Η ταυτότητα, η ψυχοσύνθεση και η ιδιοσυγκρασία της πόλης του Πειραιά σε μία έκθεση διαφορετική από τις άλλες.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων διοργανώνει με την υποστήριξη του Δήμου Πειραιά και την Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά την έκθεση «Antiθesis» στο Αρχαιολογικό μουσείο της πόλης.

 Η έκθεση αυτή  απεικονίζει το ετερόκλητο κοινωνικό μωσαϊκό του Πειραιά έτσι όπως αυτό σμιλεύτηκε και αναπτύχθηκε γύρω από το λιμάνι σύμβολο της πόλης. Μία πόλη που ανέπτυξε βαριά βιομηχανία, αυθεντικό προλεταριάτο και πάντα με εξωστρέφεια προς τη γαλάζια οικονομία έφερε έσοδα στην Ελλάδα και δημιούργησε μία μοναδική εστία πολιτισμού.

 Αυτή τη μοναδικότητα του Πειραιά που δομήθηκε από τις κοινωνικές δυνάμεις που αναπτύχθηκαν στην πορεία του χρόνου και εκφράζεται σήμερα στις γειτονιές που αλλάζουν ανάλογα με την ευημερία, την καταγωγή και τις ασχολίες των κατοίκων και καθρεφτίζεται στο σύνολο των ενεργητικών ατομικών και συλλογικών εντυπώσεων, ιδεών και συναισθημάτων των ανθρώπων της για αυτόν τον τόπο, θα συναντήσουμε μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2018 στο Αρχαιολογικό μουσείο της πόλης που αποτελεί και «έναν από τους πυλώνες Πολιτισμού» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης.