Διάλεξη για τον γλύπτη Βάσο Καπάνταη από τον διδάκτορα Ιστορίας της τέχνης Σπύρο Μοσχονά διοργανώνει η Δημοτική Πινακοθήκη Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου στις 7 το απόγευμα στο χώρο της πινακοθήκης ( Ραιδεστού 32 & Π. Τσαλδάρη).

Γεννημένος στα 1924 στη Μυτιλήνη, από Μικρασιάτες γονείς, ο Βάσος Καπάνταης ύμνησε με το έργο του την πατρίδα που δεν γνώρισε, ευαγγελιζόμενος την επιστροφή στη γενέθλια γη. Σπούδασε γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (1942-1947) με καθηγητές τους Κώστα Δημητριάδη και Μιχάλη Τόμπρο, καθώς και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. 


Εκκινώντας από την επίδραση της αρχαϊκής πλαστικής, η δημιουργία του στρέφεται σταδιακά σε ολοένα και πιο αφαιρετικές και εξπρεσιονιστικές φόρμες. Η έννοια του σπαράγματος, η επίδραση του μοντερνισμού αλλά και η εγγενής ανάγκη του γλύπτη να μετατρέψει το θέμα σε σύμβολο, χαρακτήρισαν την όψιμη δημιουργία του: μνημειακά, δημόσια έργα όπως το Ηρώο της Περγάμου στην πλατεία της Εστίας Νέας Σμύρνης (1978) και το Ηρώο του Πόντου στο Χαϊδάρι (1987) κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ ανάλογο πνεύμα διακρίνει και μικρότερα γλυπτά του, με γυμνά και ζευγάρια που μιλούν για τη χαρά της ζωής. Παρ’ όλη την αφαιρετική διάσταση του όψιμου έργου του, ο Καπάνταης δεν πέρασε ποτέ στην Αφαίρεση. Η κλασική του παιδεία και οι ιδέες του καθόρισαν την ανθρωποκεντρική του δημιουργία που υπάκουε σε μια και μόνη αρχή: το μέτρο.

Λίγα λόγια για τον Σπύρο Μοσχονά


Ο Σπύρος Μοσχονάς είναι διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται κυρίως στην ελληνική τέχνη του μεσοπολέμου και των πρώτων μεταπολεμικών δεκαετιών και σε θεματικές όπως η θαλασσογραφία, η νεοελληνική εκκλησιαστική τέχνη, η σχέση τέχνης και αγοράς και η σχέση κράτους–εικαστικών καλλιτεχνών. Έχει συνεργαστεί με σημαντικούς δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς στην καταγραφή και μελέτη συλλογών και αρχείων καλλιτεχνών, καθώς και με μουσεία και πινακοθήκες στη διοργάνωση εκθέσεων.

ΔΕΥΤΕΡΑ 4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΝΙΚΑΙΑΣ-ΑΓ.Ι. ΡΕΝΤΗ «ΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΑΦΑΝΑΣ»
Ραιδεστού 32 & Π. Τσαλδάρη
Ώρα έναρξης: 19.00
Είσοδος ελεύθερη