Στη φυλακή οδηγούνται εννέα από τους 16 καταδικασθέντες για τις "μίζες" από εξοπλιστικά προγράμματα με απόφαση του πενταμελούς εφετείου κακουργημάτων. Σύμφωνα με την απόφαση, ένας ακόμα κατηγορούμενος θα εκτίσει την ποινή του σε κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ οι υπόλοιποι έξι καταδικασθέντες θα είναι ελεύθεροι.
Στη φυλακή οδηγούνται ο Άκης Τσοχατζόπουλος, η κόρη του Αρετή Τσοχατζοπούλου, η σύζυγός του Βίκυ Σταμάτη, ο Ιωάννης Σμπώκος, ο οποίος εκτίει και άλλη ποινή, ο Γιώργος Σαχπατζίδης, ο Κωνσταντίνος Αντωνιάδης, ο Γιώργος Κωνσταντάτος, ο Αστέριος Οικονομίδης και ο Νίκος Γεωργουλάκης.
Κάποιοι από αυτούς επιστρέφουν, ουσιαστικά, για την υπόθεση στη φυλακή και ο Εισαγγελέας Εκτελέσεων Ποινών θα αποφασίσει εάν και πόσο θα παραμείνουν στη φυλακή, με βάση τον χρόνο που έχουν ήδη εκτίσει και κάποιοι οδηγούνται για πρώτη φορά στο σωφρονιστικό κατάστημα.
Το δικαστήριο αποφάσισε τη μετατροπή των ποινών που επιβλήθηκαν σε πέντε καταδικασθέντες. Πρόκειται για τους Νίκο Ζήγρα, Παναγιώτη Σταμάτη, Γκούντρουν Τσοχατζόπουλου, Ταλίτα- Μαρία Τσεκούρα και Νίκο Καρατζά. Η ποινή τους μετατράπηκε σε εξαγοράσιμη προς 20 ευρώ ημερησίως ενώ το Δικαστήριο όρισε για τους τέσσερις πρώτους να καταβάλλουν τα χρήματα της μετατροπής της ποινής τους σε 36 δόσεις, οι οποίες θα αρχίσουν να τρέχουν από την 1η Ιανουαρίου 2018. Επίσης, έδωσε προθεσμία για την καταβολή του ποσού στον Νίκο Καρατζά.

Η διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο σχετικά με αιτήματα των καταδικασθέντων για επιστροφή κατασχεθέντων και παρεμφερή θέματα που έχουν τεθεί.

Και σήμερα θα παραμείνουν στο Τμήμα Μεταγωγών όσοι παρόντες κατηγορούμενοι πρόκειται μετά το πέρας της διαδικασίας να οδηγηθούν στη φυλακή.

Αποκλειστική δήλωση του δικηγόρου του πρώην υπουργού στα parapolitika.gr


Η σημερινή απόφαση είναι μία ακόμα απόδειξη ότι αυτή η δίκη “την οποία κάναμε πει 3 ολόκληρα χρόνια είναι μια πολιτική δίωξη εις βάρος του Άκη Τσοχατζόπουλου”.
Aυτό γιατί είναι ο μόνος στον οποίο δεν χορηγήθηκε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου με τέτοιο τρόπο, ώστε να ακυρώνεται η συνολική του προσφορά στα 30 χρόνια που υπηρέτησε το Ελληνικό Δημόσιο από τη θέση του υπουργού αλλά και η ίδια κοινωνική και αντιστασιακή του δράση την περίοδο της χούντας, όπου του κόστισε την ιθαγένεια και το ελληνικό διαβατήριο.
Το σημαντικότερο όμως είναι πως το δικαστήριο του αρνήθηκε την αναγνώριση του συγκεκριμένου ελαφρυντικού που θα τον οδηγούσε στην ελευθερία παρά το γεγονός ότι το ίδιο δικαστήριο (το 5μελές Κακουργημάτων) με άλλους δικαστές το ενέκρινε και η αξιότιμη εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ουδέποτε το αμφισβήτησε στρεφόμενη κατά αυτού όπως δικαιούνταν.
Η συνέχεια προβλέπεται δύσκολη για τον κ. Τσοχατζόπουλο και για εμάς τους υπερασπιστές του που έχουμε να παλέψουμε με τη Δικαιοσύνη που δεν θέλει να του φερθεί με επιείκεια και ανθρώπινα και ταυτόχρονα με τις δαιδαλώδεις νομικές διαδρομές που απαιτούνται μέχρι την εκ νέου αποφυλάκιση του .
  

Πηγή:parapolitika.gr