Ένα ιδιωτικό σκάφος που διατίθεται από τον ιδιοκτήτη του για διακομιδές ασθενών όταν κρίνονται ως έκτακτα περιστατικά από το Κέντρο Υγείας, ήρθε για να μείνει στην Αίγινα.

Το ενδιαφέρον στην περίπτωση αυτή είναι ότι τα έξοδα της διακομιδής του εν λόγω ιδιωτικού πλωτού ασθενοφόρου δεν βαρύνουν τον ασθενή, καλύπτονται από το ΕΚΑΒ, όπως συμβαίνει άλλωστε με όλες τις ιδιωτικές διακομιδές ασθενών στην Ελλάδα.

Συναντήσαμε τον πλοιοκτήτη κ. Κοσμά Βαγγέλη για να δούμε από κοντά το σκάφος του που είναι δεμένο και σε ετοιμότητα στο λιμάνι της Αίγινας.

Το σκάφος είναι μήκους 11 μέτρων, πλάτους 4, βάρους 11 τόνων και χωρητικότητας 8 ατόμων, με ταχύτητα 28 μίλια/ώρα. Έχει εγκεκριμένες πλόες για χειμώνα και καλοκαίρι, απόστασης 30 μιλίων.

Διαθέτει πτυσσόμενη βάση με αμορτισέρ, κλιματιστικό ψύξης θέρμανσης, 2 μηχανές και γεννήτρια 220ν για να υποστηρίξει όποιο ιατρικό μηχάνημα.

Όπως μας είπε ο κ. Κοσμάς, δεν διαθέτει ιατρικό εξοπλισμό, μόνο τα απολύτως απαραίτητα: οξυγόνο και φαρμακείο. Ότι ιατρικό χρειαστεί για την κάθε διακομιδή προέρχεται από το Κέντρο Υγείας.

Στην καμπίνα μπορούν να μπουν και δυο φορεία, η θέση με αμορτισέρ είναι μια, αλλά όπως υποστηρίζει το σκάφος λόγω του βάρους του δεν έχει κραδασμούς. Έχει την ικανότητα να ταξιδέψει με μεγάλους νοτιάδες και συζητά με το Λιμεναρχείο, σε περιπτώσεις “καιρού” να βγαίνει στην Πάχη αντί στο λιμάνι του Πειραιά, για μεγαλύτερη ασφάλεια.

 Ο κ. Κοσμάς δραστηριοποιείται με τις διακομιδές ασθενών από το 2008 στις Βόρειες Σποράδες. Με το σκάφος που έφερε στην Αίγινα, ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ ΙΙ, σύμφωνα με το ημερολόγιό του, έχει εκτελέσει 180 διακομιδές.

Το ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ μετασκευάστηκε τον Ιούνιο του 2016 και εδώ και λίγες μέρες ήρθε στην Αίγινα με σκοπό την μεταφορά ασθενών όταν κριθεί απαραίτητη από το Κέντρο Υγείας Αίγινας. Όπως δήλωσε ο κ. Βαγγέλης Κοσμάς είναι σε ετοιμότητα όλο το 24ωρο.

Ας σημειωθεί ότι οι πλωτές διακομιδές ασθενών στην (νησιώτικη, φυσικά) Ελλάδα υπολογίζονται σε δυο ανά ημέρα, ενώ το συνολικό ετήσιο κόστος για το ΕΚΑΒ ανέρχεται στο 1.5 εκατ. ευρώ, ενοείται από αυτές τις διακομιδές με ιδιωτικό πλωτό ασθενοφόρο!

Για όποιον χρειάζεται περισσότερες πληροφορίες, το τηλέφωνο για το σκάφος είναι :69 75 85 89 34
 

Πηγή:saronicmagazine.com