Στις 26 και 27 Νοέμβρη θα διεξαχθούν οι εκλογές στο Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά για την ανάδειξη του νέου Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου καθώς και του νέου Δ.Σ.
 
Στις εκλογές αυτές, συμμετέχει για δεύτερη φορά, ο νυν γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, ο Παναγιώτης Πετρόπουλος ο οποίος διεκδικεί το χρίσμα του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου με το Συνδυασμό «Συμμαχία για την Ανανέωση». Ο συνδυασμός «Συμμαχία για την Ανανέωση», αποτελεί ουσιαστικά μια προσπάθεια ανανέωσης και συνένωσης πολλών νέων καθώς και έμπειρων δικηγόρων, οι οποίοι θα συμβάλλουν ο καθένας από αυτούς ξεχωριστά στην ανάπτυξη καθώς και στην αναδιαμόρφωση της λειτουργίας του 3ου μεγαλύτερου Δικηγορικού Συλλόγου της χώρας
 
Στην παρουσίαση των υποψηφίων του συνδυασμού του καθώς και το πρόγραμμα του συνδυασμού, η οποία έλαβε χώρα στις 9/11/2017 στο Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά, έθεσε τους δύο βασικούς πυλώνες για τον Δικηγορικό Σύλλογο, την Εξωστρέφεια και τη Λειτουργικότητα. Δύο παράγοντες, οι οποίοι αποτελούν ουσιαστικές αλλαγές στην ανάπτυξη του 3ου μεγαλύτερου συλλόγου στη χώρα.
 
Ο Παναγιώτης Πετρόπουλος, παραχώρησε συνέντευξη στο peiraiasnews.gr, αναλύοντας τα μεγαλύτερα προβλήματα του Δικηγορικού Συλλόγου αλλά και του Δικηγορικού Επαγγέλματος παρουσιάζοντας όμως και τις δικές του θέσεις για την επόμενη μέρα.
 
1) Είναι βιώσιμο το ασφαλιστικό, με τη σημερινή του μορφή  αν λάβουμε υπόψη και την μεγάλη επιβάρυνση που θα προκύψει το 2018; 
 
Το φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα για το σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών και όχι μόνο για τους δικηγόρους δεν είναι μόνο μη βιώσιμο, είναι ασφυκτικό.  Αν λάβουμε υπόψη και την σημαντική επιβάρυνση που θα προκύψει το 2018 καταλαβαίνει ο καθένας μας, ότι το ασφαλιστικό δεν θα είναι βιώσιμο ούτε για τους δικηγόρους ούτε για τον ΕΦΚΑ. Θα πρέπει να δημιουργηθεί μια ασφαλιστική και φορολογική κλίμακα η οποία να μην υπερβαίνει το 40% του εισοδήματος των δικηγόρων. Στο πρόγραμμα μας, έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις για ουσιαστικές αλλαγές στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό σύστημα το οποίο και θα ελαφρύνει και εμάς τους δικηγόρους αλλά την ίδια στιγμή δεν θα επηρεάσει αρνητικά τον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ. Η δομή του ΕΦΚΑ, δηλαδή η συνένωση όλων των ταμείων σε ένα καθώς και η σύνδεση του εισοδήματος με τις εισφορές αποτελούν εκ του αποτελέσματος ουσιαστικά λάθη στην εύρυθμη λειτουργία και του ασφαλιστικού συστήματος αλλά και την επιβίωση των ελεύθερων επαγγελματιών και ειδικά των δικηγόρων.
 Θα πρέπει εδώ, να επισημάνουμε ότι η τελευταία πολύμηνη αποχή μας ήταν τελικά αναποτελεσματική για πάρα πολλούς λόγους. Αρχικά γιατί  ψηφίστηκε στο σύνολο του το Νομοσχέδιο, οπότε ο βασικός στόχος της αποχής μας απέτυχε. Ταυτόχρονα, ως κλάδος ήρθαμε σε ρήξη και με άλλες κοινωνικές ομάδες, όπως και με τους εντολείς μας οι οποίοι επιθυμούν δικαίως την εύρυθμη λειτουργία της Δικαστικής Εξουσίας. Επίσης, όλο αυτό το διάστημα δεν μπορούσαμε να εργαστούμε με αποτέλεσμα να έχουμε απώλεια εσόδων, το οποίο σε συνδυασμό την αυξημένη φορολογία που καλούμαστε να πληρώσουμε είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για όλους τους επαγγελματίες του χώρου μας. . Για αυτό ως κλάδος θα πρέπει να εξετάσουμε διαφορετικές μορφές διαμαρτυρίας πιο αποτελεσματικές σε συνεννόηση και σε συνεργασία με άλλους κοινωνικούς φορείς.
 
2.) Είναι ασφαλές το επάγγελμα του δικηγόρου; Πρόσφατα είχαμε ένα δυσάρεστο περιστατικό, τη δολοφονία του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου στο γραφείο του.
 
Αρχικά η δολοφονία του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, είναι ένα τραγικό γεγονός και πρωτοφανές, γιατί έχουμε μια εν ψυχρώ δολοφονία, ενός συναδέλφου στο γραφείο του την ώρα μάλιστα επαγγελματικού ραντεβού. Εδώ πρέπει θα ήθελα να αναφέρω και να στηλιτεύσω  τη στάση του Δ.Σ του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, ο οποίος ήταν και ο μόνος Σύλλογος ο οποίος αποφάσισε δυστυχώς να μη συμμετάσχει στην αποχή. Ευτυχώς η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων αποφάσισε την αποχή όλων των δικηγόρων. 
Όσον αφορά, την ασφάλεια κατά την άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος, λόγω της διαρκούς αυξανόμενης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων προπηλακισμού συναδέρφων από εντολείς τους, όπως και αμφισβήτηση του κοινωνικού και επαγγελματικού ρόλου του δικηγόρου.
 
3) Είναι λειτουργικά τα δικαστήρια στη Σκουζέ; Ποια θεωρείτε την καλύτερη λύση για τα Δικαστήρια του Πειραιά;
 
Όχι τα δικαστήρια στην Σκουζέ, δεν είναι λειτουργικά. Μόνη επαρκής λύση για τα δικαστήρια είναι η δημιουργία Δικαστικού Μεγάρου στο κτίριο της πρώην  «Ραλλείου» Σχολής. Προς το παρόν, έχουμε αποφύγει τη μετεγκατάσταση του δικηγορικού μεγάρου, στις αποθήκες Κεράνη στη Θηβών. Θα ήθελα, να τοποθετηθούν ξεκάθαρα και να δεσμευτούν όλοι οι συνυποψήφιοι μου στο θέμα στέγασης του Δικαστικού Μεγάρου.
 
4) Όσον αφορά την Επιτροπή Αξιολόγησης» των Δικηγορικών Συλλόγων για εγγραφή ως ασκούμενων των πτυχιούχων Νομικής ξένων Πανεπιστημίων, ποια η γνώμη σας; Είναι λειτουργικό το σύστημα;
 
Δεν είναι καθόλου λειτουργικό το σύστημα, ούτε για τους πτυχίουχους Νομικής ξένων Πανεπιστημίων, ούτε και για τους Δικηγορικούς Συλλόγους συνολικά. Θα πρέπει να σεβαστούμε πρωτίστως το πλαίσιο του Ενωσιακού Δικαίου, τις αποφάσεις του Σ.τ.Ε και την πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί τόσο στην αγορά εργασίας, όσο και σε επιστημονικό πεδίο. Οι πτυχιούχοι της Νομικής ξένων Πανεπιστημίων, θα μπορούσαν να συμμετάσχουν, όπως γίνεται εξάλλου για όλους τους νέους δικηγόρους, στις εξετάσεις των ασκουμένων οι οποίες είναι πανελλαδικές εξετάσεις και μέσω αυτής της διαδικασίας να εγγράφονται ή όχι στον αντίστοιχο Δικηγορικό Σύλλογο στον οποίο θα έχουν επιλέξει μέσω αυτών των εξετάσεων. 
 
5).Ποιές αλλαγές θέλετε να φέρετε στο Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά; Τι πρέπει να αλλάξει;
 
Επιθυμώ, να εξελιχθεί ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά σε έναν ζωντανό οργανισμό και να παράγει ουσιαστικό έργο. Θέλουμε να αξιοποιήσουμε το υψηλά εξειδικευμένο προσωπικό που διαθέτει σε πολλούς κλάδους του Δικαίου. Εδώ, πρέπει να επισημάνουμε, ότι αυτή τη στιγμή ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά, ουσιαστικά δε συμμετέχει σε καμία νομικοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής. Οφείλουμε, ως ο 3ος μεγαλύτερος Σύλλογος στην Χώρα, να έχουμε αισθητή και ουσιαστικές παρεμβάσεις στις διαδικασίες παραγωγής νομοθετικού έργου και να συμβάλλουμε με παραγωγικό τρόπο σε αυτή τη διαδικασία. Χρειαζόμαστε ακόμη και μια πιο χρηστική ιστοσελίδα για την καθημερινότητα ενός δικηγόρου και πιο εύκολα προσβάσιμη για τον απλό πολίτη. Παράλληλα, επιθυμούμε και έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο για την ψηφιοποίηση του Αρχείου του Δικηγορικού Συλλόγου, ώστε να εκσυγχρονιστεί, να γίνει πιο λειτουργικό για τους συναδέλφους και ουσιαστικά πιο χρήσιμο στην άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος. Θα πρέπει, σαν Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά, συνολικά, να προσαρμοστούμε στην διαρκώς εξελισσόμενη πραγματικότητα.
 
6)Για ποιο λόγο ασχολείστε με το συνδικαλισμό αυτήν την περίοδο στην Ελλάδα; Στις τελευταίες εκλογές του Δικηγορικού Συλλόγου υπήρχε μεγάλη συμμετοχή, προσδοκείτε σε μεγάλη συμμετοχή ξανά;
 
Όντως το 2014,  είχαμε σημαντική συμμετοχή από τους 1991 εγγεγραμμένους ψήφισαν 1366.Σε αντίστοιχη και μεγαλύτερη συμμετοχή ευελπιστούμε και σε αυτές τις εκλογές. Θέλω να ελπίζω ότι πλέον τώρα και με τις εκλογές να διεξάγονται δύο μέρες, επειδή περάσαμε το όριο των 2000 εγγεγραμένων θα βοηθήσει στην αύξηση και στη μαζικότητα της συμμετοχής. Πάντως πρέπει να επισημάνουμε ότι, αν και είχαμε μια αύξηση στα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου από το 2014, πρέπει να αναφέρουμε ότι την ίδια στιγμή πολύ συνάδερφοι επέλεξαν να βγουν στη σύνταξη, λόγω του νέου ασφαλιστικού.
 
Σε αυτό το δύσκολο και διαρκώς εξελισσόμενο περιβάλλον, είναι πράγματι δύσκολο να ασχοληθείς με τον συνδικαλισμό. Ο κύριος λόγος είναι γιατί ο συνδικαλισμός και όχι μόνο ο δικηγορικός, έχει μείνει στάσιμος, στα προ κρίσης δεδομένα. Δεν ανταποκρίνεται στα δεδομένα και τις ανάγκες της σύγχρονης πραγματικότητας, όπως είπα και παραπάνω, οφείλουμε να προσαρμοστούμε συνολικά και στη Λειτουργία και στις συνθήκες, σε μια διαρκώς εξελισσόμενη πραγματικότητα. Ο συνδικαλισμός ως σήμερα δεν ακούει, ούτε αντιλαμβάνεται την κοινωνική πραγματικότητα και αναγκαιότητες. Αυτός ακριβώς ήταν και ο βασικός λόγος, που αποφάσισα και το 2014 αλλά και φέτος να ασχοληθώ με άλλους καταξιωμένους συναδέρφους μου και λαμπρούς επιστήμονες με τις εκλογές του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά. Να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των δικηγόρων αλλά και να καταστήσουμε τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά, ενεργό και με ουσιαστικό παρεμβατικό ρόλο και λόγο στην κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα της χώρας μας.