται για όλα εκείνα τα παιδιά τα οποία αρπάζουν σήµερα την ευκαιρία, που δεν τους δόθηκε ποτέ όλα αυτά τα χρόνια. Να παίξουν δηλαδή µπάσκετ σε ανταγωνιστικό επίπεδο. Πρόκειται για τους: Μ. Αγγελίκο, Μ. Γκούµα, Γ. Γκίκα, Ε. Λαζάρου, Η. Μανωλάκο, Μ. Μακρογιάννη (έφηβο), Γ. Μέλλο, Ν. Μουτάφη, Μ. Πάγκαλο, Π. Ρούσσο, ∆. Σακελλαράκη, Κ. Σαµπάνη (έφηβο), ∆. Φλαµπούρη, Π. Χρονάκη (έφηβο), Κ. Ξανθόπουλο (έφηβο). Στο πλευρό των παιδιών βρίσκονται πάντα οι: ∆. Σαµπάνης, ∆. Μακρογιάννης και Β. Χρονάκης.

Οι δυσκολίες

Σύµφωνα µε τα λεγόµενα των ανθρώπων του Τροιζηνιακού BC, η προσπάθεια αντιµετωπίζει κάποιες αντικειµενικές δυσκολίες. πως σε όλα τα αθλητικά σωµατεία, οι αναπόφευκτες οικονοµικές υποχρεώσεις, που αφορούν τις πληρωµές των διαιτητών, τις µετακινήσεις των αθλητών κ.ά., είναι ένα ζήτηµα που προβληµατίζει τη διοίκηση του τµήµατος. Προς αυτή την κατεύθυνση, η διοίκηση επιθυµεί να ευαισθητοποιηθούν η τοπική κοινωνία, οι επιχειρηµατίες και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, και να ενισχυθεί η προσπάθεια. Ένας επιπλέον στόχος είναι να αποκτήσει το κλαµπ φιλάθλους που θα ενισχύουν τις προσπάθειες των παιδιών. Τέλος, επιθυµία των ανθρώπων της οµάδας είναι η κατασκευή κλειστού γηπέδου στον Πόρο ή στον Γαλατά, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να προπονούνται καθηµερινά οι αθλητές του τµήµατος, κάτι που δεν είναι εφικτό στο γήπεδο των Μεθάνων, λόγω απόστασης.

   

Πηγή:saronicmagazine.com