Το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε επίσημα τη συμφωνία για την παράχωρηση του 67% του Ο.Λ.Π. στην COSCO. Συγκεκριμένα, η βελτιωμένη προσφορά που κατέθεσε η εταιρεία φτάνει στα 368,5 εκατ. ευρώ, ή 22 ευρώ, ανά μετοχή. Έτσι λοιπόν η προσφορά έγινε δεκτή από το Ταμείο.

Παράλληλα, το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, ανακήρυξε την COSCO πλειοδότη και την κάλεσε να υποβάλει τα συμπληρωματικά δικαιολογητικά που απαιτούνται, έτσι ώστε να ανακηρυχθεί "Προτιμώμενος Επενδυτής", σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού. 

Σημειώνεται ότι η προσφορά εικάζεται ότι μπορεί να ξεπεράσει τα 700 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, το ποσό της τάξης των 368,5 εκατ. σχετίζεται με το 67% των μετοχών και ακόμα 350 εκατ. ευρώ αναμένεται να δοθούν για επενδύσεις κατά την επόμενη οκταετία

Εάν στα ποσά αυτά συνυπολογιστούν το ετήσιο αντάλλαγμα της τάξης του 3,5% επί του κύκλου εργασιών που θα αποδίδει η εισηγμένη επιχείρηση στους όμορους δήμους αλλά και τα 230 εκατ. που ήδη επενδύει η COSCO στο δυτικό τμήμα του λιμανιού, η συνολική επένδυση ξεπερνά κατά πολύ το 1 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η COSCO, εκτός από το τίμημα του 67%, από την αρχική της προσφορά δεσμεύθηκε, για επενδύσεις ύψους 296 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα πενταετίας και άλλων 50 εκατομμυρίων ευρώ κατά την αμέσως επόμενη τριετία.

Οι συγκεκριμένες δεσμεύσει, σχετίζονται με τη ναυπηγοεπισκευή, την κρουαζιέρα, την επισκευή και ανάπτυξη του προβλήτα Ι, τη συντήρηση και αναβάθμιση των προβλητών του λιμένα επιβατών και το car terminal.