"Αν δεν ληφθούν μέτρα το ασφαλιστικό σύστημα θα καταρρεύσει και θα υπάρξει αδυναμία καταβολής συντάξεων", τόνισε σε δραματικούς τόνους ο Πρωθυπουργός στην πρωτολογία του στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για το ασφαλιστικό.

"Όλοι πρέπει να πάρουν θέση και να μην υπεκφεύγουν", είπε ο Αλέξης Τσίπρας. "Μπροστά στο αδιέξοδο επιλέγουμε το δρόμο της ευθύνης. Θέσαμε σε διάλογο την πρότασή μας με κοινωνική αναδιανομή", τόνισε.

Στη συνέχεια, εξαπέλυσε επίθεση στην αντιπολίτευση την οποία κάλεσε να σταματήσει "να παίζει κρυφτό" και να αναλάβει τις ευθύνες της. Ζήτησε προτάσεις από τα κόμματα που κυβέρνησαν στο παρελθόν "και βούλιαξαν τα ασφαλιστικά ταμεία, με κακοδιαχείριση, το "πάρτι" του χρηματιστηρίου, τα δομημένα ομόλογα και το PSI".

Kαι απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση διερωτήθηκε, "θα συνταχθείτε με το ΔΝΤ στις νέες περικοπές;".

"Σταματήστε να πάιζετε κρυφτό και να ασκείτε κριτική ως εισαγγελείς", είπε χαρακτηριστικά. "Προτεραιότητα μας είναι να μην κοπούν οι συντάξεις" και εξήρε την στάση των εργοδοτών που δέχτηκαν την αύξηση των εισφορών τους.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι στην συμφωνία την οποία ενέκρινε ο ελληνικός λαός υπήρχε η δέσμευση για περικοπή 1% του ΑΕΠ των ασφαλιστικών δαπανών και η Κυβέρνηση είχε υποσχεθεί την λήψη ισοδυνάμων για να μην γίνουν νέες περικοπές.

Αναφέρθηκε σε δηλώσεις του πρώην Υπουργού Εργασίας και νυν προέδρου της Βουλής, Γιάννη Βρούτση, που όπως υποστήριζε θεωρούσε δεδομένες το "μαχαίρι" στις συντάξεις.

Ο Πρωθυπουργός αφού αναφέρθηκε στο περίγραμμα των κυβερνητικών προτάσεων τόνισε ότι "υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης του σχεδίου. Είμαστε ανοιχτοί στην κριτική και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαβούλευση".

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τις προτάσεις για το ασφαλιστικό των ελεύθερων επαγγελματιών και τις αλλαγές που είναι πάνω στο τραπέζι με στόχο να προστατευθούν οι νέοι.

"Είμαστε ανοικτοί στο διάλογο, δεν είμαστε υπέρ της καταστολής των κινητοποιήσεων", υπογράμμισε και είπε ότι είναι πρώτη φορά που καλούνται αγρότες σε διάλογο στο Μαξίμου και κάποιοι το αρνούνται.

Εξήγγειλε φορολογικές ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους κατα κύριο επάγγελμα αγρότη, την τραπεζική κάρτα αγρότη και αναφερόμενος στα περί φοροδιαφυγής είπε ότι υπάρχουν γκρίζες ζώνες στην διακίνηση αλλά οι έντιμοι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε.

"Αν δεν λάβουμε μέτρα το 2026 η σύνταξη των αγροτών θα είναι μηδενική", κατέληξε.

"Αν κάποιος έχει 1.400 ευρώ σύνταξη και με το νέο υπολογισμό η σύνταξη γίνεται 1.360 θα υπάρχει η αναπλήρωση των 40 ευρώ. Περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν γι' αυτό ζητάμε τον διάλογο. Είμαστε ανοικτοί στην κριτική αλλά την κριτική με στοιχεία", ανέφερε ο Πρωθυπουργός.