Ένα από τα πιο δύσκολα και ευαίσθητα αντικείμενα που υπάγονται στις αρμοδιότητες των Δήμων είναι η διαχείριση των Παιδικών Χαρών. Μαζί με τα σχολικά κτήρια, αποτελούν τους χώρους στους οποίους θα πρέπει, τόσο για λόγους ουσίας, όσο και για λόγους νομιμότητας, να τηρούνται σε απόλυτο βαθμό όλες οι προδιαγραφές ασφαλείας.
Σε ό,τι αφορά το τυπικό μέρος των υποχρεώσεων αυτών, μετά από το γνωστό δυστύχημα στον Άλιμο το 2013, η Πολιτεία ξεκίνησε να εξαντλεί την αυστηρότητά της στα θέματα των Παιδικών Χαρών, με τρόπο πού έβαζε τον τύπο πάνω από την ουσία.

Ο τότε Υπουργός εξέδωσε επείγουσα Εγκύκλιο, επισημαίνοντας ότι μοναδικό κριτήριο για τη νομιμότητα των
Παιδικών Χαρών ήταν η πιστοποίησή τους και μάλιστα από Επιτροπές που δεν υπήρχαν. Μέσα σε μια μέρα οι 9 στις 10 Παιδικές Χαρές της χώρας προέκυψε ότι ήταν παράνομες. Για να δοθεί πιστοποίηση, η εύκολη λύση που υποδείκνυαν πολλές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο ήταν η συνολική αντικατάσταση οργάνων και έτσι στους περισσότερους Δήμους στήθηκε ένας χορός αχρείαστων προμηθειών εκατομμυρίων εν μέσω κρίσης.

Το τότε Δημοτικό Συμβούλιο Πόρου, με Απόφασή του, αποφάσισε να κάνει την στρουθοκάμηλο, εκδίδοντας Απόφαση για δήθεν σφράγιση των δύο δημοτικών Παιδικών Χαρών, αλλά απολύτως υποκριτικά άφησε τις πόρτες τους ανοικτές, αφήνωντας γονείς και παιδιά να εισέρχονται με δική τους ευθύνη. Το χειρότερο μάλιστα ήταν ότι οι τότε αρμόδιοι παράτησαν απολύτως στη μοίρα τους τους χώρους και τα όργανα, χωρίς να διενεργούν καμία δράση συντήρησης.

Όταν ανέλαβε η νέα δημοτική αρχή, ο νέος Δήμαρχος Γιάννης Δημητριάδης εισηγήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο να ανοίξει και τυπικά τις (ήδη ανοικτές στην πραγματικότητα) Παιδικές Χαρές, αφού πρώτα η Τεχνική Υπηρεσία φρόντισε για τον έλεγχό τους και τη διενέργεια εργασιών συντήρησης. Έτσι, το νέο ΔΣ ανέλαβε κατά πλειοψηφία την ευθύνη για τη λειτουργία τους, παρότι ακόμη δεν είχαν πιστοποίηση, αφού ακόμα οι αρμόδιες Επιτροπές ελέγχου βρίσκονταν σε αδράνεια (οι σύμβουλοι της μειοψηφίας, που ως δημοτική αρχή της περιόδου 2011-2014 ευθύνονταν για το πρόβλημα, καταψήφισαν την Απόφαση).

Στα μέσα του 2016, όμως, οι Εισαγγελικές Αρχές ξεκίνησαν έρευνα σε όλη την Ελλάδα για το ποιες Παιδικές Χαρές έχουν πιστοποίηση και ποιες όχι.

Έτσι, σε όλους τους Δήμους έφτασαν δεκάδες έγγραφα από τις Εισαγγελίες, τα τοπικά Α.Τ. και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις που ουσιαστικά τους υποχρέωναν να κλείσουν τις Παιδικές Χαρές που δεν είχαν πιστοποίηση.

Στο μεταξύ, ο Δήμος μας είχε καλέσει πιστοποιημένη ιδιωτική εταιρία για τον έλεγχό τους, η οποία υπέδειξε μικρής σπουδαιότητας παρατηρήσεις και για τις δύο Παιδικές Χαρές, οι οποίες αποκαταστάθηκαν άμεσα από τα συνεργεία του Δήμου. Ωστόσο, από τον έλεγχο προέκυψε ένα σοβαρό πρόβλημα που δεν διορθωνόταν γρήγορα σε ό,τι αφορά την Παιδική Χαρά του Συνοικισμού: τα περισσότερα όργανα βρίσκονταν σε μη-επιτρεπόμενη απόσταση σε σχέση με τα κάγκελα. Έτσι, η δημοτική αρχή ανέλαβε την ευθύνη να διατηρήσει ανοικτή την Παιδική Χαρά του Άλσους, αλλά αναγκάστηκε να κλείσει εκείνη του Συνοικισμού, ώστε να διενεργηθούν εκτεταμένες εργασίες.

Προκειμένου να μετακινηθούν τα όργανα προς τα μπρος, ο Δήμος αναγκάστηκε να ξηλώσει μεγάλα τμήματα του ελαστικού δαπέδου.

Όταν έγινε αυτό, όμως, διαπιστώθηκε ότι το δάπεδο είχε τοποθετηθεί πάνω σε ακατάλληλο υπέδαφος, το οποίο υποχρεωτικά έπρεπε να ξηλωθεί, ώστε να στρωθεί τσιμεντοκονία σε όλο το οικόπεδο και μετά να τοποθετηθεί νέο ελαστικό δάπεδο από πάνω, αφού το παλιό δάπεδο είχε πακτωθεί με λάθος τρόπο και δεν μπορούσε να επανατοποθετηθεί. Για κάθε ένα από τα βήματα αυτά, χρειαζόταν πρώτα να γίνει αναμόρφωση του Προϋπολογισμού του Δήμου, ώστε να εξασφαλισθεί αντίστοιχος κωδικός. Άλλα προβλήματα που προέκυψαν ήταν ότι το νέο δάπεδο δεν ήταν ετοιμοπαράδοτο, καθώς και ότι η μετακίνηση των οργάνων προς το κέντρο της Παιδικής Χαράς μίκρυνε και τις αποστάσεις μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να απαιτείται η κατάργηση δύο οργάνων, ώστε να εξασφαλιστούν οι απαιτούμενες αποστάσεις μεταξύ όσων διατηρήθηκαν.

Με την ολοκλήρωση των παραπάνω εργασιών, οι οποίες κόστισαν περίπου 15.000€, ο Δήμος μας κάλεσε εξειδικευμένο συνεργείο, το οποίο με κόστος περίπου άλλα 8.000€ προχώρησε στην πλήρη ανακαίνιση και των δύο Παιδικών Χαρών, οι οποίες, μεταμορφωμένες πλέον, άνοιξαν τις πόρτες τους στους μικρούς επισκέπτες τους λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, έχοντας πλέον και τα απαιτούμενα από τη νομοθεσία σήματα πιστοποίησης της ασφάλειάς τους για πρώτη φορά στην ιστορία τους.

Πηγή: Porosnews.gr