Το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, το Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και η Αντιπεριφέρεια Πειραιά στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Προσφυγικές γειτονιές του Πειραιά- Από την ανάδυση στην ανάδειξη της ιστορικής μνήμης» οργανώνουν την Κυριακή 1 Οκτωβρίου ιστορικό περίπατο στη Δραπετσώνα.

Με σημείο εκκίνησης το σταθμό του ΟΣΕ (απέναντι από τη πύλη Ε3) ξεκινάμε την περιήγησή μας στις γειτονιές της Δραπετσώνας. Περπατάμε πλάι στα παράγκες και τα παραπήγματα των προσφύγων, στα ερειπωμένα εργοστάσια και τις εργατικές πολυκατοικίες και συζητάμε για την ιστορία της πόλης και τις ιστορίες των κατοίκων της.

Πρόγραμμα:

10.30 π.μ.  Σημείο εκκίνησης ο σιδηροδρομικός σταθμός του ΟΣΕ (πρώην ΣΕΚ) απέναντι από τη πύλη Ε3

(δέκα λεπτά με τα πόδια από τον ηλεκτρικό-υπάρχει και το λεωφορείο του ΟΛΠ μέσα από το λιμάνι)

Καλωσόρισμα.

Διασχίζουμε το γεφυράκι "των ρεμπέτηδων" και φτάνουμε στο συνοικισμό.

Πρώτη στάση: Καστράκι-Ηετιώνεια Πύλη.  Η Δραπετσώνα των αρχών του 20ου αιώνα, Η εγκατάσταση των πρώτων κατοίκων και η λειτουργία των πρώτων εργοστασίων.

Δεύτερη στάση: Βούρλα: τα πορνεία και οι φυλακές

Οι ρεμπέτες, οι τεκέδες και τα πορνεία  των Βούρλων πριν το 1940. Η φυλακή και η μεγάλη απόδραση των 27 κομμουνιστών κρατουμένων μετά τον Εμφύλιο.

Τρίτη στάση: Δημαρχείο Δραπετσώνας.

Στο κέντρο του προσφυγικού συνοικισμού: προσφυγική εγκατάσταση και αυθαίρετη αυτοστέγαση. Τα προβλήματα της καθημερινότητας και η μάχη της παράγκας.

Τέταρτη Στάση: Γκρεμός, οδός Καζαντζάκη. Η Δραπετσώνα των εσωτερικών μεταναστών.

Πέμπτη στάση:  Αποθήκες Αγροτικής Τράπεζας. Πρόσφυγες και γηγενείς, εργάτες στις βιομηχανίες της περιοχής.