Ένταση κορυφής με ανταλλαγή πυρών προκλήθηκε στη Βουλή μετά την αιφνιδιαστική εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επιχείρησε, λίγο πριν την ψηφοφορία του νομοσχεδίου, να δώσει απαντήσεις στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο κατήγγειλε για υποκριτική στάση, ενώ ζήτησε να πάρει πίσω το παράδειγμα που έφερε ο πρόεδρος της ΝΔ σχετικά με τον νέο που εξομολογήθηκε στον ψυχίατρό του ότι ένα εξωγήινος του είπε να αλλάξει φύλο.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, που απουσίαζε εκείνη την ώρα από την αίθουσα του κοινοβουλίου, δέχτηκε και τις παρατηρήσεις του πρωθυπουργού για την απουσία του. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ωστόσο, στη δική του απάντηση εστίασε στην απουσία του κυβερνητικού εταίρου του Αλέξη Τσίπρα Πάνου Καμμένου. «Εγώ είμαι πάντα παρών στις ομιλίες σας. Αλλά αναρωτιέμαι πού είναι ο κ. Καμμένος; Από τη μια δηλώνει κοντά στην Εκκλησία και σήμερα λείπει. Και στον Άρη θα πήγαινε ο ετερόκλητος συγκυβερνήτης σας προκειμένου να αποφύγει τη σημερινή ψηφοφορία. Μπορεί και να τον φέρετε πίσω και να μην κρύβεται πια ο κυβερνητικός σας εταίρος,  αν αποσύρετε το άρθρο 3», ενώ στις καταγγελίες του Αλέξη Τσίπρα ότι ο Πάνος Καμμένος δεν είναι ακροδεξιός, ο κ. Μητσοτάκης παρατήρησε ότι «ο κ. Καμμένος είναι σίγουρα τυχοδιώκτης».

Σχετικά με το παράδειγμα που ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης λίγη ώρα πριν κατά την αρχική του τοποθέτηση, υπογράμμισε: «Η ιστορία που ανέφερα είναι αληθινή. Και δεν ζητάμε τίποτα παραπάνω από μία διάγνωση προκειμένου ο κάθε άνθρωπος που θα οδηγηθεί στην αλλαγή ταυτότητας φύλου να είναι σίγουρος γι' αυτό που κάνει. Κακώς μας καταγγέλλετε ότι ταυτίζουμε με την ψυχοπάθεια τη διαδικασία αυτή».