Σε ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα για την ελληνική κυβέρνηση έχει εξελιχθεί η πολιτική κρίση στη Γερμανία, μετά την αποχώρηση των Φιλελευθέρων του Κρίστιαν Λίντνερ από τις διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας και το πολιτικό αδιέξοδο που διαφαίνεται στον ορίζοντα για την Άνγκελα Μέρκελ.

Από τη γερμανική πλευρά μπορεί να συστήνεται ψυχραιμία, με τις δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος έκανε λόγο «για μια δοκιμασία, αλλά όχι για μια κρίση του κράτους» να είναι ενδεικτικές για την κατάσταση που επικρατεί στο Βερολίνο, η οποία είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με εκείνη που επικρατεί στην Αθήνα, όπου παρακολουθούν τις εξελίξεις στη Γερμανία με κομμένη την ανάσα, με το ενδεχόμενο νέων εκλογών να είναι η χειρότερη εξέλιξη. Η προκήρυξη νέων εκλογών, τη λύση των οποίων απέρριψε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εκτός από την παράταση στην αβεβαιότητα θα έχει και πολιτικό αντίκτυπο. Σε πολιτικούς όρους μία νέα προεκλογική περίοδος θα διεξαχθεί με ακόμα πιο σκληρούς όρους για το ελληνικό ζήτημα, κάτι που είχε διαφανεί από τον πρώτο κιόλας γύρο, με τους Φιλελευθέρους να τηρούν σκληρή στάση, επαναφέροντας ακόμα και το Grexit. Τα πράγματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα κατά τη διάρκεια των δεύτερων διαπραγματεύσεων για τη συγκρότηση κυβέρνησης, με το ελληνικό ζήτημα να έχει αρνητικό πρόσημο.

Ο λόγος ανησυχίας στην Αθήνα είναι ότι η πορεία της Ελλάδας προς την έξοδο από το ισχύον Μνημόνιο, η οποία είναι προγραμματισμένη για το καλοκαίρι του 2018, έχει συγκεκριμένους σταθμούς. Οι δύο πρώτοι μπορεί να επηρεαστούν από τις πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία μόνο σε επίπεδο κλίματος, αλλά οι δύο τελευταίοι είναι θεμελιώδεις για την πορεία της Ελλάδας από το 2018 και μετά.


Περισσότερα στο parapolitika.gr