Στην έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για δύο Τούρκους λαθρεμπόρους ναρκωτικών που συνδέονται με την οργάνωση και τη χρηματοδότηση της μεταφοράς δύο τόνων ηρωίνης -αξίας άνω των 30 εκατ. ευρώ- με το πλοίο «Noor-1», που είχε αποκαλυφθεί το καλοκαίρι του 2014, προχώρησαν οι δικαστικές Αρχές του Πειραιά. Πρόκειται για τον Τούρκο λαθρέμπορο Νάτσι Σερίφι Ζιντάστι και συγγενή του που έχει αλυσίδα εστιατορίων στη Μ. Βρετανία.

Πρόκειται ίσως για την πλέον σημαντική εξέλιξη για την υπόθεση, αφού καταδεικνύει ότι η φημολογία που υπήρχε για εμπλοκή -στον ίδιο ρόλο του υποτιθέμενου «χρηματοδότη»- Έλληνα επιχειρηματία (σ.σ. είχαν αφεθεί υπονοούμενα σε βάρος του εφοπλιστή κ. Ε. Μαρινάκη) δεν έχουν καμιά βάση.

Παράλληλα, η έκδοση αυτών των ενταλμάτων σύλληψης επιβεβαιώνει συνεχείς αποκαλύψεις του «Βήματος» για τον ρόλο ασύλληπτων Τούρκων διακινητών της ηρωίνης που είχαν προχωρήσει σε αλλεπάλληλες δολοφονικές επιθέσεις στην Τουρκία, στην Ολλανδία αλλά και στο Ντουμπάι με τις αρχές να καθυστερούν εντυπωσιακά στην έκδοση ενταλμάτων σύλληψης γι' αυτούς. Το γεγονός αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μένει στο «σκοτάδι» ένα μεγάλο τμήμα της υπόθεσης του Noor-1, κάτι που βοήθησε στην ανάπτυξη φημολογίας και διαρκούς παιχνιδιού σκοπιμοτήτων σε βάρος του επιχειρηματία.

Όπως αποκάλυψε το «Βήμα της Κυριακής» στις 9 Οκτωβρίου 2016, για την οργάνωση της μεταφοράς των ναρκωτικών καθοριστική ήταν μυστική κατάθεση του κατηγορούμενου Ευθ. Γιαννουσάκη που αναφέρθηκε σε συναντήσεις του σε γραφείο στην Κωνσταντινούπολη με τον 42χρονο ιρανικής καταγωγής Τούρκο Νάτσι Σερίφι Ζιντάστι που είχε συλληφθεί τον Σεπτέμβριο του 2007 για διακίνηση 75 κιλών ηρωίνης.

Στις 26 Σεπτεμβρίου 2014 (περίπου τρεις μήνες μετά την αποκάλυψη του μεγάλου φορτίου ναρκωτικών στην Ελευσίνα) δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ από δύο δράστες η 19χρονη κόρη του Αρζού Σεντί και ο 23χρονος οδηγός του.

Σύμφωνα με αναφορές του Ζιντάστι, η δολοφονία της κόρης και του οδηγού του σχετίζεται με τη μεταφορά ναρκωτικών με το «Noor-1», αλλά και με τον εντοπισμό του φορτίου. Ακολούθησε κι άλλος κύκλος εγκληματικών ενεργειών με την σχετική έρευνα των ελληνικών Αρχών να παρουσιάζει σημαντική καθυστέρηση.
 
Ρεπορτάζ: Βασίλης Λαμπρόπουλος