Ιδιαίτερα σημαντική και συγκινητική ήταν η φετινή Έναρξη της νέας Σχολικής χρονιάς για τα Εκπαιδευτήρια της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς και αυτό διότι μαζί με την Ακολουθία του Αγιασμού της νέας περιόδου εγκαινιάστηκαν και οι νέες εγκαταστάσεις του Λυκείου της τοπικής μας Εκκλησίας.

Για το λόγο αυτό, εξ αρχής ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε την  άπειρη ευγνωμοσύνη του προς τον Πανάγιο Θεό για «την εκπλήρωση των προσδοκιών, των οραμάτων, των οραματισμών, όλης αυτής της Ιεράς προσπαθείας πάνω από δύο δεκατίες», που πραγματώνουν τα εκπαιδευτήρια της Μητροπόλεώς μας.

Ιδιαίτερη αναφορά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, έκανε στον Μεγάλο Δωρητή του Ιδρύματος, Μακαριστό Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κυρό Πολύκαρπο (Λιώση) «ο οποίος ενεπνεύσθει αυτό το μεγάλο όραμα, αυτό το μεγάλο έργο και δώρισε αυτόν τον πολυχώρο τον οποίο η εμπνευσμένη ποιμαντορία του σεπτού προκατόχου μου Μητροπολίτου πρώην Πειραιώς κ.Καλλινίκου, οδήγησε σε αυτό το κάλλος που αποτελεί μέσα στην καρδιά της πόλεώς μας, έναν λειμώνα ευσεβείας και αγάπης που μεταλαμπαδεύει στη διάδοχη γενεά τα ζώπυρα του Γένους».

Αναφερόμενος στην ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής προτάσεως του ιδρύματος, σημείωσε πως «επιτέλους ολοκληρώθηκε ο ιερός προγραμματισμός και το όραμα μιας μεγάλης πλειάδος ανθρώπων που εργάστηκαν φιλότιμα, που προσπάθησαν, που πίστεψαν σε αυτό το όραμα».

Αφού επεσήμανε ο Σεβασμιώτατος ότι οι νέες πλήρως εξοπλισμένες με την νεότερη τεχνολογία εγκαταστάσεις του Λυκείου αποτελούν δωρεά του Προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός κ.Ευάγγελου Μαρινάκη, εις μνήμην του μακαριστού πατρός του Μιλτιάδου, υπογράμμισε: «Σήμερα πλέον παραδίδεται στην ιστορία, παραδίδεται στην πόλη, παραδίδεται στην Εκκλησία αυτή η ιερά προσπάθεια που έχει ως μοναδικό σκοπό και στόχο να μεταλαμπαδεύσει την πίστη και την Ελλάδα στην διάδοχη γενιά, στα παιδιά μας που είναι ότι πολυτιμότερο και ευγενέστερο μας έχει χαρίσει ο Θεός».

Αναφερόμενος στις αντιξοότητες της εποχής μας που θέλουν να μεταβάλουν τον άνθρωπο από πρόσωπο σε πρόσωπο σε μονάδα, χαρακτήρισε το χώρο των Εκπαιδευτηρίων ως «χώρο ιεράς αντιστάσεως» εκφράζοντας παράλληλα την ευγνωμοσύνη του στους γονείς για την συνεισφορά τους  και για την εμπιστοσύνη τους στην Εκκλησία «σε πείσμα πολλών κακοποιών και κακοτρόπων σειρήνων που θέλουν την απομείωση των ιερών προσπαθειών για την μεταλαμπάδευση της Πίστεως και της Πατρίδος».

Ολοκληρώνοντας ο Σεβασμιώτατος και ευχαριστώντας θερμά έναν προς ένα τους συνεργάτες για τις άοκνες προσπάθειές τους, τόνισε: «Εδώ, σε αυτόν Ιερό χώρο, εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα εκείνων που απελευθέρωσαν το Γένος μας από τα τέσσερα μαύρα, ατέλειωτα εκατόχρονα της δουλείας. Συνεχίζουμε να μεταλαμπαδεύουμε των Ρωμιοσύνη και την Ορθοδοξία στις ψυχές των παιδιών μας για να είναι ελεύθερα και αξιοπρεπή και κατά ταύτα δίκαια και αληθινά».

Τέλος, παρέδωσε στην εκπρόσωπο του κ.Μαρινάκη ενθύμιο από την σημερινή τελετή εγκαινίων του Λυκείου της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.

Ευχαριστώντας επίσης για την παρουσία και την συνεργασία τους σε ότι η τοπική μας Εκκλησία προσπαθεί να δημιουργήσει,  τον Περιφερειάρχη Πειραιώς κ.Γεώργιος Γαβρίλη και τον Δήμαρχο της πόλης μας κ.Ιωάννη Μώραλη σημείωσε πως «ο στόχος όλων μας είναι ο άνθρωπος, χωρίς διακρίσεις, όποιος και αν είναι, γιατί αυτός είναι ο πολιτισμός μας, αυτή είναι η πίστη μας».

«Να έχετε υγεία, δύναμη και Ευλογίες και να δίνει ο Θεός στα παιδιά μας φώτιση», κατέληξε.