Ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, και το Δημοτικό Συμβούλιο τέλεσαν το πρωί της Δευτέρας επιμνημόσυνη δέηση, ως ελάχιστο φόρο τιμής και μνήμης για τα θύματα του βομβαρδισμού της πόλης, την 11η Ιανουαρίου 1944. Την τελετή πλαισίωσε η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου.

Ο κ. Μώραλης κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των θυμάτων στο Δημοτικό Νεκροταφείο της Ανάστασης και στον λόγο του τόνισε μεταξύ άλλων:

"Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε τους εκατοντάδες Πειραιώτες που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού της πόλης, την 11η Ιανουαρίου 1944, από τις συμμαχικές δυνάμεις.

Ο βομβαρδισμός αυτός αποτέλεσε το μεγαλύτερο πλήγμα για τον Πειραιά στη διάρκεια του πολέμου. Ήταν ένας βομβαρδισμός, που έπληξε ολόκληρη την πόλη.

Την Καστέλλα, το Χατζηκυριάκειο, τα Καμίνια, τον Άγιο Διονύση, την Αγία Σοφία, το Μικρολίμανο και αλλού. Το μεγαλύτερο όμως πλήγμα δέχτηκε το κέντρο της πόλης. Η περιοχή από τον Ηλεκτρικό Σταθμό ως την πλατεία Κοραή κυριολεκτικά ισοπεδώθηκε. Τα θύματα απλοί πολίτες, κάθε ηλικίας, ήταν εκατοντάδες, οι ζημιές ανυπολόγιστες. Η επόμενη ημέρα βρήκε τον Πειραιά κατεστραμμένο και πέρα από τις ανθρώπινες απώλειες, ξεκίνησε μια τεράστια φυγή Πειραιωτών προς την Αθήνα, οι οποίοι από φόβο εγκατέλειπαν την πόλη.

Κάθε σημερινός ηλικιωμένος Πειραιώτης, έχει να διηγηθεί τη δική του περιπέτεια από εκείνη την ημέρα: Την αγωνία για το που έπρεπε να πάει για να προφυλαχτεί, την αγωνία για το εάν οι δικοί του άνθρωποι ήταν ζωντανοί, τη θλίψη για όλους όσους σκοτώθηκαν. Κάποιοι από εσάς χάσατε γονείς, αδέλφια, φίλους ή γνωστούς. Ένα άγνωστο συναίσθημα για εμάς τους νεότερους που δεν έχουμε ζήσει - τουλάχιστον μέχρι τώρα και ελπίζω ποτέ - την αδικία του πολέμου.

Χρέος μας σήμερα είναι να διατηρούμε άσβεστη την ιστορική μας μνήμη. Ειδικά για αυτό το γεγονός που σημάδεψε ανεξίτηλα την πορεία της πόλης μας. Ο Δήμος Πειραιά, όπως πάντοτε έκανε, θα τιμά και θα μνημονεύει τους νεκρούς από τον βομβαρδισμό του 1944. Ας είναι αιώνια η μνήμη τους".

Στην επιμνημόσυνη δέηση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων η βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων κυρία Σταματάκη, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δαβάκης, Αντιδήμαρχοι, επικεφαλής παρατάξεων, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι και Σύμβουλοι Δημοτικών Κοινοτήτων, εκπρόσωποι φορέων της πόλης, συγγενείς των θυμάτων και πλήθος κόσμου.