Την παραπομπή του πρώην νομάρχη και δημάρχου Γρεβενών, Δημοσθένη Κουπτσίδη, καθώς και του επιχειρηματία Δημήτρη Σκόρδα, από την ίδια περιοχή, αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών Δυτικής Μακεδονίας στην υπόθεση με τις αναθέσεις εικονικών έργων. 

Με το υπ' αριθμόν 114 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Δυτικής Μακεδονίας παραπέμπεται να δικαστεί στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Δυτικής Μακεδονίας ο κ. Κουπτσίδης για τις απευθείας αναθέσεις εικονικών και ανεκτέλεστων έργων την περίοδο από 28 Αυγούστου έως 30 Δεκεμβρίου 2008 που σύμφωνα με το βούλευμα είχε ως αποτέλεσμα, το Δημόσιο να ζημιωθεί έως και με 41.000 ευρώ. Στο ίδιο δικαστήριο παραπέμπεται και ο επιχειρηματίας Δημήτρης Σκόρδας, που την ίδια περίοδο προσκόμιζε στη νομαρχιακή αρχή παραστατικά για τα έργα που του ανέθετε ο πρώην νομάρχης, που όμως όπως απέδειξε ο έλεγχος που διενήργησαν κλιμάκια του ΣΔΟΕ δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ. Αποφασίστηκε επίσης να παραμείνουν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα τόσο για τον Δημοσθένη Κουπτσίδη όσο και για τον Δημήτρη Σκόδρα, ενώ απαλλάσσει από την κατηγορία της απιστίας έξι υπάλληλους της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Γρεβενών. 

Για την περίπτωση των έξι εικονικών έργων, τον Απρίλιο του 2017 αποφασίστηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο, η «διενέργεια έκτακτου διαχειριστικού ελέγχου της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Γρεβενών (ήδη Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας) για το χρονικό διάστημα 2007-2010», ενώ έχουν ορισθεί οι υπάλληλοι που θα πραγματοποιήσουν τον σχετικό έλεγχο.