Για ωφέλιμη συνεργασία Εκκλησίας - πολιτείας, που πρέπει να βασίζεται στην ειλικρίνεια και την αλληλοεμπιστοσύνη και όχι σε «γκρίνιες» και «ιδεοληψίες» μίλησε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση λίγο πριν τον καθιερωμένο αγιασμό για την έναρξη των εργασιών της Γ’ κοινοβουλευτικής Συνόδου.    

«Ρίξτε μια ματιά και γύρω σας και στον χώρο της Εκκλησίας, και όταν λέμε Εκκλησία εννοούμε τον λαό που είναι κοντά στην Εκκλησία και όλο τον λαό και τη διοίκηση που έχει πάρα πολλά προβλήματα. Σε μια περίοδο που βλέπουμε ότι οι σχέσεις Εκκλησίας - πολιτείας περνά διάφορες μορφές, θεωρώ ότι πρέπει να σηκώσουμε τα τείχη πιο ψηλά όλοι μας, και ο πολιτικός κόσμος και ο εκκλησιαστικός, μακριά από προκαταλήψεις  και ιδεοληψίες. Να μην μας απασχολεί το θέμα σχέσης Εκκλησίας και πολιτείας. Το θέμα πάει πιο ψηλά, στις σχέσεις Εκκλησίας και Έθνους. Είναι τόσο μεγάλο το πρόβλημα αλλά θέλει ειλικρίνεια αμεσότητα και αλληλοεμπιστοσύνη. Η πολιτεία μας, το κράτος είναι 8-10 εκατομμύρια άνθρωποι.

Τα άλλα 10 εκατομμύρια είναι έξω από τον χώρο μας και αυτό δεν το σκεφτόμαστε. Σκεφτείτε λοιπόν ποιος είναι ο ρόλος της Εκκλησίας γι' αυτό τον κόσμο. Οι πρεσβείες της Εκκλησίας μας έχουν μεγάλη προσφορά, μεγαλύτερη ίσως από τις πρεσβείες της πολιτείας. Να ανεβάσουμε τον πήχη πιο ψηλά και να μην ασχολούμαστε με τις γκρίνιες. Αυτός ο χρόνος εύχομαι να μας παει πιο ψηλά. Να δούμε τα προβλήματα πιο καθαρά. Αυτό το έθνος πού πηγαίνει; Πού βρίσκεται;».

Από την πλευρά του, ο κ. Βούτσης υποστήριξε ότι «η λήξη αυτής της φάσης και οι επώδυνες καταστάσεις που περάσαμε πρέπει να δώσει την αφετηρία, το έναυσμα να κάνουμε απολογισμό και να δουμε τις δύσκολες καταστάσεις, ώστε η χώρα μας βγαίνοντας και πηγαίνοντας στα 200 χρόνια ύπαρξης να ορθοποδήσει και κάθε θεσμός, πολιτεία, κυβέρνηση, Εκκλησία και άλλες μικρότερες εκκλησίες να δώσουν το δικό τους αποτύπωμα και συμβολή και στις συζητήσεις για να βγούμε από κοινού στην νέα εποχή» και πρόσθεσε: «Αρχιεπίσκοπε, η παρουσία σας είναι πολύ σημαντική και όχι διαδικαστική, ακόμα και για εμάς που ορκιζόμαστε με πολιτικό όρκο».  

Λαμβάνοντας και πάλι τον λόγο, ο αρχιεπίσκοπος σχολίασε: «Το πρωί της Τρίτης αρχίζουν οι εργασίες και για την Ιεραρχία. Ευκαιρία να ξαναπροβληματιστούμε για τις σχέσεις μας, Εκκλησίας - πολιτείας. Είναι μια ευκαιρία για εμάς να κάνουμε αυτοκριτική, να ξεκαθαρίσουμε θέσεις και να πούμε σε εσάς και στον λαό ότι είμαστε εδώ. Εϊμαστε μια οικογένεια και πάνω σε βασικά θέματα εκκλησίας πρέπει να συνεργαστούμε για να είμαστε ωφέλιμοι».