Μία άλλη πτυχή στο ζήτημα της οικολογικής καταστροφής του Σαρωνικού, που προκλήθηκε από τη διαρροή καυσίμου στο «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» έρχεται να δώσει μέσα από μία ανοιχτή επιστολή του προς τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας  ο Δημήτρης Διαμαντίδης μέλος του τομέα επικοινωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και συντονιστής ναυτιλίας στο Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών

Ο κ. Διαμαντίδης μέσα από αυτή του την επιστολή του παραθέτει τα ΦΕΚ  αγοράς και καταλληλότητας των χημικών μέσων που διαθέτει το ελληνικό δημόσιο και καταγγέλλει τον κ. Κουρουμπλή πως με τη μη χρησιμοποίηση τους ουσιαστικά έκανε ακόμα μεγαλύτερο κακό στον Σαρωνικό.

Αναλυτικά η επιστολή του Δημήτρη Διαμαντίδη

Ακούγοντας τον υπ. Ναυτιλίας να δηλώνει '' δεν ρίξαμε ούτε 1 κιλό χημικά στη θάλασσα '' οφείλω να παραθέσω τα παρακάτω για να ενημερωθεί και ο κόσμος.

Με βάση τις εταιρείες καθαρισμού τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν για τον περιορισμό της ρύπανσης είναι τα εξής

1) Εντοπίζεται το μέγεθος και το είδος της πετρελαιοκηλίδας.

2) Τοποθετείται προστατευτικό δίχτυ

3) Χρησιμοποιούνται όλα τα απορροφητικά μέσα που έχουμε στη διάθεση  μας.

4) Κατόπιν, και αφού εξαντλήσουμε όλα τα απορροφητικά μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, ψεκάζουμε την απαιτούμενη ποσότητα του διασκορπιστικού προϊόντος με τον κατάλληλο εξοπλισμό πάνω από την πετρελαιοκηλίδα.

5) Περιμένουμε μερικά λεπτά μέχρι να λάβει χώρα η γαλακτωματοποίηση της κηλίδας

Με λίγα λόγια από τα συμφραζόμενα του Υπουργού, καταλαβαίνω ότι η διαδικασία έφτασε ως το βήμα  2 !!

Δηλαδή συμπεράινουμε πως το μόνο που έκαναν ήταν να εντοπίσουν την πετρελαιοκηλίδα και να τοποθετήσουν το προστατευτικό δίχτυ. Τίποτα άλλο.

Ερώτημα προς τον υπ. Ναυτιλίας :

Α ) Γνωρίζει ότι το Ελληνικό κράτος  με   την υπ’ αριθ. 5219/Φ. 11/4/2000 (ΦΕΚ 455/Β/4.4.2000) κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, Υγείας Πρόνοιας, Εμπορικής Ναυτιλίας καθορίζει ‘’ προδιαγραφές και έλεγχο καταλληλότητας των χημικών διασκορπιστικών ουσιών εξουδετέρωσης της ρύπανσης της θάλασσας από πετρέλαιο»  ;

Β ) Έχει επίγνωση ότι με βάση το ΦΕΚ 1794 ( ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ – 08 AYΓ 2011 – 24567  ) «ΓΕΝΙΚΟ ΧΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΑΝΩΤΑΤΟ ΧΗΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ»   έχει εγκριθεί το προϊόν « ΧΧΧ OIL SPILL DISPERSANT»  ως χημική διασκορπιστική ουσία πετρελαιοκηλίδων 3ης γενιάς τύπου 2 και 3.

Η έγκριση χορηγείται με επταετή ισχύ και εκδίδεται αποκλειστικά για την κατατεθειμένη σύνθεση, την εμπορική ονομασία, το καθορισμένο πεδίο εφαρμογής και χρήση σύμφωνα με τις οδηγίες του παρασκευαστή όπως έχουν κατατεθεί στο φάκελο του προϊόντος.";

Γ ) Πόσα χρήματα έχει δαπανήσει το υπ. Ναυτιλίας για την αγορά των διασκορπιστικών υλικών ;

Δ ) Αν  αγοράζουμε αυτές τις ουσίες για να μην τις χρησιμοποιούμε την κατάλληλη στιγμή, για ποιον λόγο τις αγοράζουμε;