Την έναρξη των διαδικασιών για την ανάπλαση της έκτασης των 10 στρεμμάτων σε χώρο των πρώην γυναικείων φυλακών, σηματοδοτεί η έγκριση από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας και του Δήμου Κορυδαλλού. Τέσσερις μήνες μετά την ιστορική κατεδάφιση των δυο πτερύγων και της εξωτερικής μάντρας επί της Γρ. Λαμπράκη και την ολοκλήρωση της παραχώρησης της έκτασης στον Δήμο από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, προχωρούν με γρήγορα βήματα οι απαραίτητες διαδικασίες για την μετατροπή της έκτασης σ’ ένα χώρο πρασίνου και αναψυχής, σύγχρονο και λειτουργικό, που θα αποτελέσει πόλο έλξης για τη νεολαία και τους κατοίκους της περιοχής. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 4.590.000 €. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής και θα εκτελεστεί από τις υπηρεσίες του Δήμου.

Στην εισήγηση του προς το Περιφερειακό Συμβούλιο ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης  υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο έργο είναι ένα στοίχημα για την αυτοδιοίκηση των δυο βαθμών, που καλείται με αμεσότητα και αποτελεσματικότητα να διαχειριστεί τον χώρο που αποδεσμεύθηκε πριν τέσσερις μήνες. Υπογράμμισε επίσης ότι έχει υπερτοπική σημασία, καθώς οι διαμορφώσεις θα συμβάλλουν στην δημιουργία μικροκλίματος, το οποίο θα συντελέσει στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στη γύρω περιοχή.

Στη διάρκεια της συζήτησης τοποθετήθηκε ο Δήμαρχος Κορυδαλλού Σταύρος Κασιμάτης, ο οποίος ανέφερε ότι πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο για την πόλη, αφού μετατρέπει ένα τμήμα των φυλακών, έναν μέχρι χθες «γκρίζο» χώρο, σε χώρο χαράς για τους δημότες.  Ο Δήμαρχος υπογράμμισε ότι το έργο αποτελεί το πρώτο, αποφασιστικό βήμα αλλά ο αγώνας του Κορυδαλλιώτικου λαού για πλήρη και οριστική απομάκρυνση των φυλακών συνεχίζεται. Υπογράμμισε δε, ότι ο Δήμος κατέθεσε εγκαίρως μια ολοκληρωμένη μελέτη και ευχαρίστησε για την άριστη συνεργασία και στήριξη την Περιφερειάρχη Ρένα Δούρου και τον Αντιπεριφερειάρχη Γιώργο Γαβρίλη.

Η ανάπλαση του χώρου περιλαμβάνει:

  • Υδάτινη κατασκευή συνολικής επιφάνειας περίπου 1.500 τ.μ.
  • Ένα γήπεδο 5Χ5.
  • Δύο μεγάλες παιδικές χαρές για διαφορετικές ηλικίες εκάστη
  • Πεζοδρόμους,  που θα διέρχονται μέσα από τον χώρο κι επάνω από την υδάτινη κατασκευή, καθώς και χώρους συνάθροισης κοινού.
  • Ο χώρος θα φωταγωγηθεί με την εγκατάσταση φωτιστικών στο σύνολο του χώρου, ενώ στον περιβάλλοντα χώρο θα τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία χλοοτάπητας και θα φυτευτεί ένας πολύ μεγάλος αριθμός φυτών, θάμνων και δένδρων.

Η έναρξη των εργασιών προβλέπεται για τον Ιούλιο του 2018 και εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν ένα χρόνο.