Το περιεχόμενο της «επιστολής Τσακαλώτου» την οποία και έστειλε πέρυσι τα Χριστούγεννα θα… υπενθυμίσουν οι εκπρόσωποι των θεσμών στον Έλληνα υπουργό με το που θα καταφτάσουν τη Δευτέρα για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις της 3ης αξιολόγησης. Οι δανειστές πολύ δύσκολα θα συμφωνήσουν στο να διανεμηθεί το «έκτακτο μέρισμα» - αν τελικώς υπάρξει συμφωνία ότι υπάρχει υπέρβαση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Αντιθέτως, οι δανειστές πιστεύουν πως αν υπάρξει υπεραπόδοση έναντι του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% τότε το επιπλέον ποσό δεν θα έπρεπε να μοιραστεί στους πολίτες, αλλά να εκπληρώσει άλλες ανάγκες που θεωρούν εκείνοι απαραίτητες.

Πρώτον, το Κουαρτέτο θέλει ένα μέρος από τα χρήματα αυτά να δοθούν για να αποπληρωθούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα, τα οποία φτάνουν τα 6,2 δισ. ευρώ (στοιχεία Αυγούστου) και να εκδοθούν συντάξεις που εκκρεμούν. Με αυτό τον τρόπο, οι θεσμοί υποστηρίζουν ότι θα υπάρξει πολλαπλασιαστικό όφελος για την οικονομία και θα στηριχθεί η ανάκαμψη.

Δεύτερον, όπως προκύπτει από νεότερες πληροφορίες που επικαλείται το «Πρώτο Θέμα», οι δανειστές προτείνουν ένα μέρος από την όποια υπεραπόδοση να μπει στο «μαξιλάρι» ρευστότητας που ετοιμάζει η κυβέρνηση, με σκοπό να υποβοηθήσει την «καθαρή» έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο (clean exit) τον Αύγουστο του 2018 και τη σταδιακή επιστροφή στις αγορές σε συνθήκες σταθερότητας.