Εντυπωσιακή ανατροπή των πολιτικών δεδοµένων κατά τη θητεία της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, λόγω της εξίσου εντυπωσιακής αλλαγής τάσεων του εκλογικού σώµατος, καταγράφουν 20 συγκριτικές δηµοσκοπήσεις µεταξύ των ετών 2014 -δηλαδή πριν από τις πρώτες εκλογές του 2015- και 2017.

Πέραν όµως της αλλαγής της στάσης των πολιτών µέσα στην «αριστερή κυβερνητική τριετία», διαπιστώνονται τρία πολύ σηµαντικά στοιχεία, που υπό ορισµένες προϋποθέσεις θα ήταν δυνατόν να προοιωνίζονται ακόµη και την αυτοδυναµία της Νέας ∆ηµοκρατίας.

Το πρώτο στοιχείο είναι ότι, ενώ στις δηµοσκοπήσεις πριν από την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία οι διαφορές υπέρ του κόµµατος αυτού έναντι της Νέας ∆ηµοκρατίας ήταν µικρές (όπως διαπιστώνεται και στον παρατιθέµενο πίνακα), σε όλες τις δηµοσκοπήσεις του 2017 (στα αντίστοιχα χρονικά διαστήµατα που γίνονται οι συγκρίσεις µεταξύ 2014 και 2017) οι διαφορές υπέρ της Νέας ∆ηµοκρατίας φτάνουν και τις 16 ποσοστιαίες µονάδες!

Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι στις δηµοσκοπήσεις του 2014 καταλληλότερος ως πρωθυπουργός εµφανιζόταν αδιαλείπτως ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαµαράς έναντι του Αλέξη Τσίπρα, τότε αρχηγού της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Αντιθέτως, στις δηµοσκοπήσεις του 2017 και µετά την εµπειρία της διακυβέρνησης της χώρας από τον Αλέξη Τσίπρα, καταλληλότερος για πρωθυπουργός θεωρείται για τους πολίτες ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, δηλαδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης! 

Διαβαστε περισσότερα στα parapolitika.gr