O Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, παραβρέθηκε στην κοπή της βασιλόπιτας της Γ΄ Δημοτικής Κοινότητας, στο Νέο Φάληρο. Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου, με την παρουσία της έδωσε μια άλλη ευχάριστη νότα, παίζοντας γνωστά και δημοφιλή μουσικά κομμάτια.
 
Ο Δήμαρχος Πειραιά, στο χαιρετισμό του, αναφέρθηκε με την ευκαιρία αυτή στις ενέργειες και πρωτοβουλίες της Δημοτικής Αρχής για την επίλυση των πιο σημαντικών προβλημάτων του Νέου Φαλήρου, τονίζοντας μεταξύ άλλων:
 
"Καλή χρονιά, χρόνια πολλά σε όλους, με υγεία πρώτα απ’ όλα. Και η Δημοτική Κοινότητα και εμείς δουλεύουμε με όρεξη, με διάθεση, με ένταση. Τα προβλήματα είναι αρκετά, είναι χρόνια, είναι δυσεπίλυτα. Πιστεύω όμως,  ότι σε ορισμένους τομείς έχουμε πάει αρκετά καλά. Φυσικά μένουν ακόμη πάρα πολλά να κάνουμε. Θα αναφερθώ σε 3-4 θέματα που αφορούν στην Κοινότητα του Νέου Φαλήρου και ξέρω ότι απασχολούν όλους, εδώ και πολλά χρόνια. Απ’ ότι μου λέει ο Πρόεδρος και τα άλλα μέλη της Κοινότητας στην καθημερινότητα θα έλεγα ότι δεν είμαστε ούτε άριστοι ούτε τέλειοι. Νομίζω σε επίπεδο καθαριότητας και σε επίπεδο καθημερινότητας τα πράγματα λειτουργούν σχετικά καλά. Δεν πρόκειται ποτέ να πανηγυρίσω και να πω ότι έχουμε φτάσει στο «άριστο». Ποτέ δεν θα το φτάσουμε. Πάντα θέλει μεγαλύτερη προσπάθεια. Αλλά νομίζω ότι παίρνουμε ένα ικανοποιητικό - θα έλεγα - βαθμό. Πρέπει πάντα να είμαστε προσγειωμένοι  και να μην πανηγυρίζουμε όταν συνεχίζουν  τα προβλήματα και είναι πολλά.


 
Θέλω να αναφερθώ στο θέμα της γέφυρας που ταλαιπωρεί το Νέο Φάληρο. Έχουμε κάνει συναντήσεις και με τον Πρόεδρο και με τους εκπροσώπους της Κοινότητας και με το Δήμαρχο του Μοσχάτου. Πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτό που λέγεται ότι αυτή η γέφυρα υπάρχει δήθεν κάπου στη Θήβα και είναι εύκολο να μπει, δεν ισχύει. Δεν υπάρχει καμία γέφυρα πουθενά ούτε στη Θήβα ούτε πουθενά αλλού.  Αυτό που είπαμε με το Δήμαρχο του Μοσχάτου είναι ότι θα κάνουμε μια παράσταση μέσα στον επόμενο μήνα  στον αρμόδιο Υπουργό, ώστε και οι δύο Δήμοι μαζί, εφόσον πλέον συμφωνούμε και έχουμε κοινή αντίληψη, να δούμε εάν μπορούν να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για να επανακινηθεί το θέμα της γέφυρας. Το θέμα της ράμπας είναι κάτι που αφορά τη Δημοτική Αρχή και κατά τη γνώμη μου η δική μας καθυστέρηση είναι πολύ μεγάλη. Δεν επιτρέπεται να περνάνε  δέκα με δώδεκα μήνες για να μπει μία ράμπα. Θέλω να πιστεύω ότι το συντομότερο  θα την ολοκληρώσουμε.
 
Υπάρχουν τα δύο χρόνια ανοικτά ζητήματα του «ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ» ή του οικόπεδου Μελετόπουλου και της ΧΡΩΠΕΙ. Άποψη μου είναι και την έχω μεταφέρει και στην Κοινότητα και σε κάποιους εκπροσώπους των φορέων με τους οποίους έχω συζητήσει «κατά μόνας», ότι θα πρέπει να «ανοιχτεί» μία συζήτηση.  Κατά τη γνώμη μου με το πέρας αυτής της Δημοτικής Αρχής θα πρέπει αυτά τα πράγματα να έχουν δρομολογηθεί. Αυτό βέβαια δεν εξαρτάται από τη Δημοτική Αρχή, το αντιλαμβάνεστε και το θέμα το  ξέρετε καλύτερα από εμένα. Είναι σύνθετα θέματα. Αλλά δεν πρέπει να είμαστε δογματικοί. Πρέπει να «ανοίξουμε» μία συζήτηση να δούμε εάν μπορούν αυτοί οι χώροι να αξιοποιηθούν προς όφελος – πάντα – των κατοίκων και της περιοχής.
 
Έχουμε το Σ.Ε.Φ., το οποίο είναι ένα πρόβλημα που σας ταλαιπωρεί. Το γνωρίζετε εσείς σ’ αυτή εδώ  την αίθουσα – μπορεί να μην το γνωρίζουν όλοι οι κάτοικοι -  ότι δεν έχουμε αρμοδιότητα και δικαιοδοσία στο Σ.Ε.Φ. Έχουμε πει με τον Αντιδήμαρχο τον κ. Τάκη Καλογερόγιαννη να καθαρίσουμε επικουρικά σε ακραίες περιπτώσεις που υπάρχει ανάγκη.  Ξέρω ότι δεν είναι καθαρά, ξέρω ότι δεν υπάρχει προσβασιμότητα, ξέρω ότι υπάρχουν τσιγγάνοι, υπάρχουν ρομά, αυτά όμως είναι θέματα - επαναλαμβάνω - που αφορούν και άλλους φορείς, εννοώ την Κεντρική Διοίκηση, την Αστυνομία και άλλους.


 
Το ίδιο συμβαίνει και με το οικόπεδο, το γνωστό, το οποίο παλεύουμε τους δύο τελευταίους μήνες και με τον κ. Βοϊδονικόλα  και με τον κ. Καλογερόγιαννη και με την Αστυνομία. Εννοώ αυτό απέναντι από το «LEROY MERLIN», το οποίο έχει μετατραπεί σε καταυλισμό ρομά. Θέλω να σας ενημερώσω ότι αυτό το οικόπεδο ανήκει σε ιδιώτες, οι οποίοι είναι κάτοικοι εξωτερικού.  Δεν έχουμε αρμοδιότητα να μπούμε. Μιλώ με τον κ. Ταξίαρχο σε τακτική βάση. Το θέμα έχει πάει στην Προϊσταμένη της Εισαγγελίας,  την κυρία Τζίβα, προκειμένου να βγει εισαγγελική παραγγελία  και να μας επιτρέψει, αφού  μπει η Αστυνομία πρώτα, να μπούμε  να γκρεμίσουμε αυτόν τον καταυλισμό και να λυθεί αυτό το πρόβλημα που σας ταλαιπωρεί.
 
Είναι βέβαιο ότι δεν αναφέρθηκα στο σύνολο των προβλημάτων. Αναφέρθηκα μόνο στα πιο σημαντικά που αφορούν την περιοχή. Τα παρακολουθούμε. Φυσικά δεν σας νοιάζει που τα παρακολουθούμε, σας νοιάζει το αποτέλεσμα, σας νοιάζει να τα λύσουμε. Απλώς δεν τα παραγνωρίζουμε. Τα παλεύουμε, τα παρακολουθούμε.  Θέλω να πιστεύω ότι ορισμένα τουλάχιστον από αυτά όπως είναι η ράμπα, όπως είναι το οικόπεδο ή όπως είναι και το Σ.Ε.Φ. ενδεχομένως, μέσα στο 2016 θα πρέπει να  λυθούν. Και να αφήσουμε για τα επόμενα χρόνια -τουλάχιστον να ξεκινήσουμε από τώρα - να δούμε πως μπορούμε να ρυθμίσουμε τα θέματα αυτά που είπα για τη ΧΡΩΠΕΙ και το «ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ».
 
Έχετε ένα νέο σε ηλικία, άπειρο μεν, αλλά δραστήριο Πρόεδρο. Στο Συμβούλιο όμως υπάρχουν και έμπειροι  και νομίζω ότι και εκείνοι που δεν ανήκουν στον «Πειραιά-Νικητή» ήδη συμβάλλουν θετικά στην Κοινότητα. Υπάρχουν προϋποθέσεις με μια καλή και σταθερή συνεργασία να πηγαίνουμε όλο και καλύτερα. Είναι χαρά μου που είμαι εδώ. Καλή χρονιά σε όλους και ό, τι καλύτερο για εσάς και τις οικογένειές σας. Να είστε καλά"
.  
 
Ο Πρόεδρος της Γ΄ Δημοτικής  Κοινότητας, Χαράλαμπος Λιακόσταυρος, στο σύντομο χαιρετισμό του, ανέφερε μεταξύ άλλων:
 
"Να ευχηθώ σε όλους καλή χρονιά, χρόνια πολλά  και με υγεία. Είμαι μόλις 26 χρονών και είμαι ενάμισι χρόνο στο τιμόνι της Κοινότητας. Προσπαθώ όσο γίνεται να ανταποκρίνομαι στις απαιτήσεις του κόσμου,  του Δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής με τον πιο εύκολο και προσιτό τρόπο προς εσάς. Δεν είμαι τέλειος. Κι αυτά που πράττω δεν είναι τέλεια. Είναι καθημερινά. Θεωρώ ότι έχω ακόμη να δώσω αρκετά σε όλους σας και σε εσάς και σε όσους δεν είναι εδώ σήμερα. Με τη δύναμη του Δημάρχου, αλλά και του Συμβουλίου που έχουμε και πάνω απ’ όλα με τη δύναμη του Θεού, πιστεύω ότι μπορούμε να λύσουμε πολλά προβλήματα. Καλή χρονιά με υγεία σε όλους σας".
 
Στην εκδήλωση της κοπής της βασιλόπιτας της Γ΄ Δημοτικής Κοινότητας παραβρέθηκαν: ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γ. Δαβάκης, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ.: Τ. Καλογερόγιαννης, Α. Αργουδέλης, Κ. Σιγαλάκος, Σ. Γαϊτανάρος,  η κυρία Α. Γλύκα – Χαρβαλάκου, ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος κ. Σ. Βοϊδονικόλας, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Α. Καλογερόγιαννης,  οι Πρόεδροι των Δημοτικών Κοινοτήτων: της Α΄, κ. Ν. Γκόλφης και της Β΄, κυρία Λ. Αθανασίου, Κοινοτικοί Σύμβουλοι, καθώς και εκπρόσωποι όλων των φορέων και των προσκόπων της περιοχής.