«Καταφύγιο» στα διαμερίσματα μιας πολυκατοικίας στον Πειραιά, όπου η αλληλεγγύη και η ανθρωπιά περισσεύουν, έχουν βρει «κλοσάρ» της σημερινής κοινωνίας, οικογενειάρχες που έχασαν τις δουλειές τους και τα σπίτια τους και, μαζί με τα παιδιά τους, δίνουν καθημερινά αγώνα ακόμα και για ένα πιάτο φαγητό.

Επτά άνθρωποι δύο οικογενειών «συγκατοικούν» στη συγκεκριμένη πολυκατοικία στα Μανιάτικα του Πειραιά, χάρη στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, η οποία καλύπτει εξ ολοκλήρου το κόστος των ενοικίων και άλλα έξοδα.

Τις ιστορίες του άνεργου ελαιοχρωματιστή Ηλιόδωρου και της συζύγου του (γονείς δύο κοριτσιών), καθώς και της πολύτεκνης Μάρθας κατέγραψε το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο 52χρονος Ηλιόδωρος Φίλιος ήταν ελαιοχρωματιστής και μία φορά τον μήνα εφοδιάζεται με τρόφιμα για την οικογένειά του από το συσσίτιο της Αρχιεπισκοπής, ενώ κάθε βράδυ στηρίζεται στη γενναιοδωρία του φούρναρη της γειτονιάς ο οποίος του προσφέρει τρόφιμα που περίσσεψαν. Η επίσης άνεργη σύζυγός του, η 49χρονη Ιωάννα, και η κόρη τους, η 15χρονη Χριστίνα, δυο-τρεις φορές την εβδομάδα, πηγαίνουν στις λαϊκές αγορές της ευρύτερης περιοχής όπου οι παραγωγοί τούς προσφέρουν λίγα φρούτα και λαχανικά. Μάλιστα, η 49χρονη πηγαίνει στο ίδιο νυχτερινό σχολείο με την κόρη της, προσπαθώντας να αποκτήσει το απολυτήριο Λυκείου.

Σε άλλο διαμέρισμα της ίδιας πολυκατοικίας ζει η 49χρονη Μάρθα, άνεργη και μητέρα τεσσάρων παιδιών, που έχει υποβληθεί σε πολλαπλές εγχειρήσεις στο ισχίο της λόγω ορθοπεδικού προβλήματος. Μαζί με τη γυναίκα μένουν ο επίσης άνεργος 21χρονος γιος της Βύρωνας και ο 15χρονος Χρήστος, που είναι στο φάσμα του αυτισμού.

Τα άλλα δύο ανήλικα παιδιά της φιλοξενούνται στην «Κιβωτό του Κόσμου». Η ίδια πάσχει επίσης από βαριάς μορφής γυροειδή αλωπεκία και κάθε μήνα, συνοδευόμενη από τον 15χρονο, κάνει μια διαδρομή μίας ώρας με το λεωφορείο για να επισκεφθεί το νοσοκομείο.

Σημειώνεται ότι πριν από περίπου δύο μήνες η Αρχιεπισκοπή είχε ανακοινώσει ότι κατόπιν άγονης διαδικασίας προς εκμίσθωση επτά ακινήτων της είχε ήδη προβεί στη διαδικασία της παραχώρησής τους σε αναξιοπαθούσες οικογένειες, χωρίς τίμημα. 

*Δημοσιεύτηκε στην «Ελευθερία του Τύπου», 21/12/2017