Σαρανταοκτάωρη απεργιακή κινητοποίηση, με προοπτική κλιμάκωσης, πραγματοποιεί από σήμερα η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (Π.Ν.Ο.), ζητώντας την άμεση απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Η απεργία των ναυτικών ξεκίνησε στις 6 το πρωί της Τετάρτης και θα ολοκληρωθεί στις 6 το πρωί της Παρασκευής 22 Ιανουαρίου.

Αύριο, στις 11 το πρωί, η Π.Ν.Ο. έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση εντός του λιμανιού του Πειραιά (Ακτή Κονδύλη), μπροστά από την εκκλησία του Αγίου Διονυσίου, και στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία προς το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, όπου αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας θα επιδιώξει συνάντηση με τον Υπουργό, Θοδωρή Δρίτσα.

Στη συγκέντρωση θα συμμετέχουν οι εργαζόμενοι του Ν.Α.Τ., αλλά και οι υπάλληλοι του Υπουργείου Ναυτιλίας οι οποίοι πραγματοποιούν και αυτοί απεργιακές κινητοποιήσεις, ζητώντας την απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου που εντάσσει το Ν.Α.Τ. στον Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.). Οι υπάλληλοι του Υπουργείου Ναυτιλίας έχουν προγραμματίσει για αύριο στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.

Χθες, ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, Γιάννης Χαλάς προειδοποίησε ότι ο κλάδος είναι αποφασισμένος και ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία υποχώρηση.

Τόνισε, ότι με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο θίγονται όλες οι κατηγορίες των εργαζομένων, ενώ αναφερόμενος στην ένταξη του Ν.Α.Τ. στον Ε.Φ.Κ.Α. είπε ότι δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει, καθώς αυτή τη στιγμή το πρωτογενές μητρώο ασφαλισμένων τηρείται στο Υπουργείο Ναυτιλίας και δεν θα μπορεί να ελέγχεται το εργασιακό και ασφαλιστικό βιογραφικό του ναυτικού.

Ο γ.γ. της Π.Ν.Ο. σημείωσε ακόμη ότι σε όλα τα κράτη της Ε.Ε. αυτή τη στιγμή διατηρείται αυτοτελές και ανεξάρτητο ασφαλιστικό ταμείο για τους ναυτικούς, λόγω της ιδιαιτερότητας του ναυτικού επαγγέλματος, καθώς δεν υπάρχουν μόνο κατηγορίες πλοίων, αλλά και μεγάλος αριθμός ειδικοτήτων που υπηρετούν σε αυτά.