Η  «ποιότητα ζωής στην τρίτη ηλικία» ήταν το θέμα ημερίδας που οργάνωσε σήμερα, στο Δημοτικό Θέατρο,  με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας των Ηλικιωμένων (1η Οκτωβρίου), η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία, με τη συνεργασία του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά και υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά.
 
Ο Αντιδήμαρχος Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Πειραιά κ. Χρήστος Αγραπίδης, στον χαιρετισμό του μεταξύ άλλων, τόνισε:

«Με ιδιαίτερη ικανοποίηση  χαιρετίζω τη σημερινή ημερίδα για την ποιότητα ζωής στην τρίτη ηλικία. Η ανταπόκρισή σας είναι πάρα πολύ μεγάλη και σας ευχαριστώ. Θα ήθελα επίσης να ζητήσω συγνώμη για την απουσία του Δημάρχου, υπάρχει μια συνάντηση στην Περιφέρεια. Να ευχαριστήσω τον φίλο μου τον Βουλευτή τον Δημήτρη Καρύδη που πράγματι είναι φίλος μου και πάντα παρευρίσκεται σε όλες τις εκδηλώσεις των Κέντρων Αγάπης. Να ευχαριστήσω όλους τους εκπροσώπους  σημαντικών  φορέων της πόλης μας.

Η σημερινή δράση είναι η συνέχεια πολλών δράσεων που έχει αναλάβει η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία, σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Πειραιά, παρευρίσκεται εδώ και ο Πρόεδρος του κ. Νίκος Πλατανησιώτης που είναι και Διευθυντής της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας. Τον ευχαριστώ  κι αυτόν πάρα πολύ γιατί βοηθά τουλάχιστον στο κομμάτι που εγώ εποπτεύω πολιτικά και βοηθάει πάρα πολύ. Αυτά όλα, αποδεικνύουν  στην πράξη το έντονο ενδιαφέρον  όλων μας για τα θέματα της τρίτης ηλικίας αλλά και την άριστη συνεργασία που έχουμε.
 
Αγαπητοί φίλοι,
πολύ φοβάμαι ότι έτσι όπως διαμορφώνονται τα πράγματα στην πατρίδα μας και άκουσα αυτά που είπε ο Πρόεδρος και τα στοιχεία που έδωσε, δεν έχουμε πλέον  πολλά περιθώρια για να μην θέσουμε την τρίτη ηλικία ως απόλυτη εθνική προτεραιότητα.
Διάβασα πρόσφατα μία σημαντική ανακοίνωση της Γηριατρικής Εταιρείας με συμπεράσματα και στοιχεία για τον πληθυσμό στην Ελλάδα,  την υπογεννητικότητα,  τη γήρανση αλλά και την ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων, που πιστεύω όπως και σε εμένα έτσι και σε εσάς προκαλούν  προβληματισμό δεν θα ήθελα να πω σοκ. Άκουσα από το 2011 και πέρα οι θάνατοι, μαζί με τις μεταναστεύσεις  στο εξωτερικό ξεπερνούν τις γεννήσεις στη χώρα μας. Η Ελλάδα όχι μόνο γερνάει, αλλά δυστυχώς μειώνει τον πληθυσμό της. Υπάρχουν προβλέψεις ότι πιθανά ο πληθυσμός της χώρας μας θα έχει πέσει  από τα 11 εκατομμύρια που ήταν το 2013, στα 8,5 εκατομμύρια το 2050.
 
Το δε ποσοστό των ηλικιωμένων φυσικά θα αυξάνεται χρόνο με το χρόνο οδηγώντας σε έξαρση  ή μεγάλη αύξηση για μία σειρά από νοσήματα όπως  είναι τα καρδιαγγειακά, οι  νεοπλασίες, ο καρκίνος  δηλαδή, η οστεοπόρωση, αλλά και  πολλά άλλα. Είναι προετοιμασμένη η ελληνική Πολιτεία για αυτό;
Πολύ φοβάμαι πως όχι. Μάλιστα  εδώ, να βάλω μια άνω τελεία,  Διεθνής Οργάνωση σε έκθεσή της το 2015, σχετικά με την ποιότητα ζωής  των ηλικιωμένων  χαρακτηρίζει την Ελλάδα ως μια από τις χειρότερες χώρες, για να ζουν άτομα άνω των 60 ετών και μας κατατάσσει στην 76η θέση μεταξύ 96 χωρών, κάτω και από την Βενεζουέλα. Φυσικά υπάρχουν και παρήγορες, ευχάριστες φωνές. Ακούσαμε από τον Πρόεδρο ότι θα φιλοξενηθεί  το 2020 στην Αθήνα το Παγκόσμιο Συνέδριο της Γεροντολογικής Εταιρείας. Στη χώρα -όπως ακούσατε των γερόντων -δεν έχουμε καν ειδικότητα στα πανεπιστήμιά μας γεροντολόγου, είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που δεν έχει,  πολλώ δε μάλλον, δεν έχουμε μία οργανωμένη πολιτική απέναντι στην τρίτη ηλικία.
 
Το κενό αυτό προσπαθούμε να καλύψουμε όσο μπορούμε με τη δουλειά που κάνουμε στους δήμους,  σε συνεργασία με τους φορείς και την κοινωνία των πολιτών, τους ενεργούς πολίτες. Και  μιλώντας για το δήμο μας είμαι σε θέση να σας διαβεβαιώσω ότι για εμάς η τρίτη ηλικία ήταν προτεραιότητα από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε. Γνωρίζετε όλοι τη δουλειά που κάνουμε στα Κέντρα Αγάπης,  με δράσεις σε πολλά επίπεδα. Όμως για εμάς είναι σαφές ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι η πρόληψη και η ενημέρωση.
 
Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να προλάβουμε εάν είμαστε σωστά ενημερωμένοι  και υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε,  για να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας χωρίς να χρειάζονται κάποια έξτρα έξοδα.  Η γνώση είναι δύναμη και για τη σωστή γνώση πρέπει πάντα να απευθυνόμαστε στους ειδικούς και στην επιστημονική κοινότητα. Είμαι και εγώ ως γιατρός, μέλος της επιστημονικής κοινότητας και αναγνωρίζω ότι υπάρχει μεγάλο πεδίο, στις κατά ειδικότητα ιατρικές κοινότητες, να αναπτύξουν δράσεις για τη διάδοση της γνώσης στους πολίτες. Μπορούν και πρέπει να παραδειγματιστούν από την εξαιρετική δουλειά που κάνει  η Γεροντολογική  Εταιρεία και προσωπικά ο Καθηγητής  της Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής της Ογκολογικής  Χειρουργικής κλινικής του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου  «Άγιος Σάββας»  και Πρόεδρος της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρική Εταιρείας.

Η σημερινή εκδήλωση  είναι μία απόδειξη αυτής της δουλειάς αφού πρόκειται για μία ημερίδα που περιλαμβάνει εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εισηγήσεις από υψηλού επιπέδου επιστήμονες τους οποίους  καλωσορίζω και  για άλλη μία φορά ευχαριστώ θερμά. Είναι προφανές  ότι πρόκειται για μία πλήρη ενημερωτική ημερίδα που θα ωφελήσει πολλαπλά τους συμμετέχοντες.
 
Θα ήθελα να κλείσω τον χαιρετισμό μου με τη δέσμευση της δημοτικής αρχής της πόλης μας  και ιδιαίτερα του δημάρχου μας κυρίου Γιάννη Μώραλη,  ότι θα συνεχίζουμε στο πρόγραμμα της  φροντίδας  για τη  τρίτη ηλικία και στη συνεχή υλοποίηση  δράσεων και ενημέρωσης για θέματα υγείας και πρόληψης   και προαγωγής της ποιότητας ζωής. Είναι ένα χρέος μας απέναντι στην κοινωνία του Πειραιά, ένα χρέος μας, εάν θέλετε, ακόμη και στην πατρίδα μας που  σήμερα δοκιμάζεται. Ένα μεγάλο ευχαριστώ και πάλι στον Πρόεδρο και στα στελέχη της Γεροντολογικής   Εταιρείας, στους εισηγητές μας,  στις υπεύθυνες  μας στα Κέντρα Αγάπης όπως είναι η Προϊσταμένη των 11 Κέντρων Αγάπης η κυρία Πετράκου και οι υπεύθυνες κυρίες : Μελιανού, Χατζηνικολάου, Παπαδήμα Ρίμπα, Θειακούλη, και Αλεβιτσοβίτου. Και κατεβαίνω από το βήμα με την ευχή για όλους τους ηλικιωμένους : Χρόνια πολλά μα πάνω από όλα χρόνια καλά!. Σας ευχαριστώ».
 
 
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας,  καθηγητής της χειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής Ογκολογικής Χειρουργικής Κλινικής του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας»  κ. Ιωάννης Καραϊτιανός, δήλωσε: 
 
«Θέλω να  σας ευχαριστήσω  όλους θερμά για την παρουσία σας  στις εκδηλώσεις αυτές, τις ημερίδες που κάνει η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας  των Ηλικιωμένων, που είναι  η 1η  Οκτωβρίου κάθε χρόνο.Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα, τον εκπρόσωπο του Δημάρχου Πειραιά και τον Δήμαρχο κ. Γιάννη Μώραλη για την παραχώρηση της αίθουσας. Ιδιαίτερες  ευχαριστίες  θέλω να απονείμω στον  αδελφικό μου φίλο και συνάδελφο και επί σειρά ετών Δήμαρχο και νυν Αντιδήμαρχο τον Χρήστο Αγραπίδη, ο οποίος είναι μια σταθερή δύναμη στον Πειραιά και νομίζω ότι όλοι εσείς, ειδικά που είστε  σε επαφή με δομές πρόνοιας  του δήμου γνωρίζετε πολύ καλά το πολυσχιδές έργο του στη φροντίδα, στη διαχείριση της υγείας και στη πρόληψη, αλλά  και για την καλή ποιότητα ζωής. Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά Νίκο Πλατανησιώτη γιατί η εκδήλωση αυτή πάντα γίνεται με τη συνεργασία του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά.  Ο Νίκος Πλατανησιώτης είναι επί σειρά ετών Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά  και έχει αναβαθμίσει τον σύλλογο σε πολύ υψηλά επίπεδα. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τον δήμο του Πειραιά και τον Ιατρικό Σύλλογο Πειραιά,  για την ευκαιρία που μας έδωσαν να διοργανώσουμε και φέτος σε αυτή την ετήσια ημερίδα με θέμα την ποιότητα της ζωής των ηλικιωμένων με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας  των ηλικιωμένων, που είναι η 1η  Οκτωβρίου κάθε χρόνο.  
 
Στην  ημερίδα αυτή είχαμε την ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε και να πραγματευτούμε διεξοδικά τα κυριότερα προβλήματα υγείας των ηλικιωμένων, όπως είναι η νεφρική ανεπάρκεια, ο σακχαρώδης διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και η υπέρταση, η αιμορραγία του πεπτικού  και κυρίως ο καρκίνος του εντέρου, που είναι μία νόσος της τρίτης ηλικίας και πρώτη αιτία θανάτου για  τα άτομα ηλικίας από 65 μέχρι 74 ετών και η δεύτερη αιτία θανάτου από τα 75 χρόνια και πάνω. Επίσης είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για θέματα όπως είναι η άνοια, που πλήττει 150.000 μέχρι 200.000 άτομα στην Ελλάδα και με συνοδά προβλήματα για τους ηλικιωμένους και τις οικογένειές τους και επίσης είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για την οστεοπόρωση, που είναι μία μεγάλη πληγή για τα άτομα, όχι μόνο  τα ηλικιωμένα, αλλά τα άτομα άνω των 50 και 60 ετών με μία επίπτωση στη χώρα μας που φτάνει το 70%  στις προχωρημένες ηλικίες. Εδώ τα κατάγματα από άτομα με οστεοπόρωση είναι πολλές φορές θανατηφόρα με 50% θνητότητα για τους άντρες στο πρώτο έτος, μετά από ένα κάταγμα του ισχίου.
 
Θέλω να  τονίσουμε ιδιαιτέρως ότι συζητήσαμε  επί τη ευκαιρία  αυτή και όλους τους τρόπους πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης παθήσεων, αλλά κυρίως,  τονίστηκε η ανάγκη υιοθέτησης, ακόμα και σε προχωρημένες ηλικίες άνω των 65 ετών, ενός υγιεινού τρόπου διατροφής, της ήπιας  σωματικής άσκησης και των δραστηριοτήτων και του ενδιαφέροντος των ατόμων να έχουν άλλες κοινωνικές δραστηριότητες και εξωστρέφεια.  Είναι πάρα πολύ σημαντικά όλα αυτά για τη διατήρηση της σωματικής,  πνευματικής και ψυχικής υγείας των ατόμων της τρίτης ηλικίας».
 
Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, Διευθυντής της Δημόσιας Υγείας και των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Πειραιά κ. Νικόλαος Πλατανησιώτης, ανέφερε:
«Να σας καλημερίσω κι εγώ με τη σειρά μου. Να δώσω συγχαρητήρια στην Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία και στον Πρόεδρό της για την ημερίδα. Το θέμα της ημερίδας  σήμερα είναι η «Ποιότητα Ζωής στην τρίτη ηλικία» και αυτό το σκοπό έχει αυτή η ημερίδα, να μας ενημερώσει για ορισμένα προβλήματα υγείας. Βέβαια, η ποιότητα ζωής τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς,  δεν είναι η καλύτερη, ιδιαίτερα μετά την κρίση. Εδώ είναι η μεγάλη προσπάθεια και το μεγάλο στοίχημα τόσο της Εταιρείας, όσο και του δήμου, όσο και δικό μου πως θα  μπορέσουμε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής.
 
Στη χώρα μας, δυστυχώς δεν είχε  φροντίσει ποτέ  κανείς να έχει προετοιμαστεί για να μπορέσει να αντιμετωπίσει  τα προβλήματα της τρίτης ηλικίας και τα βλέπουμε καθημερινά. Δυστυχώς, είμαστε ένας  λαός που  μας αρέσει να  κάνουμε τα πάντα και  δεν φροντίζουμε το μέλλον μας. Ίσως λοιπόν  η Ημερίδα η σημερινή  είναι μια ευκαιρία   να δούμε τι πρέπει να κάνουμε καλύτερα και εγώ προσωπικά και ο κ. Αγραπίδης και θα ήθελα να πω ότι χωρίς τον κ. Αγραπίδη πολλά πράγματα όπως γνωρίζετε δεν θα είχαν γίνει καν και νομίζω ότι γίνονται πολλά περισσότερα από οποιονδήποτε άλλον δήμο.
Θα προχωρήσουμε σε μια σειρά  από δράσεις  γιατί δεν είναι μόνο οι εκδρομές,  είναι η επιμόρφωση, είναι η μόρφωση, είναι ο πολιτισμός,   είναι η διασκέδαση είναι πολλά πράγματα ακόμη και ο τρόπος σκέψης και πιστεύω θα τα καταφέρουμε.  Καλή σας ημέρα και καλή συνέχεια. Σας ευχαριστώ».  
 
Στην Ημερίδα ομιλητές ήταν :
 
Αλέξανδρος Καμαράτος, Παθολόγος – Διαβητολόγος, Διευθυντής ΕΣΥ, Γ.Ν. Τζάνειο Πειραιά:
«Ο  Σακχαρώδης Διαβήτης στους ηλικιωμένους»  
 
Μέμη Τσεκούρα, Πρόεδρος Συλλόγου Σκελετικής Υγείας «Πεταλούδα» :
«Η κοινωνική διάσταση της οστεοπόρωσης  στην Ελλάδα»
 
Αλεξάνδρα Κουτσοβασίλη, Νεφρολόγος, Διευθύντρια Νεφρολογικού Τμήματος και Μονάδας Τεχνητού Νεφρού Γενικής  Κλινικής Πειραιώς «Ιπποκράτης» :
«Ο γηράσκων νεφρός»  
 
Κωνσταντίνος Βογιατζίδης, Διδάκτωρ Καρδιολόγος, Επιμελητής Γενικής Κλινικής «Ιπποκράτης»:
«Η υπέρταση στους ηλικιωμένους»
 
Ιωάννης Γ. Καραϊτιανός, Αμ. Επικ.  Καθηγητής Χειρουργικής ΕΚΠΑ, Διευθυντής Ογκολογικής Χειρουργικής Κλινικής Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας» :
«Η πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου  αφορά και στους ηλικιωμένους»
 
Στρατής Χατζηχαραλάμπους, Κοινωνιολόγος, Προϊστάμενος του Τμήματος Αγωγής Υγείας και Πρόληψης, Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Υπουργείο Υγείας:
«Εθνικό   Πιλοτικό Πρόγραμμα Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας των Ηλικιωμένων- ΗΠΙΟΝΗ, 3ο έτος: Η πρόληψη της άνοιας και η αντιμετώπιση των συνεπειών της»
 
 
Κωστής Προύσκας, PhD, Ψυχολόγος – Δρ. Γεροντολογίας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Άκτιος Α.Ε., Ειδικός Γραμματέας Ε.Γ.Γ.Ε.:
«Μακροχρόνια Φροντίδα Ηλικιωμένων με Άνοια : Το δίλημμα Μονάδα ή Σπίτι»
 
 
Νικόλαος Αθανασόπουλος, Γαστρεντερολόγος, Επιμελητής Γενικής Κλινικής «Ιπποκράτης»:
«Δυσκοιλιότητα και αιμορραγία παχέος εντέρου των ηλικιωμένων. Η αξία του προληπτικού ελέγχου»
  
Βέρα Δογιάμη, Παθολόγος – Γηρίατρος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Bochum Γερμανίας:
«Διατροφή και άσκηση στην τρίτη ηλικία»
 
Βενετία – Σοφία Βελονάκη, Διδάκτωρ, Νοσηλεύτρια, Νομικός: 
«Ηλεκτρονική βιβλιοθήκη «gerolib» για θέματα Γεροντολογίας – Γηριατρικής»