ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΩΡΖΟΣ

Σύσσωμη η παγκόσμια ποδοσφαιρική κοινότητα θα έχει στραμμένα τα βλέμματα της απόψε (21:45) στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Βλέπετε, κρίνεται σε μεγάλο βαθμό η πρόκριση της Γιουβέντους στη νοκ άουτ φάση του ChampionsLeague και αν μείνει εκτός τότε ο Ολυμπιακός θα έχει σοκάρει ξανά την Ευρώπη.

1) Το γόητρο του μεγαλύτερου ελληνικού συλλόγου αποτελεί ένα από βασικά κίνητρα για να νικήσει την πρωταθλήτρια Ιταλίας και την φιναλίστ των 2 τελικών της διοργάνωσης την τελευταία τριετία. Με 6 σερί τίτλους στο Καμπιονάτο η πολυνίκης ιταλική ομάδα προέρχεται από ένα μεγάλο «2» στη Νάπολι, της οποίας έσπασε το αήττητο στην SerieA’ και λίγοι είναι εκείνοι που δίνουν πιθανότητες στον Θρύλο να της κάνει την ζημιά. Ούτε η ισοπαλία δεν φτάνει στην «Μεγάλη Κυρία» αν η Σπόρτινγκ νικήσει το «Καμπ Νόου» την πρωτοπόρο, αλλά και… αδιάφορη Μπαρτσελόνα, που θα παίξει με ρεζέβρες.

2) Πέρα από το πρεστίζ υπάρχουν κι άλλοι 6 λόγοι για να τα δώσουν όλα οι παίκτες του Λεμονή για μία μεγάλη επιτυχία. Κατ’ αρχάς το οφείλουν στον κόσμο της ομάδας, που τους ακολουθεί και τους στηρίζει παντού, και κυρίως είναι δίπλα τους στα δύσκολα και φέτος αυτά έχουν ξεκινήσει από νωρίς.

3) Επίσης η νίκη φέρνει βαθμούς που πρέπει να προστεθούν στην ευρωπαϊκή κατάταξη του Ολυμπιακού, καθώς φέτος η συγκομιδή είναι μικρή και όπως είναι γνωστό η θέση στην UEFA εξαρτάται από τα αποτελέσματα της τελευταίας πενταετίας.

4) Από την άλλη οι «ερυθρόλευκοι» οφείλουν και γενικότερα στο κλαμπ να μην του κολλήσουν την… ρετσινιά της πιο χαμηλής συγκομιδής στην ιστορία του σε όμιλο του ChampionsLeague. Η φετινή πορεία θυμίζει κάτι από εκείνη της σεζόν 2005-2006 με ΤροντΣόλιντ στον πάγκο, όταν ο Ολυμπιακός είχε ξεκινήσει με εντός έδρας αποτυχία στην πρεμιέρα από την Ρόζενμποργκ (3-1). Και μπορεί τότε οι 4 σερί ήττες να τον είχαν βγάλει εκτός συνέχειας από νωρίς, όμως στα τελευταία δύο ματς μάζεψε 4 πόντους με την ισοπαλία στο Ρόζενμποργκ (1-1) και τη νίκη επί της Ρεάλ (2-1) στο Καραϊσκάκη.

5) Και για τους ίδιους τους ποδοσφαιριστές μια επικράτηση επί της Γιουβέντους θα είναι μια μεγάλη ψυχολογική ένεση για την συνέχεια στις εγχώριες διοργανώσεις και κυρίως στην «μάχη» για τον τίτλο και την πραγματοποίηση του απόλυτου ρεκόρ με 8 σερί κατακτήσεις πρωταθλημάτων.

6) Ταυτόχρονα θα στείλει το μήνυμα και στους αντιπάλους τους εντός συνόρων που έχουν βαλθεί να τον αμφισβητούν χρησιμοποιώντας και αθέμιτα μέσα και κυρίως  μέσα από μια προπαγάνδα με γκεμπελικική φιλοσοφία και πρακτική.

7) Παράλληλα, οι «ερυθρόλευκοι» πρέπει να τηρήσουν την μεγάλη παράδοση που έχουν φτιάξει με σπουδαίες νίκες στην Ευρώπη και ειδικότερα κόντρα στους φιναλίστ της προηγούμενης διοργάνωσης. Πιο πρόσφατη είναι εκείνη με την Ατλέτικο Μαδρίτης με 3-2 στον Πειραιά, όταν παραλίγο να… κόψουν και την καριέρα του Ομπλακ μόλις στο ντεμπούτο του με τους «ροχιμπλάνκος».

Βεβαίως, μια ανάλογη επιτυχία, αλλά με συντριπτικό σκορ (6-2) είχε πετύχει ο Ολυμπιακός στις 18 Σεπτεμβρίου του 2002 στην πρεμιέρα των ομίλων. Η άτυχη, ήταν η Μπάγερ Λεβερκούζεν, η οποία λίγους μήνες πριν είχε χάσει (2-1) στις λεπτομέρειες το τρόπαιο στον τελικό από την Ρεάλ με ένα απίθανο γκολ του ΖινεντίνΖιντάν. Οι Γερμανοί είχαν έρθει με… φόρα στην Ριζούπολη και έφυγαν ταπεινωμένοι…